50 yıldır kayıp cami, bakın ne olmuş!

Kınalıada'da tekrar inşa edilmesi iddiasıyla 1960'ta söküldükten sonra kaybolan Merzifonlu Camii'nin minberi yıllar sonra bulundu.

50 yıldır kayıp cami, bakın ne olmuş!
50 yıldır kayıp cami, bakın ne olmuş!
GİRİŞ 26.06.2012 11:39 GÜNCELLEME 26.06.2012 11:48
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Fatih Sultan Mehmet'in mescit olarak yaptırdığı, ünlü İtalyan Mimar Raimondo D'Aronco tarafından da camiye çevrilen yapının tuğla malzemesinin ise Kınalıada'nın vapur iskelesinde dolgu malzemesi olarak kullanıldığı öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği tek parti döneminde satılan, kapatılan, ahıra veya depoya çevrilen camilerle ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.

Kınalıada'ya yapılmak üzere Karaköy'deki yerinden sökülen ancak sonradan kaybolan Merzifonlu Camii'nin minberi yıllar sonra bulundu. Minber, Kasımpaşa'daki Karaimam Camisi'ne monte edildi. Caminin sökülen tuğla malzemesinin ise adanın iskelesinin dolgusunda kullanıldığı öğrenildi.

RUTUBETTEN ETKİLENİYORMUŞ!

1995'ten beri İstanbul'da kaybolan yapıların izini süren İstanbul Şehri Kültür Tarihi Araştırmaları Merkezi Başkanı Süleyman Faruk Göncüoğlu, binanın depreme dayanıklı olmadığı ve rutubetten etkilendiği gerekçesiyle söküldüğünü söyledi.

Göncüoğlu, "Bu gerekçeyle sökülerek tekrar inşasına karar verildi ve Kınalıada'da yapılması ön görülüyordu. Ancak sonradan anlaşıldı ki bu cami de 27 Mayıs 1960 darbesinden nasibini almış" diye konuştu.

1960 ihtilalinden sonra sökülen caminin tuğla malzemesinin Kınalıada'nın vapur iskelesi inşaatında dolgu malzemesi olarak kullanıldığını ifade eden Göncüoğlu, "Mescit 1935'te kadro dışı bırakılıp ibadete kapatılmıştı. Sonra da uzun bir süre ardiye olarak kullanılmıştı. İhtilalin akabinde de söküldü. Bugün o bölüm hâlâ boş duruyor. Caminin önündeki Ziraat Bankası binası olarak kullanılan yapı Türkiye'nin ilk resmi mason locasıydı. Bu nedenle yapı katakulliye getirildi. Nitekim yapının yolla veya harap düşmesiyle ilgisi yoktu" dedi.

"OKYANUSTA BİR DAMLA"

Göncüoğlu, camilerle ilgili olumsuz yaklaşımın sadece Merzifonlu Camii'yle sınırlı olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"Bu, okyanusta bir damla. Kaybolan ve heba edilen daha ne yapılar var. Bu tür yapılar bir mantığın tahribiyle alakalı. Sistematik bir tahribat söz konusuydu. Çünkü Beşiktaş'a gittiğinde Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ve Sinan Paşa Cami'nin dışında kadim bir Osmanlı medeniyetinin var olduğunu ifade edemezsin. Aynı şekilde Karaköy'deki o mescidi kaldırdığında tamamen kimliksiz bir lokal bölge ortaya çıkar. Amaç da buydu zaten."

FATİH DÖNEMİNDE İNŞA EDİLDİ

Karaköy'deki Merzifonlu Camii, meydanın doğusunda Halil Ağa ve Kemankeş Sokağı arasında bulunan fevkâni bir küçük camiydi. İlk olarak Fatih SultanMehmed döneminde (1451-1481) mescit olarak inşa edildi. Daha sonraları camiye çevrilip Merzifonlu Vakfı'na bağlandı. Deprem nedeniyle hayli harap bir duruma gelen mescit Sultan 2. Abdülhamid tarafından, 20. yüzyıl başı mimarlığının saygın isimlerinden İtalyan Raimondo D'Aronco'ya yeniden inşa ettirilerek cami olarak ibadete tekrar açılmıştı.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 7
  • Ahmet Karahasan 11 yıl önce Şikayet Et
    haksızlık yapıyorsunuz !!. karaköy kabataş arasındaki 1878-1879 yapımı, özgün mimariye sahip çok nadide eserlerden biri olan karaköy mescidi veya camisi 1958'de yol yapım çalışmaları sırasında yıkılmıştır. 1960 darbesinden dolayı yıkılmamıştır. lütfen daha çok araştırıp haber yapalım.
    Cevapla
  • şakir KEMAL 11 yıl önce Şikayet Et
    dünde bügünde aynı chp. chp nin ülkeyi dinsizleştirme din adına olan sembolleri yok etme yılları inanın aynı gücü bugun bulsalar kaldıkları yerden devam ederler ,örnek ergenokon balyoz vs değişen yok
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    devlet'ül bakÎ osmanlı medeniyeti. osmanlı imparatorluğu medeniyeti ne kadar sonsuzsa eserleride o kadar sonsuzdur ve bu çarpıtılamaz bir gerçektir...! malum chp ve mhp zihniyetinin kıydığı nice osmanlı imparatorluğu kültürünün eseride anka kuşu gibi küllerinden yeniden dirilip kendini yıkanlara adeta hesap soracaktır...! osmanlı imparatorluğu medeniyetinin eserleri 60 darbesiyle değil sadece neredeyse 1960'dan 40 yıl önceki özgürlüğe vurulan darbeye kadar uzanmaktadır, kendini kurtarıcı atfettirenlerin aslında kültür silici rol oynadıkları çok açıktır, ayrıca bu osmanlı imparatorluğu medeniyeti eserleride sayın hükümetimizin türk kültürüne olan saygısı sebebiyle yeniden birer birer ortaya çıkıp müslüman türk düşmanlarının kafasını ezecektir...!
    Cevapla
  • CELALKARADAŞ 11 yıl önce Şikayet Et
    ahmet gül bey.... mersin müftü camii aynı yerde hizmet vermekte şuan..ben 20 seneden fazladır orda camii olduğunu biliyorum .belki rahmetli menderes zamanında yada daha sonra bilemiyorum tekrar camii ye çevrilmiş olabilir...saygılar
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    tabiki chp yine rahatsız olacak .. .....:
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı