Burc-ı Belâda Bir Merd-i Hüdâ NİYÂZÎ-İ MISRÎ

Mustafa Tatçı'nın otuz senelik bir bilgi birikimi sonucunda kaleme aldığı ''Burc-ı Belâda Bir Merd-i Hudâ Niyâzî-i Mısri'' adlı eser, büyük mutasavvıf Mısri'nin hayatı ile ilgili bir biyografi denemesi niteliğinde...

Burc-ı Belâda Bir Merd-i Hüdâ NİYÂZÎ-İ MISRÎ
Burc-ı Belâda Bir Merd-i Hüdâ NİYÂZÎ-İ MISRÎ
GİRİŞ 19.11.2012 12:52 GÜNCELLEME 19.11.2012 12:52

Mustafa Tatçı'nın otuz senelik bir bilgi birikimi sonucunda kaleme aldığı ''Burc-ı Belâda Bir Merd-i Hudâ NİYAZÎ-İ MISRÎ'' adlı eser, bugünün insanının Hazret-i Mısrî'yi tanıması için ana kaynaklardan hareketle yazılmış-benzerlerinden çok farklı - modern bir menâkıpnâme yahut bir biyografi denemesidir.

Mehmed Niyâzî-i Mısrî. Tasavvuf tarihinin en renkli gönül sultânlarından biridir. Coşkun ve cezbeli bir sufî olan Hz. Pîr, 1618'de Malatya'da doğmuş, Diyarbakır, Mardin, Kerbelâ, Mısır, İstanbul, Elmalı, Uşak, Kütahya ve Bursa'da yaşamış ve nihayet 1694 senesinde sürgüne gönderildiği Limni'de vefat etmiştir.

Mısır'da öğrenim gördüğü için Mısrî diye tanınmıştır. İbn Arabî, Hz. Mevlânâ ve Yûnus Emre düşüncesinin XVII. Asırdaki takipçilerden olan mutasavvıf, âdeta bu üç büyük ârifin düşüncelerinin harmanlandığı bir mükemmel terkiptir. Fikirleriyle bütün çağlara hitap eden ve insanlığın varmak istediği hakikatin şahikalarında dolaşan Niyâzî-i Mısrî, şiirlerinde aşka ve irfana ait sırları damıtıp süzerek devrinin en güzel Türkçesiyle insanımıza takdim etmiştir.

Niyazî-i Mısrî , Rodos ve Limni'de, sürgünde yaşamış bir velîdir! Döneminin mutaassıp zihniyeti bazı vahdet sırlarını söze döktüğü için tahammül edemeyip sürgüne gönderdiği bu büyük gönül ve aşk adamının kıymetini bilememiş ve fikirlerinden istifade edememiş ve kendisini değerlendirememiştir. Bu büyük ârif, 1694 senesinde Limni'de ayağındaki bukağı ile mustarip bir şekilde vefat etmiştir.

Gönül ölmediğine göre, Hazret-i Mısrî'nin rûh-ı kudsîlerinden özür dilenmeli, hakkı olan itibâr geri iade edilmelidir!

XXI. asrın insanı Niyazî-i Mısrî'yi keşfetmeli, Onun ölümsüz düşüncelerini anlamalı ve geleceğe taşınmalıdır!

Kitap hakkında teknik bilgi almak ve sipariş şartları için bu linki kullanabilirsiniz

YAZAR HAKKINDA:

DR. MUSTAFA TATCI

Denizli (Kızılcabölük)'de doğdu (1961). İlk ve orta okulu Kızılcabölük'te, liseyi Denizli Lisesi'nde bitirdi (1978). Uludağ Üniversitesi Necati Bey Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu (1984). Gazi Üniversitesi'nde "Hayretî Dîvânı'nda Din ve Tasavvuf" konusunda yaptığı teziyle yüksek lisansını (1986); "Yûnus Emre Dîvânı-İnceleme-Tenkitli Metin" adlı teziyle doktorasını tamamladı (1990). Askerliğini, Çankırı Assubay Hazırlık Okulu'nda öğretmen asteğmen olarak yaptı. Silvan E. Meslek Lisesi'nde Edebiyat Öğretmenliğinden (1985-1986) sonra Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak atandı. Halen aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. MEB Yayınlar Dairesi'nde yayın kurulu üyesi olarak da görev yapan yazarın Klasik Türk Edebiyatı ve özellikle Türk Tasavvuf Edebiyatı sahasında yayınladığı pek çok araştırma bulunmaktadır. Yazar, Nükleer Dr. Ebru Tatcı ile evli olup Hamid ve Nezahat'in babasıdır.

Lisans: Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fak. Türk Dili Ve Edebiyatı Bl 1984
Yüksek Lisans: Gazi Üniversitesi. S. B. E. Eski Türk Edebiyatı 1986
Doktora: Gazi Üniversitesi. S. B. E. Türk Halk Edebiyatı 1990

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
ABD'den ateşkes açıklaması: Anlaşmaya varamadık!