Türk insanı günde kaç kelime konuşur

Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) Bursa Şubesi Türkçe Bölüm Başkanı Halil Çağlar, Türkiye'de vatandaşların günlük hayatta kaç kelime konuştuğunu açıkladı.

Türk insanı günde kaç kelime konuşur
Türk insanı günde kaç kelime konuşur
GİRİŞ 26.09.2009 19:43 GÜNCELLEME 26.09.2009 19:43
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkçe Bölüm Başkanı Halil Çağlar, TÖMER Bursa Şubesi Müdür Yardımcısı Eyüp Acar ile birlikte 77. Dil Bayramı dolayısıyla şube binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Dilin konuşanın kendisini ifade etme biçimi olduğunu söyleyen Çağlar, "Her devletin kendine özgü bir dili vardır. Türk dili, gerek kendine özgü kuralları, gerekse sözcük yapısı itibariyle dünya dilleri arasında her zaman değerini korumaktadır. Bu kadar güzel bir dili en güzel biçimde ifade etmek herkesin görevidir." dedi.

Türkçe'nin dünyadaki tüm dillerden daha kolay olduğunu kaydeden Çağlar, "Yurtdışında bile büyük rağbet gören Türkçemizin değerini bilmemiz gerekiyor. Dilimiz kelimelerinin kökü itibariyle diğer dillere göre daha anlaşılır ve basit bir dildir. Günümüzde Türkçe ortalama 400 kelimeyle konuşuluyor. Oysa İngiltere'de ortalama 2 bin kelime telaffuz ediliyor." diye konuştu.

Türkçe'yi korumak için eğitimin önemine vurgu yapan Çağlar, "Küçük yaşta eğitim gören çocukların bilinçlendirilmesiyle işe başlanabilir. Ayrıca dilimize girecek bir kelimeyi daha yolun başında iken alıp Türkçeleştirmek gerekiyor. Aksi takdirde insanların beyninden o kelimeyi silemezsiniz. Herkes dile sahip çıkmalı." şeklinde konuştu.

KAYNAK: (CİHAN)
YORUMLAR 4
  • heval amedi 14 yıl önce Şikayet Et
    ne alakası var. tükçede kelime kıtlığı var bir çok şey için aynı kelime kullanılıyor kürtçede ezilmek kelimesine karşılık kürtçede 8 kelime (zaman mekan oluş ve durumuna göre) kullanılıyor güzel kelimesine karşılık ise güzel kız demek için ayrı güzel görünen kullanılmayan için ayrı tadına bakaray yada kullanılar için ayrı güzel.
    Cevapla
  • Tınaz Titiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Dil yarıştırmak anlamında değil ama yaklaşımınızı eleştirmek için söyleyeyim. Matematik yapılı dillerde her durum için ayrı sözcük olmaz; durumlar sıfatlar yoluyla ayırt edilir. Güzel kız örneğiniz ele alınırsa, birkaç yüz ayrı kelimeye ihtiyacınız var. Çok güzel ile çok çirkin ya da iyi ve kötü arasındaki gri tonları sayarsak sadece kız'ı betimlemek için 500 ayrı kelime lazım.
    Cevapla
  • erol 6 yıl önce Şikayet Et
    Aahahahah bir de kalkmış Kürtçeyi övüyorsun. Kürtçeden Türkçe ve Arapça kelimeleri silsek ortaya sadece küfürleriniz kalır.
    Cevapla
  • mexfi571 14 yıl önce Şikayet Et
    Kendimizi cok ezmeyelim. Sonucta latin kaynakli diller ekleri basta oluyor , o yuzden bizde kelime olarak gecmeyen sondaki ekler onlar kelime oluyor. Ornek: Ingilizcede " am is are at on in ..... " ayrica gunluk hayatta ben sen gibi kelimeleri bile fazla kullanmayiz ama onlarda zorunlusun kullanmaya. Ornek: I will go to school>>>tercume: Okula gidecegim. Burada bile yuzde 50 az kelime ile derdimizi anlattik. Onun yerine hali hazirda kullandigimiz kelimere sahip bile ciksak guzel olur. Ders bitti :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika... Erdoğan ile Özel görüşmesi sona erdi!
Çiftçiye 300 bin lira faizsiz kredi imkânı! 3 kurum devrede