Anayasa komisyonu orta yol arıyor...

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yazımında uzlaşı sağlayabilmek için her partinin kendi parantez maddelerini gözden geçirmesini kararlaştırdı.

Anayasa komisyonu orta yol arıyor...
Anayasa komisyonu orta yol arıyor...
GİRİŞ 06.01.2013 11:58 GÜNCELLEME 06.01.2013 11:58

Çetin Çiftçi'nin haberi

2012 yılı sonunda tamamlanamayan anayasa yazımında yeni bir süreç başladı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek geçtiğimiz günlerde 4 parti lideri ile görüştü ve yazıma devam kararı alındı. Karar komisyon üyelerini memnun ederken, çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı.

2 ayrı yazım komisyonu şeklinde çalışmalara devam edilecek. Başbakan Erdoğan'ın anayasa çalışmalarının çok uzun sürmemesi yönündeki hassasiyetini göz önüne alan komisyon, bir taraftan kalan maddelerin yazımına devam ederken bir taraftan da uzlaşı sağlanamayan maddelere geri dönerek yeniden müzakere edilmelerini sağlayacak.

Şu ana kadar 60 dolayında maddenin yazımını gerçekleştiren komisyon 21 madde üzerinde uzlaşı sağlayabildi.

Komisyonun en çok tartıştığı konu Başkanlık sistemi teklifi oldu. AK Parti teklifini gözden geçirecek ve değişiklik yapabileceği bir husus olup olmadığını inceleyecek.

BDP ile MHP'nin zor kararı

Komisyonun uzlaşmaya varamadığı konulardan biri vatandaşlık maddesi. Anadilde eğitim konusunda BDP ileMHP'nin aynı noktada buluşması 'zor' görülüyor.

AK Parti, anadilde ilk adımını savunma hakkı konusunda attı. Ancak Meclis gündemine taşınan kanun teklifi gelen tepkiler üzerine mart ayında görüşülmek üzere beklemeye alındı.

İmralı görüşmeleriyle daha bir önem kazanan bu iki konuyla ilgili önümüzdeki günlerde gelişmeler yaşanabileceği belirtiliyor.

Parti kapatma sil baştan

Yeniden ele alınacak bir başka madde 'siyasi parti hürriyeti.' Parti kapatmanın zorlaşmasını isteyen AK Parti, "şiddeti destekleyen odak" olması halini istisna tutuyor.

CHP laiklik vurgusu yaparken, MHP siyasi partilerin terörü teşvik edemeyeceği hükmünün yer almasını istiyor.

BDP'nin önerisinde siyasi partilerin anayasal düzeni yıkmayı amaç edinemeyeceği hükmü yer alıyor.

Din ve vicdan özgürlüğü

Din ve vicdan özgürlüğü maddesi kırmızı yazılan bir başka husus. AK Parti kimsenin inancının gereklerini yerine getirdiği için suçlanamayacağı ve farklı muameleye tabi tutulamayacağının açık bir dille yer almasını istiyor.

CHP devletin temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandıramayacağının belirtilmesinden yana.

Komisyonun uzlaştığı maddeler

Komisyonun yazdığı maddeler içerisinde uzlaşı sağlanabilenler ortak hassasiyet içerenler.

Bunlar şöyle: "Hayat hakkı, işkence ve kötü muameleye yasağı, zorla çalıştırma ve angarya yasağı, özel hayatın ve aile hayatının gizliliği, kişisel verilerin korunması, sağlık hakkı, konut dokunulmazlığı, haberleşme hürriyeti, seyahat hürriyeti ve çocuk hakları."

Özdağ: BÇG'den habersiz olması mümkün değil

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Üyesi Selçuk Özdağ, 28 Şubat soruşturması kapsamında adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın Batı Çalışma Grubu'dan (BÇG) habersiz olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Özdağ, Karadayı ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir gibi isimlerin 'kışlanın kapısından döndük' gibi ifadelerle siyaseti baskı altında tuttuklarını kaydetti. Karadayı'nın, komisyondaki 'Adnan Menderes'in ezanı aslına uygun şekilde okuttuğu için idam edildiği' yönündeki sözlerinin demokrasiyi içselleştiremediğini gösterdiğini vurgulayan Özdağ şöyle devam etti:

"Postmodern darbe yapılırken veya BÇG gibi gruplar kurulurken bir Genelkurmay Başkanı'nın habersiz olması mümkün değil. Mutlaka haberi vardır. Gereğini yapmamış olması dahi görevi ihmal suçuna girer. Görmediyse nasıl bir Genelkurmay Başkanı. Gördüyse ve hesabını sormadıysa veya hukuka bunu iletmediyse görevde ihmal var."

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez