Nüfus cüzdanını kaybeden ne yapmalı?

Nüfus cüzdanınızı kaybettiğiniz, çaldırdınız ya da yenilemeniz gerekiyor ama ne yapmanız gerektiği konusunda bir fikriniz yok. Üstelik şehir dışında seyahattesiniz. İşte yeni kimliğinizi almak için yapmanız gerekenler:

Nüfus cüzdanını kaybeden ne yapmalı?
Nüfus cüzdanını kaybeden ne yapmalı?
GİRİŞ 19.03.2010 19:26 GÜNCELLEME 19.03.2010 19:26
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hakan GÖKSEL'in haberi

Nüfus cüzdanı yenilemeniz gerekiyorsa işiniz bir hayli kolay demektir. İki adet vesikalık fotoğraf ve eski kimliğiniz ile en yakın Nüfus Müdürlüğü’ne başvurduğunuzda dakikalar içerisinde yeni kimliğinizi alabilirsiniz.

Şayet nüfus cüzdanınızı kaybetmişseniz ya da çaldırmışsanız bu kez biraz daha uğraşmanız gerekecek.

Kaybedilen nüfus cüzdanı için öncelikle ikamet edinilen yerin mahalle muhtarlığından Nüfus Cüzdanı Talep belgesiyle birlikte muhtarlığın bağlı bulunduğu Nüfus Müdürlüğü’ne 2 adet vesikalık fotoğrafla başvurulduğunda yeni kimlik çıkartılıyor.

Nüfus cüzdanının yenileme işlemi Türkiye’nin her tarafında eski kimlik ve 2 adet vesikalık fotoğraf ile gerçekleştirebilirken, nüfus cüzdanlarını kaybetmişseniz yalnızca ikamet ettiğiniz yerin İlçe Nüfus Müdürlüğünden çıkarılabiliyor. Nüfus cüzdanlarının yeniden verilmesinde kimliğin üzerindeki bilgiler kayıtlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü değil ikamet edilen yer esas alınıyor.

Şayet vatandaş kimliğini kaybetmiş ve ikamet ettiği şehirde değil de seyahatte veya şehir dışında ise mağdur olmaması için Nüfus Müdürlüğü emniyetten kimlik tahkikatı talep ediyor. Bu tahkikat sonucunda 2 adet vesikalık fotoğrafla yeni kimlik alınabiliyor.

Yine ikametgâh ettiğiniz yerde değilseniz kimliğinizi almak için soğuk mührü olan (ehliyet,pasaport, evlenme cüzdanı, devlet memuru resmi kimliği vb) beyan etmeniz ve 2 adet vesikalık fotoğrafla başvurmanız yeterli olabiliyor.

İstanbul Nüfus Müdürlüğü’nden görüş aldığımız yetkili; “Kayıp ve çalıntı durumunda Emniyete başvurmamız gerekli mi?” sorusuna ‘Şayet nüfus cüzdanınızı çaldırmış ya da kaybetmişseniz kendi güvenliğiniz açısından tutanak tutturmanız daha iyidir ’ cevabını verdi.

Yetkili vatandaşlara özellikle Vergi Dairelerine başvuruları gerektiğini şiddetle önerdiklerini belirtti. Kayıp ve çalıntı kimliklerin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda yasa dışı işlerde kullanıldığını, bankalardan kredi talebi edildiğini ya da şirket kurulduğunu ifade eden yetkili ‘vergi dairesine mutlaka uğrayın’ diyor.

'Kamu Bilgilendirme Sistemi' adı verilen sistemin yalnızca kamu kurumları ve kamu bankalarına açık olduğunu belirten yetkili sistemin özel bankalara açık olmadığından, kötü niyetli kimselerin bu bankalardan çalıntı ya da kayıp kimlikler adına kredi kullanabildiğini belirtti.

Güvenlik açısından önemli olduğu için kayıp durumunda da çalıntı durumunda da vatandaşın Emniyetten tutanak tutturması ve bu tutanakla vergi dairesine gitmesi gerekiyor.

Kayıp ve çalıntı kimlikler için olayın gerçekleştiği yerdeki en yakın karakola başvurabilir.

Bolu’da pilot denemesi yapılan ve 2011’de kullanılmaya başlayacak yeni Chip’li kimlik kartları ile beraber bu işlemler daha da kolaylaşacak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • HANDE 4 yıl önce Şikayet Et
    merhabalar benim kimliğim kayboldu ama aynı zamanda ikamet ettıgım yer sistemde kayıtlı degil daha önceden ikamet ettıgım yerden cıkalı baya sene gectı kayıt yaptıramadım benim önce nasıl bı yol izlemem gerekıo nufus cuzdanı cıkarsan ikanetkahım bellli degıl muhtarlıga gıdıp kayıt yaptırsam kimliğim yok
    Cevapla
  • rabia 8 yıl önce Şikayet Et
    Kimliğim kayboldu ama benim nüfusum agrida muglaya yeni tasindik ama kimligi cikarman icin agriya gitmen gerekiyor dediler ama ben hamileyim yolculuk yapmam yasak acaba ne yapabilirim baska yol yokmu
    Cevapla
  • Murat 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi günler rabia hanım arkadaş detaylı şekilde 6 yıl önce açıklamış konuyu. Şayet vatandaş kimliğini kaybetmiş ve ikamet ettiği şehirde değil de seyahatte veya şehir dışında ise mağdur olmaması için Nüfus Müdürlüğü emniyetten kimlik tahkikatı talep ediyor. Bu tahkikat sonucunda 2 adet vesikalık fotoğrafla yeni kimlik alınabiliyor.
    Cevapla
  • mesut çakıroğlu 14 yıl önce Şikayet Et
    çalınmasına gerek yok ki !. zateb neredeyse heryere kimlik fotokopimizi kendimiz gönüllü veriyoruz niyet kötüyse ne bileyim allah korusun bunun için artık beklediğimiz güvenli chipli kimliklere geçmeliyiz derim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı