Cumhurbaşkanı başdanışmanı: Bağımsızlık olursa...

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, bağımsız olmaları durumunda Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) petrolünü satamayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı başdanışmanı: Bağımsızlık olursa...
Cumhurbaşkanı başdanışmanı: Bağımsızlık olursa...
GİRİŞ 25.09.2017 08:10 GÜNCELLEME 25.09.2017 08:15
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çevik, Türkiye’nin ekonomik ya da olası askeri müdahalesinin şartlara göre belli olacağını ifade etti.

Türkiye’nin 2000 yıllık geleneği olan ‘güçlü bir devlet’olduğundan söz eden Çevik, “Barzani gibi bir anda ateşle oynamaz, ama oradaki halkının, Türkmenlerin tehlikeye girmesi durumunda kayıtsız kalamaz” dedi.

Çevik, Türkiye’nin bağımsızlık halinde Kürdistan’a yiyecek boykotu uygulamayacağını anlatarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Komşumuz aç iken rahat uyuyamayız” prensibi olduğunu kaydetti.

PETROLÜNÜ SATMAYIZ

Başdanışman “Başka ekonomik yaptırımlar olur mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Petrolünü satamayız. Satmayız değil satamayız çünkü uluslararası bir olaydır bu. Kürt petrolü dediğimiz şey esasında Irak petrolüdür. Bölge bağımsızlığını ilan ettiğinde o petrol hemen Kürt petrolü diye tescil edilmiyor. Birleşmiş Milletler’in onaylamadığı bir bağımsızlık, bağımsızlık değildir. Dolayısıyla dünyada o bölge Irak’ın parçası olarak telakki edilmektedir. Uluslararası antlaşmalara göre oranın yeraltı zenginlikleri merkezi hükümetin tasarrufundadır. Biz Kürtlerin petrolünü merkezi hükümetin onayıyla satıyoruz. Öyle bir durumda, Kürt petrolü olmaktan çıkıp Irak petrolü olarak tescil edilir. Biz satmaya kalksak dünya da buna haciz koyar. Kısacası bu Barzani için gerçekten bir intihardır.”

"TÜRKİYE ONLARIN CAN DAMARI"

Çevik, Kürdistan’la Türkiye ilişkilerinin gerginleşmesinin Türk işadamlarına maliyetine yönelik soruya karşılık da “Karşılıklı bakmamız lazım. İkimizin de zararı olur ama onların daha fazla zararı olur. Dünyada ekonomik ilişkilerimizin olduğu, ihracat yapabildiğimiz bir tek Kuzey Irak bölgesi yok. Ama Türkiye onların can damarı” dedi.

Başdanışman, “İsrail gibi Barzani’nin elinden tutmak çıkarımıza olur muydu?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Hayır olmaz. Bizim derdimiz ‘Orada bir devlet kurulur, Türkiye’deki Kürtler de ‘Biz neden böyle olmuyoruz?’ deyip ayaklanır’ falan değil. Onlar öyle olduğunu sanıyorlar. Değil çünkü orası çekim alanı değil. Oraya gidin yaşayın, Türkiye’ye döndüğünüz zaman Cizre’nin toprağını bile öpersiniz. Türkiye’nin Kürt’ü bu ülkede yaşamaktan çok memnun çünkü buradaki imkânların yüzde 1’i bile orada yok.”

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 8
  • dayo 6 yıl önce Şikayet Et
    hala anlamıyorsunuz bunlar bir günlük plan değil 30 40 senelik plan onlar bizim gibi günlük plan yapmıyor
    Cevapla
  • mackalı 6 yıl önce Şikayet Et
    yahu arkadaş neden kimse anlamıyor İsrail herşeyi ayarladı hâlâ petrol diyor bunlar. binlerce silahın parasını kim verdi.tabiiki israilllllll
    Cevapla
  • ogguz 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kimsenin can damarı değildir. Suriye onların can damarıdır.
    Cevapla
  • Yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    Fazla yüksek perdeden konuşup, ilerisi için kendimizi zor duruma düşürmeyelim. Abd, Ab, Rusya arkasında olduktan sonra bizim engellememiz pek mümkün değil. Oysa biz Kürtlerle ittifak yapıp her iki tarafında kazançlı çıkacağı politikalar izlemeliyiz. İçeride de vatandaşlarımız ve özellikle milliyetçi kesim girelim, savaşalım diyor. Ama mevcut koşullarda bizim bunu yapmamız çok zor ve Kürtleri bize düşman etmekten başka bir işe yaramaz. Bence sakin ve akıllı hareket etmeliyiz. Batının krize girmesini beklemeliyiz ve bu arada güç biriktirmeliyiz.
    Cevapla
  • Haskad 6 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın tanımayacı varsayı ile hareket edilir mi. Amerika ve Avrupalılar tanırsa işler değişir. Herkes tanır. Ortada dımdızlak kalırız.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    bizimim tanıdığımız ve kimsenin tanimadığ K Kibrıs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır