En çok okunan köşe yazarları

Yazı yazmayan Çölaşan en çok okunan köşe yazarı. Özkök ise çok okunuyor ancak beğenilmiyor. Çok okunanlar, beğenilenler beğenilmeyenler. İşte araştırmanın detayları:

En çok okunan köşe yazarları
En çok okunan köşe yazarları
GİRİŞ 07.02.2008 19:53 GÜNCELLEME 07.02.2008 19:53
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Nielsen, MediaCat için hazırladığı bir araştırma ile Türkiye’nin en çok okunan ve en beğenilen köşe yazarlarını belirledi. En sevilen, en çok okunan, takibe alınan, mutlaka göz atılan köşe yazarları kimler? İşte ilginç sonuçları olan araştırmanın detayları...

Her gazetede onlarca köşe var. Kimi sadece dört kenarı olan bir alanda bir şeyler yazıyor, çiziyor ve okuyucuya çoğu kez teğet geçiyor. Kimileri var ki, her yazısı gazete sayfalarında özenle aranıyor taranıyor, hatta kesilip panolara iğneleniyor, internet yoluyla mutlaka eşle dostla paylaşılıyor. Köşeciler çok, ana besin kaynağı da Türkiye olunca polemikler uzayıp gidiyor. Şaşırtıcı değil elbet, işin doğası bu… Peki, köşe yazarlarımız iyi hoş yazıyor da, acaba okuyucu bu işe ne diyor? Kimi takip ediyor? Kime kızıyor? Sevse de sevmese de kimin yazılarını hiç kaçırmıyor?


GAZETE OKUYUCULARININ ÜÇTE BİRİ KÖŞE YAZARLARINI OKUYOR


Nielsen tarafından MediaCat için Aralık ayında gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’de dergi ve gazetelerde köşe yazılarının okunma oranlarını, en çok okunan ve en beğenilen köşe yazarlarının kimler olduğunu ortaya koyuyor. Omnibus veri toplama tekniğiyle ve yüz yüze görüşme yöntemiyle yürütülen araştırmada 1210 kişiyle görüşen Nielsen, araştırma sonuçlarını il, sosyoekonomik statü ve yaş dağılımını dikkate alınarak ağırlıklandırmış. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kırıkkale, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep olmak üzere 13 ilde gerçekleştirilen araştırmanın belki de en önemli sonucu şu: Gazete okuyucularının üçte biri köşe yazarlarını okuyor.


SONUÇLARA GENEL BİR BAKIŞ


Araştırmanın en önemli sonucu dediğimiz gibi Türk okuyucusunun yüzde 29’unun köşe yazısı okuyor olması. Sonuçlar bölgesel bazda incelendiğinde köşe yazısı okuma oranının Ege Bölgesi’nde çok daha fazla olduğu görülüyor şöyle ki Ege Bölgesi’nde oran yüzde 45’e yükseliyor. Şu durumda Ege Bölgesi’nde her iki kişiden biri köşe yazısı okuyor denebilir.


Araştırmanın bir diğer ilgi çekici sonucu da Emin Çölaşan ve Bekir Coşkun’un hem en beğenilen de hem de en çok okunanlar yazarlar sıralamalarında üst sıralarda yer alması. Özellikle Emin Çölaşan’ın çalıştığı Hürriyet’teki işine son verilmesine rağmen her iki tabloda da ilk sırada yer alması dikkat çekiyor. Bu iki isme zirvede Can Dündar ve Hıncal Uluç eşlik ediyor. Hem en çok okunan hem de en çok beğenilen sıralamasında bu dört yazarın diğer isimlerin önüne geçtiği görülüyor. Fatih Altaylı ise en çok okunan köşe yazarı listesinde ilk 20’ye giremezken, en beğenilenler arasında 20. sırada yer alıyor.


Araştırmanın genel olarak baktığımızda bir diğer ilginç bulgusu da Haydar Dümen’in her iki kategoride de listeye girmesi.


Bölge bazında baktığımızda ise Bekir Coşkun en beğenilen köşe yazarı kategorisinde İç Anadolu ve özellikle Akdeniz’de yüksek oranlara sahip. Coşkun’un en çok okunan köşe yazarı kategorisinde de oranları Akdeniz’de oldukça yüksek. Bu kategoride Marmara’da yüksek oranlarıyla dikkat çeken isimlerse Can Dündar ve Perihan Mağden.


Araştırmada kadın köşe yazarları ile ilgili de önemli saptamalar var. En fazla okunan kadın köşe yazarları kategorisinde Perihan Mağden, Ece Temelkuran ve Pakize Suda öne çıkarken, en beğenilen kadın köşe yazarı kategorisinde yine Perihan Mağden ve Ece Temelkuran listenin üst basamaklarında yer alıyor. Bu ikiliyi Ayşe Arman takip ediyor.


HANGİ KONU İLGİ ÇEKİYOR?


Konu en çok okunan ve en çok beğenilen köşe yazarları olunca, okurun dikkatini çeken konular gündeme geliyor kuşkusuz. Hangi köşe yazarı hangi eksende yazıyor yazılarını? Kim en çok hangi konuya takılıyor, kimin dili neyi nasıl anlatıyor?


Her iki listenin de en başında yer alan Emin Çölaşan ile başlanacak olursak söze, kendisi Hürriyet’de geçen yıl Ağustos ayına kadar sürdürdüğü yazılarında özellikle iktidarı hedef alan muhalif diliyle dikkat çekiyordu. Gazetedeki işine son verilmesinden sonra basına yaptığı açıklamalarla ve yayımladığı kitapla güdeme gelen Çölaşan, Hürriyet’ten ayrılışından sonra henüz bir gazetede köşe yazısı yazmamasına rağmen araştırma sonuçlarında ilk sırada yer alıyor.


GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM’ ÇOK KONUŞULDU


En beğenilen köşe yazarı sıralamasında Çölaşan’ı Bekir Coşkun takip ediyor. Listelerin ilk sıralarında dikkat çeken bir diğer isim de Can Dündar.


PERİHAN MAĞDEN VE ECE TEMELKURAN DA LİSTEDE


Ülkemizin en beğenilen ve en çok okunan köşe yazarlarından biri ise Perihan Mağden… Son dönemde alevlenen 301 tartışmaları çerçevesinde ‘hedef gösterilen’ isimlerden biri olarak, militarizm karşıtı muhalif kişiliğini her fırsatta ortaya koyuyor Mağden. Ece Temelkuran da, en çok okunan ve en çok beğenilen köşe yazarları sıralamasında başlarda yer alıyor. Bir yazısında hem AKP’yi ‘demokrasinin zaferi’ olarak niteleyenlere, hem de orduyu laikliğin teminatı olarak görenlere ‘emin misiniz?’ diye soran Temelkuran’ın yazılarında, genellikle eleştirel bir hava, bir dokundurma seziliyor.


AHMET ALTAN VE ERTUĞRUL ÖZKÖK İKİLEMİ


Araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu da, en çok okunan yazarlar sıralamasında Ahmet Altan’ın ve Ertuğrul Özkök’ün üst sıralarda yer almasına rağmen, en beğenilenler sıralamasında geriye düşmeleri. Kadın okuyucuların en çok okuduğu yazarlar arasında yer alan Ahmet Altan, bilindiği üzere Taraf gazetesinin kurulum sürecinin başlamasıyla geçtiğimiz Ekim ayında Hürriyet gazetesindeki yazılarına son vermişti.


Öte yandan, araştırmanın sonuçlarına göre Türk okuyucusunun ‘Bugün ne yazmış’ diyerek gözden kaçırmadığı yazarlardan biri de Ertuğrul Özkök. Türkiye’nin en çok satan gazetelerinin birinin genel yayın yönetmeni olarak zaman zaman eleştirilen zaman zaman da desteklenen Özkök, en beğenilen köşe yazarları listesinde ilk 20’de olmayı başarıyor. En çok okunan köşe yazarı listesinde de 12. sırada yer alıyor.


ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?


Omnibus veri toplama tekniğiyle ve yüz yüze görüşme yöntemiyle yürütülen araştırmada 1210 kişiyle görüşen Nielsen, araştırma sonuçlarını il, sosyoekonomik statü ve yaş dağılımını dikkate alınarak ağırlıklandırdı. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kırıkkale, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep olmak üzere 13 ilde gerçekleştirilen araştırmada herhangi bir isim hatırlatılması ya da seçenek sunma yapılmadı. Araştırmada üç temel soru baz alındı.


• Gazete ve dergilerdeki köşe yazarlarını okur musunuz?


• Yazılarını en fazla beğendiğiniz köşe yazarı kimdir?


• Beğenseniz de beğenmeseniz de köşe yazılarını kaçırmadan mutlaka okuduğunuz ilk üç köşe yazarını söyler misiniz?


Kaynak : MediaCat / Melisa Kesmez 

YORUMLAR 43
  • gökhan meter 16 yıl önce Şikayet Et
    işte yazarlar. en çok okunanlar:nazlı ılıcak,Fehmi koru,H.Celal Güzel,Tamer KORKMAZ,m.altan,Engin ARDIÇ,B.ORAKOĞLU,gülay göktürk,şamil tayyar,hasan cemal,hasan karakaya.
    Cevapla
  • Sabit Kal 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu anket sadece vatandasi yönlendirmek. icin yapilmis, ismarlama bir ankettir ve inanirligi sifirin altinda oldugundan böyle sacma ve yalanci anketleri münasip yerinize daha uygun görüyoruz. Artik millet yalancilara inanmadigindan herhalde bu son cirpinislaridir. Mumlari yatsiya bile yanmiyor. Millet bir estimi önünde duramiyorlar. Dikkat edecegimiz sey su:Bir fasik bize bir haber getirdimi, aractirmaliyiz. Ya bir ataist veya dindüsmani bir haber getirdimi ne yapmaliyiz? Bu yalanci ve yönlendirici anketin yeri cöplüktür!
    Cevapla
  • burak can 16 yıl önce Şikayet Et
    . Gazete okuyan birçok vatandaşımızın sırf isimlerini duyduğu için bu isimleri yazdığını düşünüyorum. Ayrıca anket teknik olarak yanlış yapılmış.Doğuyu Erzurum ilimiz temsil etmez,Güneydoğuyu da Gaziantep temsil etmez.Bu illerden geneli yansıtacak sağlıklı bir sonuç çıkmaz.
    Cevapla
  • mahmut gencer 16 yıl önce Şikayet Et
    emre sak. neden tepki aldığını anlaman için biraz eğitim görmen gerek
    Cevapla
  • Davud Süleyman 16 yıl önce Şikayet Et
    gitmek vakti herhalde. eger bu anket gerceği yansıtıyorsa, ki yansıtmadığını düşünüyorum. burayi terk etmek gerek sanirim. biraz fazıl say a benzedim ama -Allah benzetmesin tabi- seviye çok düşük desenize, millet uçmuş, ya entel görünmek için bu isimleri vermişler yada şıklarda doğru dürüst yazar yoktur. haa, yada millet doğrusunu yapmak için çölaşan ve bekir coşkunu okuyor. yani onlar ne demişse tersini yapacaklar. bu süper olduu :) selam ile,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı