Ukrayna'daki gelişmeler

Avrupa Birliği (AB) Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin daha da tırmanmaması için yakın dönemde Rusya'nın net adımlar atacağını umut ettiğini belirtti.

Ukrayna'daki gelişmeler
Ukrayna'daki gelişmeler
GİRİŞ 17.12.2014 20:12 GÜNCELLEME 17.12.2014 20:12

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, iki günlük ziyaret ile geldiği Ukrayna'daki temasları çerçevesinde, dün Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bugün de Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile bir araya gelerek, ülkedeki duruma ilişkin görüşmelerde bulundu. Federica Mogherini, temaslarının ardından başkent Kiev'de bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Mogherini, ülkedeki reformların Avrupa Birliğinin talepleri doğrultusunda değil, belki de Ukrayna halkı için gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Mogherini, Avrupa Birliği'nin söz konusu reformların gerçekleştirilmesi için mali ve teknik konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydederek ancak reformların gerçekleştirilmesine ilişkin motivasyon, yöntem ve sorumluluğun tamamen Ukrayna'ya ait olduğunu dile getirdi. Mogherini, ülkede reformların gerçekleştirilmesi için siyasi irade ve kararlılığın da bulunduğunu ifade etti.

Mogherini, Avrupa Birliğinin reformların yapılması konusunda Ukrayna'yı desteklemeye hazır olduğunu kaydederek, "Biz, hiçbir şekilde Ukrayna'ya bu reformların hangi yolla yapılacağı konusunda talimat vermek istemiyoruz" ifadesini kullandı. Mogherini, AB ile Ukrayna'nın reformları uygulama ve net sonuçları izleme gibi ilişkilerin yeni formatına geçmekte olduğunu kaydetti.

Federica Mogherini, son dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve Rusya'nın işbirliği isteğinin arttığını tahmin ettiklerini kaydederek, bu isteklerin net eylemlere yansıması gerektiğini dile getirdi. Mogherini, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in doğudaki sorunu çözmek için istekli olduğunu düşünmek için bazı unsurlara dayalı izlenimlerimiz var" ifadesini kullandı. Mogherini, bunun herhangi bir illüzyon için değil, belki de olumlu sonuçlar için bir altyapı olması gerektiğini ifade etti.

Yakın dönemde ülkenin doğusundaki duruma ilişkin Rusya tarafından net adımların atılacağını umut ettiğini kaydeden Mogherini, Rusya'nın bu konudaki isteğinin net eylemlere dönüşeceğine inandığını vurguladı. Mogherini, ayrıca Minsk mutabakatının uygulanmasında ısrarcı olduklarını da ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adana Demirspor - Galatasaray! CANLI
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez