Rusya-Güney Osetya ortaklık anlaşması planı

Gürcistan, Rusya ile Güney Osetya arasında imzalanması planlanan "ittifak ve ortaklık" anlaşmasını kınadı

Rusya-Güney Osetya ortaklık anlaşması planı
Rusya-Güney Osetya ortaklık anlaşması planı
GİRİŞ 23.12.2014 02:37 GÜNCELLEME 23.12.2014 02:37

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Güney Osetya arasında imzalanması planlanan "ittifak ve ortaklık" anlaşmasını kınadı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki hükümet tarafından hazırlanan ve Rusya ile imzalanacak "ittifak ve ortaklık" anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Bu sözde ittifak ve ortaklık anlaşmasını kınıyoruz. Bunu, hiçbir hukuki neticesi olmayan, başından beri geçersiz, uluslararası hukukunun ihlali ve Gürcistan topraklarının ilhakına bağlı bir girişim olarak algılıyoruz" ifadesi yer aldı.

Hazırlanan sözde anlaşmanın, yasa dışı faaliyetlerle işgal edilen Tskhinvali bölgesinin doğrudan Rusya ile entegrasyonunu içerdiği kaydedilen açıklamada, Birleşmiş Milletler'in 51. maddesine göre Gürcistan'ın, topraklarının güvenliğini kendi gücüyle koruma hakkı bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar bildirildi:

"Tskhinvali bölgesi, yani Güney Osetya, Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçasıdır. Rusya Federasyonu'nun yasa dışı askeri müdahalesi veya müdahalenin farklı yolları Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı bir saldırı anlamına gelir."

Rusya, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyet ile de kasım sonunda "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması" imzalamıştı. Anlaşma sonrası Gürcistan hükümet yetkilileri Rusya'nın sadece Abhazya ile ortaklık anlaşması peşinde olmadığını, Güney Osetya ile de aynı anlaşmayı yapabileceği uyarısında bulunmuştu.

Güney Osetya sorunu-

Güney Osetya, 1990 yılında Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan ederek Güney Osetya Cumhuriyeti adını aldı. Bu durum, 1991-1992 yıllarında Gürcistan hükümeti ile çatışmalara yol açtı. Daha sonra 2008 yılının ağustos ayında Rusya'nın desteklediği Güney Osetya’nın ayrılıkçı hükümet güçleri ile Gürcistan arasında Rusya'nın da dahil olduğu bir çatışma yaşanmıştı. Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın meşruiyeti uluslararası alanda Rusya dışında hiçbir ülke tarafından tanınmıyor ve Gürcistan tarafından da tarihi ve bölgesel özellikleri ile ülke bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası olarak görülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ters yönde giden otobüs katliama davetiye çıkardı! Motosikletli sürücü kıl payı kurtuldu
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den müfredat açıklaması! İntegral neden yok? İşte cevabı...