Padişahların hiç bilinmeyen yönleri!

Her zaman savaşları ile anılmış ve o “ciddi” görüntüsünü bizlere yansıtılan Osman Devleti'nin padişahları kişisle hayatta nasıl insanlardı? İşte Osmanlı'nın mahrem tarihi:

Padişahların hiç bilinmeyen yönleri!
Padişahların hiç bilinmeyen yönleri!
GİRİŞ 17.12.2008 11:25 GÜNCELLEME 17.12.2008 11:25
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ersin Çelik'in haberi

Farklı ve aykırı yorumlarıyla tarih alanında en çok okunan yazarlardan olan Mustafa Armağan’dan  özgün bir eser…

OSMANLI’NIN MAHREM TARİHİ /  Bilinmeyen Yönleriyle Osmanlı Padişahları; sizi sarayın mahrem dünyasına götürüyor. Bütün kapılar kapandığında kendisiyle baş başa kalan padişahların kişisel dünyalarını açıyor önünüze.
Osmanlı'nın Mahrem Tarihi, görünen tarihin görünmeyen yüzünü aralayan ufuk açıcı bir çalışma. Zevkli üslubu, yüzlerce kaynaktan süzülmüş bilgileri, çarpıcı dikkatleriyle bitirmeden elinizden bırakamayacağınız bir eser.

Bütün padişahların bunun gibi daha birçok hikâyesi bulunmakta. Gelmiş geçmiş en büyük Türk imparatorluğu olan Osmanlı Devleti her zaman savaşları ile anılmış ve o “ciddi” görüntüsünü bizlere yansımıştır. Hal böyleyken günümüzde padişahların yetenekleri ve zevkleri değil sadece savaşları konu olarak alınmış Osmanlı padişahlarının asıl hayatı bir köşede kalmış ve tarih kitaplarına pek de konu edilmemiştir. Kitap mahrem denince akla gelen harem dairesinin dışında bir çizgi çiziyor ve daha çok padişahların uğraşlarından, hobilerinden, farklı yönlerinden bahsediyor. Korkulan padişahların da herkes gibi insan olduklarını gözler önüne seriyor. Bu yönleriyle Osmanlı'nın Mahrem Tarihi, görünen tarihin görünmeyen yüzünü aralayan ufuk açıcı bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor, Osmanlı Devleti üzerindeki sır perdesini biraz aralıyor.
 
İşte bazı padişahlar ve hikayeleri..

KİTAPTAN İLGİ ÇEKİCİ BAŞLIK VE KONULAR

- Öldükten sonra arkasında sadece bir zırh takımı, bir çift çizme, bir kılıç ve bir mızrak bırakan padişah kimdi?

- Yaptırdığı camilerin kandillerini hangi padişah kendi elleriyle yakıyordu?

- Çok okumaktan dolayı gözleri bozulan ve bu yüzden gözlük takan ilk padişah kimdi?

- Padişahlığı sırasında İstanbul’da bulunmayan sultan...

- Kendi eliyle kazıdığı mühürleri çarşıda sattırıp parasını fakirlere dağıtan padişahın esrarı?

- II. Abdülhamid'in en sevdiği atı bir Bulgar eşkıyasına ödül olarak kimler vermişti?

Sigara aleyhine makale yazan, ilk Yeşilaycı padişah kimdi?

- Annesinin ismi bilinmeyen Osmanlı padişahı...

- Hangi padişahlar spor kulübü kurmuşlardı?

- Vahdettin tahta çıkarken hangi uğursuz sözü söyledi?

- Ölümünden 5 yıl önce hangi padişah vasiyetnamesini yazdı?

- Peygamber'in ayak izini başında taşıyan padişah...

- Kuyumculuk, marangozluk, urgancılık yapan padişahlar...

- Divan edebiyatının gazel rekortmeni olan padişah…
Mücevher Düşkünü - Kanuni Sultan Süleyman
Babası ve dedesinin aksine şık, süslü ve haşmetli giyinmeyi severdi. Serasere ve diba giyer, üstünde çok fazla zenginlik ve ziynet eşyası bulunurdu. Değişik değişik “çakşırlar” giydiği için Yavuz onu sarayda “Çakşırlı” diye çağırırdı. Hatta bir seferinde yine ihtişamlı elbiseler içinde görünce oğluna takılmış ve “Anana giyecek bir şey bırakmamışsın” diye alay etmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman, babası Yavuz gibi kuyumculuğa meraklıydı; ustalığı o derecedeydi ki, İtalyan kuyumculuk sanatının örneklerini tanıyacak ve uygulayacak kadar mükemmeldi.

49 Çocuğu Olan Padişah - III. Murad
Bazı yayınlarda kadınlara aşırı derecede düşkün olduğunu yazılmaktaysa da, 102 çocuğu olduğu ve haremde aynı anda 50 beşik sallandığı gibi bilgiler kesinlikle hayalîdir. Toplam 49 çocuğunun doğduğu ve hepsinin de yaşamadığını biliyoruz. Öldüğünde ise 7 cariyesinin hamile bulunduğu rivayeti daha akla yatkın gelmektedir. Sarayda bilinen ilk ikiz doğum vakası da onun hareminde gerçekleşmiş, Cihangir ve Süleyman adlarını taşıyan şehzadelerden ikisi de henüz yaşlarını doldurmadan ölmüşlerdir.

Eyer Yapan Padişah - II. Osman
Sultan II. Osman çocukluğundan itibaren saraçlığa ilgi duymuş ve bindiği atların eyerlerini genellikle kendisi imal etmiştir. Öldürülmek üzere yeniçerilerin eline geçtikten sonraki son yolculuğunda eyersiz bir ata bindirilmiş olması ise tarihin en acı alaylarından biri olsa gerektir. Bir padişahın canına -hele bu denli feci bir şekilde- kıyılmış olması hiçbir şekilde tecviz edilemez. Ancak efsaneleşen talihsiz ölümüne biraz da kendi gençliğinin ve siyaset bilmezliğinin sebep olduğunu, en azından darbe için fırsat arayanlara zemin hazırladığını da unutmamak gerekir.

Birden Çok Mesleği Olan Padişah - I. Mahmud
I. Mahmud kaynaklarda kısa boylu, zayıf ve yumuşak huylu birisi olarak anlatılır. Yeniliğe açık olduğu kadar geleneklerine bağlı ve dindardı.
Padişahların genellikle birer mesleği vardı fakat. I. Mahmud’un ise tek bir mesleği yoktu, meslekleri vardı. Meslek zenginiydi bir başka deyişle. Şöyle bir göz gezdirince eminim siz de şaşıracaksınız bu meslek bolluğuna:
Hilalci, mühür kazıcısı ve kuyumcuydu. Vakti müsait olduğunda kantaşı üzerine mühür kazırdı. Ayrıca abanoz ve fildişinden kürdanlar (hilaller) yapardı. Kazdığı mühürleri çarşıda sattırır, eline geçen paralarla sadakalarını dağıttırarak sevap kazanmaya çalışır, diğer kısmıyla ise ufak tefek ihtiyaçlarını karşılar, bundan da büyük bir haz alırdı. Bir gün vezirlerinden birisi kendisine, “Şevketlim, milletin hazinesi sizin demektir. Niçin böyle uğraşıp zahmet edersiniz?” deyince, padişahtan “Milletin hazinesini millete sarf etmek gerek. Saniyen, insanın çalışıp alın teri dökerek kazandığı paranın zevki başkadır” cevabını almıştır.
Bir başka kaynağa göre mücevher işlemekte en yüksek üstadlık mertebesine erişmiştir. Oymacılıkla meşgul olduğuna dair de bir rivayet vardır.

“Bu bir felaket” - VI. Mehmed Vahdettin
Hain mi yoksa kahraman mı? diye hala tartıştığımız Sultan Vahîdüddin (yaygın söylenişiyle Vahdettin) devletin en zor zamanında padişah olmuştu. Mabeyn Başkâtibi Ali Fuad Türkgeldi’nin anlattığına göre cülus törenine giderken bastonunu Çengelköy’deki köşkünde unuttuğunu anlayınca “Bu bir felaket!” demiştir. Sonradan Topkapı Sarayı’na adım atarken söylediği bu ilk söz yüzünden saltanatı da felaketle geçti, yorumu yapılmıştır.

Ulucami’nin Hikayesi - Yıldırım Bayezid
Bursa’nın çekim merkezi olan Ulucami’nin bir Niğbolu adağı olduğunu bilir miydiniz? Rivayete göre Yıldırım Bayezid, Niğbolu seferini zaferle  taçlandırırsa ganimet malından 20 tane ayrı cami yaptıracağı yolunda bir adakta bulunur. Derken zafer müyesser olur ve başlar adamlarıyla beraber camilerin yerlerini belirlemeye. Bir süre sonra bu camileri ayrı ayrı yaptırmanın çetinliğini gören Yıldırım Bayezid, bir çözüm bulmalarını ister etrafından. Onlar da adağında 20 kubbeden söz ettiğini, eğer 20 kubbeli bir cami yaptırırsa bu adağın yerine gelmiş sayılacağını söyleyerek ikna ederler onu ve Ulucami böylece ortaya çıkar
 

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 6
  • turan kaçmaz 15 yıl önce Şikayet Et
    Güzel insanlar.... Rabbim hepsine rahmet eylesin onlar dünyanın en büyük oyunlarının oynandığı yerde 600 küsür yıl at koşturmuşlar halka ve hakka hizmete inanmışlar.Birde şimdiki yöneticilerimize bakın osmanlıyı beğenmiyorlar. Kurban olun siz benim atalarıma...
    Cevapla
  • murat bayraktar 15 yıl önce Şikayet Et
    mustafa armagan. mustafa armağan hocamızdan yıne muthis bır kıtap, oncekı kıtaplarını zevkle heyecanla okudum. yıne harıka bır calısma olduguna ınanıyorum.
    Cevapla
  • >>KanaryA<< 15 yıl önce Şikayet Et
    RUHUN ŞAD OLSUN ,99.İSLAM HALİFESİ ABDÜLHAMİT SULTAN. Allahın 99 ismi biliniyor. Kuran'da 99'un manasının ne büyük degeri oldugu defalarca görülüyor.Ve 99. İslam Halifesi Abdülhamit Sultan'dan sonra Sadece Türk Milleti değil ,Dünya'da yaşayan tüm müslümanlar huzura ,barışa sevgiye aç kaldı.Abdülhamit Sultan varken ,Haçlılar, İslam Dünyasına zulüm uygulayamıyordu.Dünya onun şefkatine ,kişiliğine büyüklüğüne muhtaçtır.Ruhun şad olsun Hz.Sultan .
    Cevapla
  • Mümtaz Karakuş 15 yıl önce Şikayet Et
    Kupkuru Bir Hameset ve Kes Yapıştır Bir Kitap. Kitabı okudum. Benzer pek çok kitapta bulunan kupkuru bir hamasete ve bilinen öykülere rastladım. Kitap bana sırf ticari maksatlar için yapılmış gibi geldi. Padişahların özel hayatları ve bilinmeyen yönleriyle alakalı adamakıllı birşey okunacaksa Necdet Sakaoğlu'nun Bu Mülkün Sultanları ile İlber Ortaylı'nın Osmanlı Sarayı'nda Hayat kitaplarını tavsiye ederim.
    Cevapla
  • Metin Yazar 15 yıl önce Şikayet Et
    M.Armağan çalışıyor,İlber Ortaylı geziyor:). Yine Timaş'tan çıkmış.En güzel yanı ise kitap dizaynının öncekilerle aynı olması.Hali vakti yerinde olanlar bir kaç tane alarak gençlere hediye etsinler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber