Dindar Kürtlere PKK/PYD tuzağı

Kendisini Kürtler’in temsilcisi gibi göstermeye çalışan terör örgütü PYD, Kürt halkının en büyük düşmanı durumunda.

Dindar Kürtlere PKK/PYD tuzağı
Dindar Kürtlere PKK/PYD tuzağı
GİRİŞ 04.02.2016 09:31 GÜNCELLEME 04.02.2016 09:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye’deki soruna siyasi çözüm bulma hedefi olan Cenevre görüşmelerinin 29 Ocak’ta başlayacağı duyurulduktan sonra, ortaya çıkan en önemli soru “PYD müzakerelere katılacak mı?” oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu BM tarafından kimlere davetiye gönderileceğinin tartışılırken, “Cenevre’de PYD değil, Suriyeli Kürtler olmalı” açıklaması yaptı. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da “PKK ile ilişkili PYD’nin Suriye Kürtlerini temsilen Cenevre’de bulunamaz” ifadelerini kullandı. Cenevre bağlamında gelen bu iki açıklama da aynı noktaya temas ediyordu: Ne PKK, ne de Suriye uzantısı PYD, Kürtlerin temsilcisi olamaz.

RAPORLAR VAR

PKK/PYD ve Suriyeli Kürtleri temsil meşruiyeti” konusuna Türkiye yabancı değil: Genel görüntü, PKK/HDP’nin de Türkiye’deki Kürtlerin temsilcisi olamayacağını gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye’nin tezi “PKK ile ilişkili PYD’nin de tek parti rejimine meyilli bir terör örgütü olduğu ve Suriyeli Kürtlerin temsilcisi olamayacağı” noktasında. Uluslararası kurumlar da yayınladıkları raporlarla PYD’nin zorunlu askerlik, zorunlu göç gibi konularda Kürtlere de baskı uyguladığını Türkiye’yi haklı çıkarak gösteriyor. Son zamanlarda sık tartışılan bu konuyu “PKK/PYD ile dindar/gelensel Kürtler” ayrımı üzerinden bölgeyi ve insanını çok yakından bilen araştırmacı yazarlar Müfit Yüksel ile Vahdettin İnce’ye sorduk.

YPG DİNDAR KÜRTLERİ KOVDU

-Türkiye’de olsun ya da Irak’ta, dindar Kürtler gelenekten geliyor. PKK/PYD ise Stalinist yapıdadır. Tekçidir ve geleneksel/dini olana karşıdır.

-PYD Suriye’de kendisini desteklemeyen 750 bin Kürdü Türkiye’ye, 250 bin Kürdü de Irak’a sürdü. Aralarında Salih Muslim’in ağabeyi de var. Bu insanları çoğu dindar. İdeolojik bakış burada kendisini gösteriyor. Dindar Kürtler ise çeşitliliği korumak ister.

-PYD için nüfus önemli değil. Önemli olan baskıcı bir rejim ile hakimiyet alanı kurmak. Bunun için de ideolojik bakıştan ve kaostan faydalanıyorlar. Göçe zorluyorlar. Dindar Kürtler ise diğer gruplar ile kavgaya girmek istemez.

-PYD Kürtler üzerindeki hâkimiyetini tehlikeye sokar endişesi ile Peşmerge’ye de saldırır. 2012 ve 2013’te PYD 20 önemli Peşmerge’yi öldürdü. Gelenekçi Kürtler ne kendi içlerinde ne de Türklere karşı kavga istemez.

-PYD Suriyeli Kürtlerin temsilcisi olamaz. Zaten iç savaş öncesi Kürtler arasında destekleri yüzde 10’du. PYD kaos üzerinden, göç politikaları ile hakimiyet alanı kurdu. Kobani’nin bile yarısı PYD’nin gözüne battı. Türkiye’ye gönderilmiş dindar Kürtlere sorabilirsiniz.

BATICI KEMALİST CHP GİBİLER

-PYD, aslında Kürdi dediğimiz milliyetçi yaklaşıma karşıdır. Kürtleri geleneksel olandan kopararak Sovyetik bir düzene tabi tutma derdindeler. Elbette geleneksel dediğimiz Kürtler buna karşı.

-PYD ‘modern Kürt’ yaratmak istiyor. Türkiye’deki dindar Kürtlere ya da Kuzey Irak’taki KDP’ye baktığınızda ‘geleneksel’ ile bir bağ görürsünüz.

-PYD farklılıklara kapalıdır. Kemalist CHP’ye benzer. PYD’nin hayal ettiği Kürt, Batı’nın hayal ettiği Kürt’tür. “Kürtleri özgürleştirmeden” kastı Kürtleri yabancılaştırmaktan başka bir şey değil. Dindar Kürtler ise “özgürleşme”yi farklı algılıyor. Gelenekten kopmak istemiyor. Kelimelerin aynı olduğuna aldanmayın.

-PYD de, HDP de ‘marjinal sol’a yakındır. HDP’nin ‘Türkiyelileşme’ hareketini ve bunun sonucu marjinal sol ile yakınlaşmasını hatırlayın. PKK/PYD Kürt mağduriyeti diyerek Sovyetik düzen kurma peşinde. Diğer Kürtler bunu biliyor ve desteklemiyor.

-PYD’nin Suriyeli Kürtlerin temsilcisi olması söz konusu değil. Savaşa ve boşluğa rağmen bölge insanından tam yetki alamıyorlar. Durum Türkiye’deki dindar ya da geleneksel Kürtlerin PKK’ya uzak durması ile benzer.

Hakan Kekeç - Star

YORUMLAR 2
  • ... 8 yıl önce Şikayet Et
    Eğer kürtler erken uyanmazlarsa, uyanmak için çok geç kalabilirler. Çünkü yok olduktan sonra geri dönüş olamaz. PKK kürt kimliğini dininden koparıp bilinçsiz komünist ve köksüz bir halka dönüştürmek istiyor. Çiyager adlı sanatçıya bakınız, onlardan farklı bir fikir savunmaya başladığı andan itibaren maddi-manevi linç edildi. Tahammül sıfır, fikir sıfır ve malesef şiddet tavan.!
    Cevapla
  • mmm 8 yıl önce Şikayet Et
    eğer kürt halkı bu hdp ve pkk zihniyetini anlamadıysa başka diyecek söz bulamıyorum müslüman kürt halkının uyanması gerek yoksa kobanide diğer kürtlerin başına gelen şimdi bölgedeki kürtlerin başına geliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...