Kralların kemancısı mezarı başında anıldı

"Kralların kemancısı" olarak tanınan dünyaca ünlü Macar asıllı keman virtüözü Halil Darvaş, Marmaris'te mezarı başında önce anıldı.

Kralların kemancısı mezarı başında anıldı
Kralların kemancısı mezarı başında anıldı
GİRİŞ 16.08.2014 13:47 GÜNCELLEME 16.08.2014 13:47

Marmaris Filarmoni Derneği, ünlü sanatçının 30. ölüm yıl dönümü dolayısıyla Marmaris Şehir Mezarlığı'nda bulunan kabri başında anma töreni gerçekleştirdi. Dernek üyeleri, önce Fatiha okudu. Daha sonra Filarmoni Derneği Başkanı Ahmet Altınöz, kemanla "Macar Dansı" ve "Kara Gözler" isimli eserleri çaldı.
 

Altınöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, çigan müziğinin tanınmış ismi Halil Darvaş'ın, İkinci Dünya Savaşı'nda Macaristan'ın bombalanması sırasında kemanını da alarak Türkiye'ye sığındığını anlattı.

Darvaş'ın dünyaca ünlü bir sanatçı olduğunu hatırlatan Altınöz, şöyle konuştu:

"Kralların kemancısı' ve 'Kemancıların kralı' olarak adlandırılan bir virtüözdü. Türkiye'ye sığındığı zaman dönemin hükümeti tarafından sahip çıkılıyor ve Türk vatandaşlığına alınıyor. Önce Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda görev alıyor daha sonra ise serbest çalışarak kendi ülkesinin müziğini tanıtıyor."

Altınöz, o yıllarda dünyanın birçok yerinden krallar, cumhurbaşkanları, başbakanların sadece Darvaş'ı dinlemek için Ankara'ya geldiklerine de dikkati çekti.

Mezarı yeni bulundu

Sanatçının yaşamının son günlerinde Marmaris'e yerleştiğini ifade eden Altınöz, Darvaş'ın 1984'te hayatını kaybettiğini söyledi.

Filarmoni Derneği olarak sanatçının mezarını uzun zaman aradıklarını, kabrin bir süre önce tesadüfen bulunduğunu belirten Altınöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Darvaş, ölümünün 30. yıl dönümünde ilk kez anılıyor. Bu aynı zamanda Marmaris Filarmoni Derneğinin mezarlıkta yaptığı ilk anma töreni. Böyle büyük bir ustayla aynı şehri paylaşmış olmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra her yıl ustayı anmaya devam edeceğiz."

Gazetecilerin mezarlıkta önce Fatiha okunup daha sonra enstrüman çalınmasının eleştirilebileceği yönündeki sözleri üzerine de Altınöz, "Birbirine çok yakın şeyler, ikisi de Tanrı'ya ulaşmanın yolu" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kylian Mbappe ayrılığı resmen açıkladı
Yargıtay'da seçim! Erdoğan devreye girdi düğüm çözüldü! Bir isim adaylıktan çekildi