Genel af yasası Meclis'ten geçti mi? Ceza indiriminden kimler yararlanabilecek?

Ceza infaz yasası veya halk arasında genel af yasası olarak bilinen yargı düzenlemesi geçtiğimiz Cuma günü TBMM Adalet Komisyon’unda görüşülüp kabul edilmişti. Ceza indirimi teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Peki yeni af yasasından kimler yararlanabilecek? İşte tutuklu ve yakınlarının merak ettiği ceza indirimi hakkında yaşanan son gelişmeler...

Genel af yasası Meclis'ten geçti mi? Ceza indiriminden kimler yararlanabilecek?
Genel af yasası Meclis'ten geçti mi? Ceza indiriminden kimler yararlanabilecek?
GİRİŞ 12.04.2020 10:32 GÜNCELLEME 12.04.2020 10:32
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

90 bin hükümlüye erken tahliye olma imkanı sağlayacak af yasasıyla ilgili yaşanan gelişmeler tutuklu ve aileleri tarafından oldukça fazla araştırılıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan geçtiğimiz günlerde infaz düzenlemesi maddelerini  açıklamıştı. Yapılacak yargı düzenlemeyle birlikte hangi suçların kapsam altında olup olmadığı belli oldu. Üzerinde çalışılan af yasası kanunlaşırsa  cezaevlerinde bulunan hükümlü sayısının büyük bir çoğunluğunun erken tahliye edilmesi bekleniyor. Genel af yasası ile ilgili görüşmeler bugün TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak. Peki yeni af yasasından kimler yararlanacak? İşte 7 Nisan tarihi itibariyle ceza indiriminde yaşanan gelişmeler…

 

 

HANGİ SUÇLAR KAPSAM DIŞINDA?

Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan Adalet Komisyonu görüşmelerinden sonra toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına şiddet ve terör suçlularının kapsam dışında olduğunu açıkladı. Konuşmasının devamında Özkan” Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir.”dedi.

TBMM GENEL KURULUNDA NE ZAMAN GÖRÜŞÜLECEK?

11 kanun değişikliği ve toplamda 70 maddeden oluşan ceza infaz düzenlemesi yani af yasası TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif  7 Nisan Salı günü görüşülmek üzere TBMM Genel Kurulu’na gelecek.

 

GEÇİRİLEN SÜRE AZALACAK!

Cezaevlerinde bazı tutukluların geçirmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 uygulanacak. Kasten adam öldürme suçunda, üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran aynı kalacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımında dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek. Her hükümlü, cezasının az az yüzde 40’ı kadar cezaevinde kalacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK 

Belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. 

KADINLARA YÖNELİK DÜZENLEME 

Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkında 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. 

 65 YAŞ ÜSTÜ TUTUKLULAR KOŞULLU SERBEST KALABİLİR!

Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.

KADIN ÇOCUK VE 65 YAŞ ÜSTÜ DÜZENLEMELERİ!

Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl
veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.

GÖZLEM KURULU DEĞERLENDİRMESİ!

İyi hâl’ İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık ceza evine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.

HAFTA SONU HAPİS UYGULAMASI 

Yeni yargı düzenlemesiyle birlikte hafta sonu hapsinin kapsamı ve dönemi genişletilecek. Kasıtlı suçlardan 6 ay veya daha az süreli cezalarda tanınan bu hakkın üst sınırı 1.5 yıl olacak. En fazla 1.5 yıl hapis cezası alan tutuklular, part- time hapis hakkından yararlanabilecek. Bu hükümlüler cuma günü saat 19.00’da cezaevine girip pazar günü saat 19.00’da çıkacak. Hükümlüler isterlerse hafta içi gece hapsini tercih edebilecek. Bu durumda hafta içi saat 19.00’da ceza evine giren hükümlü ertesi gün saat 07.00’de çıkacak.

 

 

 

 

 

YORUMLAR 8
  • misafirim 3 yıl önce Şikayet Et
    100bin kötü insan dolduracak istanbulu ankarayı izmiri bi yanda kötü virüs bi yanda bu 100bin bela bir yanda 6 milyon işsiz
    Cevapla
  • selin 3 yıl önce Şikayet Et
    bu hafta tahliyeler başlar demişti bakan ama çıkarmı bilmiyorum yasa ??
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    cisel suçlar cinsel suçlar takıntı var bunlarda kadına güzelsin demek bile cinsel suç halbuki erkeği asıl taciz eden kadınlar bu kadına karşı yaptığınız pozitif ayrımcılığın bir gün mutlaka hesabını vereceksiniz gerçektede kadın cinayetlerinin en büyük nedeni kadına karşı yapılan pozitif ayrımcılıktır.
    Cevapla
  • selin 3 yıl önce Şikayet Et
    ya ne zaman kesinleşir çıkar bu yasa .uzadıkca uzadı. tahmini olan yazabilirmi lütfen.bu hafta kesinleşirmi ?
    Cevapla
  • kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    17/04/2020 tarihine kadar meclis yetiştirirse yasalasır.
    Cevapla
  • Emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz affedin bakalım. Hala sizi affedecek mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer