TİKA nedir, ne iş yapar? TİKA'nın görevleri ve faaliyetleri...

Başkanlığını 2011 tarihinden beri Dr. Serdar Çam'ın üstlendiği TİKA nedir? Sağlık, eğitim, restorasyon, idari/sivil alt yapı, tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyetlerini gerçekleştiren TİKA ne iş yapar? İşte, 1992 tarihinde kurulan ve 140 ülkede hizmet sağlayan TİKA hakkında merak edilen ayrıntılar...

TİKA nedir, ne iş yapar? TİKA'nın görevleri ve faaliyetleri...
TİKA nedir, ne iş yapar? TİKA'nın görevleri ve faaliyetleri...
GİRİŞ 18.06.2018 13:51 GÜNCELLEME 18.06.2018 13:51

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı veya kısa adıyla TİKA, gündemin merkezine yerleşmesinin akabinde kamuoyu tarafından ağırlıklı bir biçimde araştırma konusu haline getirildi. Bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı bünyesinde faaliyetlerini yürüten TİKA hakkında ayrıntılı bilgiye erişmek üzere sorgulamalara hız kazandırıldı. Peki, 1992 tarihinde Dışişleri Başkanlığı’na bağlı olarak kurularak ülkemizin dış yardımlarını organize eden kuruluş olan TİKA nedir? 2011 tarihinden bu yana Dr. Serdar Çam’ın başkanlığını icra ettiği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek teknik yardım kuruluşu olan TİKA ne iş yapar? İşte, sağlık, eğitim, restorasyon, idari/sivil alt yapı, tarım ve hayvancılık gibi pek çok alanda faaliyetlerde bulunan TİKA’nın görevleri…

TİKA NEDİR, NE İŞ YAPAR? TİKA'NIN GÖREVLERİ...

 

 

Tam adı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı olan TİKA, 1992 tarihinde Dışişleri Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan; Sağlık, eğitim, restorasyon, idari/sivil alt yapı, tarım ve hayvancılık alanlarında hizmet sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek teknik yardım kuruluşudur.

TİKA; Balkanlar, Afrika, Orta Asya, Latin Amerika, Doğu Asya ülkeleri başta olmak üzere, yaklaşık 140 ülkede birden hizmet sağlamaktadır.

28 Mayıs 1999 tarihinde Başbakanlık’a bağlanan TİKA’nın başkanlığını 2011 tarihinden beri Dr. Serdar Çam'ın üstlenmektedir. TİKA Merkez Teşkilatıyla birlikte, 54 ülkede bulunan 56 Program Koordinasyon Ofisi ile çok geniş bir coğrafyada ve tüm sektörlerde faaliyetlerini icra etmektedir.

1991 tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’nin dağılmasının akabinde birçok Türk devleti bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu devletlere sosyal, ekonomik ve kültürel alanda vereceği destekleri gerçekleştirecek ve koordinesini sağlayacak bir organizasyonun mevcudiyetine ihtiyaç görülmesi sonucunda kurulmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’na bağlı olan kurum yurt dışı ofisleri aracılığıyla Türkiye’nin dış yardımlarını organize eder.

TİKA

TİKANIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FAALİYETLER…

Son zamanlarda en çok dikkat çeken projelerin başında ise Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarının bulunması geliyor.

Tarım ve hayvancılık alanında ekipman desteği, başta Afrika olmak üzere birçok bölgede su kuyularının açılması alanlara doğru faaliyetler çeşitlilik göstermektedir.

Diğer taraftan sağlık alanında Somali, Filistin, Sudan gibi ülkelerde inşa ettikleri hastaneler en önemli projelerin başında geliyor.

TİKA, ortak tarihi mirasın korunması amacıyla başta Balkanlar, Orta Asya olmak üzere birçok Osmanlı eserininin restorasyonunu gerçekleştirmiştir.

Bunun dışında birçok ülkede okul, sağlık ocağı, idari binaların inşası ve tadilatı gibi fiziksel altyapıların güçlendirmesi için birçok projeyi hayata geçiren TİKA, değişim programları ile birçok alanda uzman eğitimleri gerçekleştirmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü