Erdoğan'ın bahsettiği Meksika modeli başkanlık

“Bizim genlerimizde aslında başkanlık sistemi vardır” diyen Erdoğan bu konunun özellikle tartışılmasını istiyor.

Erdoğan'ın bahsettiği Meksika modeli başkanlık
Erdoğan'ın bahsettiği Meksika modeli başkanlık
GİRİŞ 25.02.2015 10:25 GÜNCELLEME 25.02.2015 10:25
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 10 ilden 380 muhtarla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında başkanlık sistemiyle ilgili olarak tüm yetkilerin devlet başkanında toplandığı Meksika modelini örnek verdi

Tek turlu seçimle 6 yıl için seçiliyor

Meksika’da ABD’den çok daha geniş yetkilere sahip bir başkanlık sistemi var. Meksika tipi başkanlık sisteminin detayları:

- Başkanlar tek turlu seçimle halk tarafından seçiliyor. Hangi aday daha fazla oy alırsa başkan o kişi oluyor. Şu anki başkan Nieto, yüzde 38 oy alarak 2012’de seçildi.

-Başkan 6 yıllık dönem için seçiliyor. Bir daha seçilme şansı yok.

-Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yok. Neredeyse tüm yetkiler başkanda toplanıyor.

- Başkanın bakanları, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını, başsavcıyı, emniyet genel müdürünü ve kuvvet komutanlarını büyükelçileri atama yetkisi var.

-Meclisin kabul ettiği yasaları hatta bütçeyi veto edebiliyor, meclise yasa tasarısı sunabiliyor.

-Partili başkan, 3 yılda bir yapılan seçimlerinde adayları belirleyebiliyor. Kendisinden sonra istediği kişiyi aday gösterme hakkı var.

-Savaş ve barışa karar verebiliyor, milletlerarası anlaşmaları müzakere yetkisi mecliste değil başkanda.

YORUMLAR 19
  • alp 9 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık sistemi adı altında Tayyip Bey tek adam rejimi kurmak istiyor.Bu ülke için ciddi tehlikeler doğurur.Muhalefeti bastıran susturmaya çalışan bir rejim toplumda kargaşaya kaosa sebep olur.Cumhurbaşkanlığı makamında tarafsız kalması gerekirken taraf hale gelen bir kişi başkan olunca ülkede neler değişir hiç düşünemiorum
    Cevapla
  • Şükürbey 9 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi Türk devletçilik gələnəyini kabul etmek gərəkir. Oquz Kaqan-dan kaynaklanır.
    Cevapla
  • Doğrucu Davud 9 yıl önce Şikayet Et
    Ancak Başkanlık sistemi ile ilgili bir yanlış anlamayı da düzeltmek lazım. Başkanlık sistemi federatif yapıyla birlikte olmak zorunda değildir. Türkiye'de bir çok insanın kafasındaki istifham bu. Kürt siyaseti de bunu böyle algılıyor ve bunu böyle istiyor. Üniter devletlerde de Başkanlık sistemi vardır. Bunun bir çok örneği var. Ancak demokratik özerklik adı altında da olsa federatif yapıya benzer bir yapı Başkanlık sistemi ile gündeme gelirse bu Türkiye için hiç mi hiç hayırlı olmaz.
    Cevapla
  • Doğrucu Davud 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistem içerisinde çok güçlü bir konuma sahip olan başkan kongre ile iyi geçinemediği takdirde hiçbir önemli yetkisini kullanamaz hale gelir. Çünkü kanun çıkarma ve bütçe gibi iki önemli yetki sayesinde başkan kongreye bağlı hale gelmektedir.Bu mekanizmada yasama ve yürütme organlarının karşılıklı olarak sahip oldukları yetkiler sayesinde, iki organ hem birbirlerini frenlemekte hem de dengelemiş olmaktadır. Dolayısıyla Başkan'ın diktatörleşme ihtimali zayıftır. Parlementer sistemde ise sözde güçler ayrılığı ilkesi geçerli olmakla birlikte yasama ile yürütme iç içedir. Mecliste çoğunluğa sahip bir parti hem yasayı yapıyor hem de yürütüyor.
    Cevapla
  • Doğrucu Davud 9 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık sisteminin en temel özelliği yasama ile yürütme kuvvetlerinin hem işlevsel hem de organik açıdan birbirinden ayrılmasıdır. Bu iki organın güçleri mukayese edildiği zaman dengeli bir şekilde güçleri paylaştıkları görülmektedir. Aslında sistemin özünün bir denge kurma ve temel kurumlarda uzlaşmayı sağlamaya dayandığı ifade edilmektedir.Bu sistemde başkanı denetleyecek ve frenleyecek bir mekanizma olan (check and balance) frenler ve dengeler mekanizması getirilmiştir. Başkanlık sisteminde, yasama ve yürütme organlarının karşılıklı olarak birbirlerine muhtaç durumda olmaları “fren ve denge” mekanizması olarak değerlendirilmektedir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...