Gölge Adam abdestsiz sokağa çıkmıyormuş

Yıllara meydan okuyan gazeteci Ertuğrul Akbay yaşını açıklamıyor: 'Ben spor yaparak beden gücüm ve iman gücümle kendimi iyi hissediyorum. Allah inancı bana bu hissi veriyor, sabahları camiye giderek rahatlıyorum'

Gölge Adam abdestsiz sokağa çıkmıyormuş
Gölge Adam abdestsiz sokağa çıkmıyormuş
GİRİŞ 09.02.2005 10:29 GÜNCELLEME 09.02.2005 10:29

Gazeteci Ertuğrul Akbay'ın kaslı çıplak fotoğrafını görünce 'Kaç yaşında bu adam?' demeyen yoktur. Geçen yıllara meydan okumak için spor salonundan çıkmayan 'Gölge Adam' yaşını söylememekte kararlıydı. Ben de Akbay'ın affına sığınarak küçük bir hesapla yaşını yazmayı uygun buldum. Akbay 24-25 yaşında başlamış gazeteciliğe, '40 yıldır gazeteciyim' dedi, yani en az 64-65 yaşında. Gösteriyor mu? Vücut olarak 'hayır'. Duvar gibi bir adam Ertuğrul Akbay. Fotomuhabiri arkadaşım İlker ve bana karnını elletiyor, duvara dokunmuş gibi oluyoruz.

* Yaşlılıktan korkuyor musunuz?
Yaşlılığa inanmıyorum. Benim felsefem şu: Yaş beyin, adale ve cinsel gücün ortalamasıdır. Bunlardan biri eksik olursa ben bu insana genç demem. Getirin karşıma 25 yaşında birini, ben ondan daha genç olabilirim.

* 'Beyin, adale ve cinsel gücümün ortalaması 25' demişsiniz. Kaç yaşında hissediyorsunuz?
'Hissettiğin yaştasın' gibi sözlere de inanmıyorum ben. Her yerin büzülür, oturursun, 'kendimi genç hissediyorum' dersin. Bence genç değilsin. Şunu söylemek istedim, 25 yaşında birine göre daha genç olabilirim. Spor yapmamış, normal birine göre.

* Neden boxer'lı bir poz verdiniz?
Ben poz vermedim.

* Vizon Dergisi'ndeki fotoğraf özel çekilmedi mi?
Benim özel fotoğrafım o. Dergiyi çıkaranlar arkadaşım, onlar almışlar bana sürpriz olsun diye basmışlar ama ben rahatsız oldum. 40 yıllık gazeteciyim, kendimi lanse etmek gibi bir derdim yok benim. Çevremdekiler biliyorlar yıllardır spor yaptığımı, kendime özen gösterdiğimi, bir kitap hazırladığımı. Yoksa ben stüdyoya girip poz vermiş değilim.

Dindarım, hacca da gittim
* İnançlı birisiniz sanınm, hacca gitmişsiniz.
Evet, tipime bakıp kimse inanmıyor ama inançlı biriyim ben. Muhafazakarım. Erbakan'ı takip etmek için hacca gitmiştim. Erbakan'la iki kez, Özal ve Kenan Evrenle de bir kez Umre'ye gittim.

* Alkol de almıyorsunuz o zaman...
Hayır. 6 yıldır elime kadeh almadım. Oğlumun düğününde bile şampanya içmedim. Kuran'ı Kerim'in yasakladığı şeyler, bize zararlı olan şeylerdir. Ben domuz eti de asla yemedim, yemem. Gazetecilerle arkadaşım ama meyhanelere takılmam.

* '40 yıllık gazeteciyim' dediniz ve hep spor yaptığınızı söylediniz. Nasıl zaman ayırdınız?
Gazeteciliğimin 25 yılı çok hareketli geçti. Her gün spor yaptım, arabam, fotoğraf makinem, teybim hep hazırdı. Bir haber olduğunda ararlar, atlar giderdim. Tito'nun öldüğü gün tenis oynuyordum. Ahmet Vardar aradı, 'hemen uçağa yetişiyorsun' dedi, 20 kiloluk faks makinemi de alıp ilk uçağa yetiştim. Hatta o zaman Sedat Ergin Cumhuriyet Gazetesi'nde çalışıyordu, Indra Gandi'nin yanında fotoğrafımı çekmişti.

* Sigara da içmiyorsunuz...
Asla. Sigara içilen ortamlarda rahatsız olurum.

* Çok spor yapanlar spor yapmadıklarında kendilerini iyi hissetmiyor, siz öyle misiniz?
Spor salonunda 4 saat de kaldığım olur. Bazen haftada 7 gün spor yaparım, bazen 4 gün. Sabahları abdest alıp sokağa çıkarım, bu beni çok rahatlatır. Kendimi rahatlatmak için camiye giderim. Erken yatarım.

Spor yapmayan birinin seks hayatı sağlıklı olmaz


* Aynaya baktığınızda ne görüyorsunuz?
Aynanın karşısına geçip bakarım, vücudumu iyi tanırım. Bence herkesin bunu yapması lazım. Bakın 10 yıl önce benim vücudumdaki yağ oranı daha fazlaydı. Şimdi yağ oranı 12,12.5 civarında. Bu atletlerin oram kadar. Yani şimdi daha gencim. Ben bana ne kilo aldırıyor biliyorum. Kendimi deniyorum. Hangi gıdalar beni zayıflatır, bilirim. Bunu herkes bilmeli. Spor yapan, yediklerine özen gösteren herkes genç kalır.

* Bir erkeğin cinsel hayatının bitmemesi için spor yapması gerektiğini savunuyorsunuz.
Hiç spor yapmayan birinin sağlıklı cinsel hayatı olmaz. Bu kaslarla ilgili. Kendini bitirmiş, porsumuş biri ne yapabilir? Spor yapmayan bir insan istediği kadar yediklerine dikkat edip, destek ilaçlar alsın asla gençleşemez. Her erkeğin iktidarı vardır, kitap yazacağım, okusunlar. Burada anlatamayız.

* Aktif cinsel hayat için de spor yapıyorsunuz, bu konuda iddialısınız. Bu yüzden soruyorum.
Erkeğin cinselliğiyle ilgili beslenme ve hareketleri yazacağım. Erkeğin iktidarı yaşam boyu sürebilir.

* Nasıl hareketler bunlar?
Göstermek lazım ama bacak içi kasları kullanmak gibi bir örnek verebilirim. Karın altı kaslarını çalıştırmak. Sonuçta erkeklik kas gücü... Hayatı iyi yaşamakla ilgili.

* 50 yaşında hiç spor yapmamış ve erkekliği azalan bir erkek bu söylediklerinizi okuduğunda 'benden geçti artık' diye mi düşünmeli?
Hayır. Kaç yaşında olursanız olun geç kalmış değilsiniz. 60 yaşındaysanız, 60'ı 50'ye indirirsiniz. Diyet yeterli olmaz. Mutlaka spor lazım. '40 yaşından sonra koşulmaz' diyorlar, ne alakası var.

* Kalp krizi riski yüzünden böyle diyor uzmanlar...
Kendinizi tanımak önemli, gerekli testleri yaptıracaksınız. '40 yaşından sonra koşulmaz, ağırlık kaldırılmaz' diye genel bir bilgi vermek doğru değil.











Haber: Elif Ergu

 


 


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü