Kıbrıs'ın iki yakası GSM'de birleşiyor

KKTC ve Güney Kıbrıs'ın mobil telefon hatları tüm Kıbrıs'ta dolaşıma açılıyor. Teknik altyapı neredeyse tamamlandı.

Kıbrıs'ın iki yakası GSM'de birleşiyor
Kıbrıs'ın iki yakası GSM'de birleşiyor
GİRİŞ 28.05.2014 00:22 GÜNCELLEME 28.05.2014 00:22

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Al Jazeera'ye, adanın iki tarafından mobil telefon hatlarının birbirleriyle dolaşıma açılmasının önünde engel kalmayacağını açıkladı.

Toros, Kıbrıs'ın iki tarafındaki mobil hatların tüm adada kullanılabilmesi için Türk ve Rum tarafının ticaret odalarının uzun zamandır çaba sarf ettiğini söyledi:

"Müzakereler başlamadan önce 2013'te Malta'da Güney Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı ile meseleyi görüşmüştük ama o dönemde ilerleme olmamıştı. Biz yılmadık, devam ettik, zorladık, süreç değişti. Kabul ettiler. Şu anda gerek kuzey, gerek güneydeki tüm şebekeler birbirleriyle buluşmakta. Nereye ne baz istasyonu kurulacak, ücret tarifesi ne olacak diye teknik konular hallediliyor artık. Bana verilen bilgiye göre eğer hiçbir siyasi engel çıkmazsa -ki çıkmayacak inşallah- mayıs sonu, yani önümüzdeki bir, iki hafta içerisinde hizmete gireceğini umuyorum."

Toros, Türkiye'deki mobil telefon hatlarının da Güney Kıbrıs'da kullanılabileceğini sözlerine ekledi:
"Mevcut durumda tüm dünyayla dolaşım yapabiliyorsunuz, yarım kilometre ötesinde yapamıyorsunuz. Türkiye'deki telefon hatları da güneyde kullanılabilecek, dolaşım projemiz bunu mümkün kılacak. Mevcut siyasi ortamda yapılabilecek ve iki tarafa da kazanç sağlayacak bir şey. İki tarafın da siyasi liderinin onayından geçti."

Fikri Toros, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'nın 22 Mayıs'ta Kıbrıs'a a yaptığı ziyaretin sonuçlarının da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

ABD, Kıbrıs açıklarında bulunan doğalgazın çıkarılması ve Avrupa pazarına aktarılması projesinin hızla hayata geçmesini de destekliyor ve Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz'deki önemli stratejik ortaklarından biri olarak tanımlıyor.
Toros çözüm sağlanmazsa ve doğalgazın Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye aktarılması projesi gerçekleşmezse

Kıbrıs'ın büyük kayıp yaşayacağını söyledi:
"Kıbrıs sorunu çözümlenmezse, statüko kalıcı olursa ve bu hidrokarbon projesi şu andaki önemini ve ivediliğini korursa, Kıbrıs baypas edilecek, bu da telaffuz edilmiştir. Gaz bir katalizör, Kıbrıs'ın yabancı yatırımcıya çok daha cazip hale geleceği bir durum söz konusu. Buradaki risklerin ortadan kalkmasıyla, tabii ki doğalgazın getireceği ciddi kazanım olacaktır. Doğalgaz en ucuz, en ekonomik enerji olarak kullanılıyor dünyada, tüm dünyada her yıl yüzde 15 oranında doğalgaza geçiş var, bu çok hızlı bir geçiş."
Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm olması durumunda İsrail doğalgazının Kıbrıs üzerinden Türkiye'ye bir boru hattı ile taşınması da gündemde.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!