ismail Bey Gaspıralı Kiev'de anıldı

Kırım Tatar Halkının Manevi Lideri İsmail Bey Gaspıralı konulu uluslararası konferans TİKA himayesinde Kiev’de düzenlendi.

ismail Bey Gaspıralı Kiev'de anıldı
ismail Bey Gaspıralı Kiev'de anıldı
GİRİŞ 02.12.2014 14:44 GÜNCELLEME 02.12.2014 14:44

Türk âlemine ve İslam kültür ve eğitim anlayışına büyük tesiri olmuş Kırım Tatar düşünür, edebiyatçı, gazeteci ve eğitimci İsmail Gaspıralı’nın vefatının 100. yıldönümü münasebetiyle Kiev’de Kırım Tatar Halkının Manevi Lideri İsmail Bey Gaspıralı konulu konferans tertip edildi. Söz konusu konferansa TİKA ana sponsor olurken, organizatörler arasında, Ukrayna Milli Bilimler Akademisine bağlı A. Krymsky Şarkiyat Araştırma Enstitüsü, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Kiev’deki Kırım Tatar Derneği, Türkiye Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği yer aldı.

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Rektör Yardımcısı Petro Beh, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Can Yönet Tezel ve Azerbaycan Büyükelçisi Eynulla Madatlı’nın açılış konuşmalarından sonra konferans katılımcıları ve misafirlerin dikkatine Zafer Karatay tarafından çekilen ve İsmail Gaspıralı’nın hayatını ve Türk ve İslam dünyasına etkisini anlatan bir belgesel sunuldu.

Akabinde ana konuşmacı olarak davet edilen Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım Tatar milli hareketindeki Gaspıralı’nın rolü hakkında konuştu. Konferansın devamında Türkiye ve Kırım’dan gelen konuşmacılara söz verildi. Konferans esnasında Gaspıralı’nın dünya İslam hareketine ve medrese sisteminin reform edilmesine etkisi ele alındı, Gaspıralı’nın edebi mirasına ışık tutuldu. Gaspıralı’nın en önemli eseri niteliğinde olan ve Türk dünyasını kapsayan geniş bir coğrafyada bilinen Tercüman Gazetesinin ehemmiyeti anlatıldı. Gaspıralı’nın kadınlara verdiği önem ve Kırım Tatar diasporası üzerindeki etkisi hakkında konuşuldu. Ahiren Gaspıralı müzesinin oluşturulmasına ilişkin bilgi sunuldu.

Ukraynalı ve Kırım Tatar milletleri arasında karşılıklı anlayışa katkıda bulunulmasını hedefleyen ve başarıyla tamamlanan konferans sayesinde, insanlığın kültürel mirasının zenginleşmesinde rol oynamış İsmail Gaspıralı’nın fikir ve çalışmaları Ukraynalılara tanıtıldı.  

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber