Cafer dededen müşterilerine yarım asırdır "şifalı ikram"

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 72 yaşındaki esnaf Cafer Taş, yaklaşık 50 yıldır araziden kuşburnu toplayıp dükkanında kaynatarak müşterilerine ve esnaf arkadaşlarına kuşburnu çayı ikram ediyor

Cafer dededen müşterilerine yarım asırdır "şifalı ikram"
Cafer dededen müşterilerine yarım asırdır "şifalı ikram"
GİRİŞ 03.03.2015 10:40 GÜNCELLEME 03.03.2015 10:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 72 yaşındaki esnaf Cafer Taş, yaklaşık 50 yıldır araziden kuşburnu toplayıp dükkanında kaynatarak müşterilerine ve esnaf arkadaşlarına sıcak ikramda bulunuyor.

Sorgun'da oğullarıyla elektrikçilikle uğraşan Cafer Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1964 yılında Sorgun'da elektrikçi dükkanı açtığını söyledi.

Yozgat'ın manevi önderlerinden merhum Hacı Ahmed Efendi'nin yaklaşık 50 yıl önce kendine kuşburnu ikram ettiğini belirten Taş, "Ahmet Efendi, Türkiye'de tanınan bir din alimiydi. Türkiye'nin her yerinden kendisini ziyarete gelenler olurdu. Gelenlere mutlaka kuşburnu ikram ederdi. Duruşuyla, sohbetleriyle bambaşka bir insandı. Ben de o çağlarda çok gençtim, kendisini ziyarete gittim. Bana da kuşburnu ikram etti. Tadı ve aroması çok hoştu, birkaç bardak içtim. Yozgat'tan Sorgun'a dönünce aynı çaydan evde de yapıp içmeye başladım" diye konuştu.

"Kuşburnu çayını içtikçe bağırsaklarımın hatta tansiyonumun bile normale döndüğünü fark ettim. O gün bu gündür Ahmet Efendi gibi dükkanımda sürekli kuşburnu çayı kaynatıp müşterilerime ikram ederim" diyen Taş, şunları söyledi:

"Aradan geçen zaman içerisinde yanımda yöremdeki birçok esnaf arkadaş, adeta abonemiz oldu. Sabah dükkanlarını açtıktan hemen sonra gelip birer bardak kuşburnu çayı içerler. Bazıları sabah, öğle, akşam günde üç kez gelir çayını içip gider. Bu çay sayesinde işlerim de arttı. Hatta çevremizdeki ilçelerden hem malzeme almaya hem de kuşburnu çayı içmeye gelen müşterilerim var. Kuşburnu çayıyla birçoğu yıllardır çektikleri rahatsızlıklardan kurtulduğunu söylüyor. Bizler bu çayın büyük yararı olduğuna inanıyoruz. Bilim adamları da bunun böyle olduğunu söylüyor. Zaten doktorlardan da konuya ilişkin bilgi aldıktan sonra bu çayı içmeye daha da ağırlık verdik."

Cafer Taş'ın oğlu Adem Taş ise babasının başlattığı bu geleneği sürdürdüğünü belirtti.

Taş, sohbahar mevsiminde hafta sonları ailece fırsat buldukça araziye çıkıp kuşburnu topladıklarını belirterek, "Bağdan bahçeden kuşburnu toplarız. Bunların toplanması oldukça zordur. Bunları ayıklar, yıkar ve güneşte kuruturuz. İyice kuruduktan sonra kapalı kaplarda muhafaza ederiz. Bir yılda 25-30 kilogram kuşburnu toplar ve kullanırız. Onları kışın sobamızın üzerinde, yazın ise ocağımızda çay olarak hem içer hem de müşterilerimize ve komşularımıza ikram ederiz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Güzel memleketim 9 yıl önce Şikayet Et
    Böyle haberler iyi geliyor, güzel anadolum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı