İHD: Fransa'daki olay provokatif saldırıdır

İnsan Hakları Derneği (İHD), Fransa'nın başkenti Paris'te Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'e yönelik saldırıyı kınadı.

İHD: Fransa'daki olay provokatif saldırıdır
İHD: Fransa'daki olay provokatif saldırıdır
GİRİŞ 11.01.2013 11:05 GÜNCELLEME 11.01.2013 11:05

İHD'den yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine, sevenlerine ve bir bütün olarak Kürt halkına başsağlığı dilendi. Saldırının, Provokatif bir saldırı olduğu vurgulanırken; müzakere sürecinin sekteye uğramaması istendi. Başta Kürt siyasetçiler olmak üzere kanaat önderlerinin gelişebilecek provokatif saldırılara karşı korunması talep edildi.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yoldan çözülmesi noktasında devlet yetkililerinin Abdullah Öcalan ile yeniden görüşmelere başladığı, hükümetin ve Türkiye'nin gündeminde ilk sırayı teşkil eden diyalog ve müzakere sürecinin baltalanmasına dönük bu tip provokatif saldırıların yaşanmasının üzüntü verici olduğunun vurgulandığı açıklamada, Kürt sorununun köklü, karmaşık ve uluslararası boyutu olan bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

Çözüm sürecinde başta Kürt siyasetçiler olmak üzere kanaat önderlerinin gelişebilecek provokatif saldırılara karşı korunması, bu kişilerin yaşadığı ülkelerin yönetimlerinin gerekli güvenlik tedbirlerini alması ve bu süreçte herkesin çok daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini ve herkesin kendi kişisel güvenliğine hassas olunmasının istendiği açıklamada, yaşanan saldırı eyleminin Fransa devleti tarafından etkili bir şekilde soruşturulup sorumluların yargı önüne çıkarılarak hesap vermesi ve olayın tüm yönleri ile aydınlatılması gerektiği ifade edildi.

Kürt sorununun uluslararası boyutu gözetildiğinde, eylemin Fransa'nın başkentinde yapılmasının aynı zamanda Fransız devletine yönelik bir saldırı olarak kabul edilmesi ve Fransız makamlarının bu sorumlulukla olayın en kısa zamanda açığa çıkarmasının istendiği açıklamada, "Bu olayla birlikte Fransa'nın Avrupa'daki Kürt siyasetçilere olan tutumunu gözden geçirmesi gerekmektedir.

Ayrıca 2012 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi olan Avrupa Birliği de Avrupa topraklarında gerçekleşen bu suikastın ortaya çıkarılması için en az Fransız yetkililer kadar sorumluluğa sahiptir. Avrupa Birliği yetkilileri böylesi olayların yaşanmaması için gereken önlemleri almalı, barışın gereği olarak Türkiye'de başlatılan barış ikliminin devamı ve müzakerelerin başlatılması için inisiyatif almalıdır. Kürt sorununda yaşanan diyalog ve olası müzakere sürecinin bu tip üzücü olaylarla sekteye uğramaması, ne olursa olsun Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözümün mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini herkese ve sorunun taraflarına bir kez daha belirtmek isteriz." denildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu