Bu da Sivas'ın iki ayaklı google'ı

Sivas'ta yaşayan 68 yaşındaki Metin Karaçoban'ın 34 yıldır tuttuğu, memleketi Ulaş ilçesindeki doğumları, ölümleri ve Türkiye ile dünyadaki önemli olayları not ettiği günlükleri, geçmişe ışık tutuyor.

Bu da Sivas'ın iki ayaklı google'ı
Bu da Sivas'ın iki ayaklı google'ı
GİRİŞ 12.12.2012 12:00 GÜNCELLEME 12.12.2012 17:58

Sivas'ta yaşayan 68 yaşındaki Metin Karaçoban'ın 34 yıldır tuttuğu, memleketi Ulaş ilçesindeki doğumları, ölümleri ve Türkiye ile dünyadaki önemli olayları not ettiği günlükleri, geçmişe ışık tutuyor.

Evli ve 4 çocuk babası Karaçoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978 yılından beri günlük tuttuğunu söyledi. Geçmişe bağlı ve geçmişi seven bir insan olduğunu söyleyen Karaçoban, ''Abim de günlük tutardı. Biraz da ondan esinlenerek 1978 yılından bu yana günlük tutmaya başladım. Her gece saat 23.30-24.00 olduğu zaman sanki tiryakilik gibi hemen ajandamı alırım. O gün yaşadıklarımı, tabiat olaylarını, sosyal olayları elimden geldiği kadar tutmaya çalışıyorum. Çevredeki insanların ölüm tarihlerini, akraba çocuklarının doğum tarihlerini, günlük olayları, sosyal olayları elimden geldiği kadar yazmaya devam ediyorum'' diye konuştu.

-''Metin abi babam ne zaman öldü?''-

Metin Karaçoban, tuttuğu günlüklerle zaman zaman çevresindeki insanlara da faydalı olduğunu dile getirerek, yakınlarının ölüm ve doğum gününü unutanların gelerek tuttuğu günlüklere başvurduklarını aktardı.

Sık sık ilginç örneklerle karşılaştığını belirten Karaçoban, ''Örneğin Ali Osman isminde bir amcamız vefat etti. Aradan yıllar geçti, çocukları mezarını yaptıracaklar, ölüm tarihini unutmuşlar. Berber Tekin diye bir oğlu var. Bana geldi, 'abi sen günlük tutuyordun, günlüğüne bakar mısın benim babam ne zaman ölmüş' dedi. Günlüğe baktık. 'Babamın ölüm tarihinde ücretsiz tıraş yapacağım' dedi ve her sene babasının ölüm tarihinde ücretsiz tıraş yapar. Bu tip ilginç olaylarla karşılaşıyorum'' diye konuştu.

Karaçoban'ın tuttuğu günlüklerde dünyada yaşanan önemli gelişmeler de yer alıyor. Bunlar arasında, 1978 yılı 25 Haziran Pazar günü Arjantin'in Dünya Kupası'nı kazanması ve 2 Temmuz 1993 Sivas Olayları da bulunuyor.

Günlüklerde ayrıca, yılın ilk karının yağması ve diğer doğa olayları, gün gün kaydedilmiş.

-''Dayı ben ne zaman doğdum?''-

Metin Karaçoban'ın 31 yaşındaki yeğeni Yusuf Aslan, kimliğinin doğduktan 3 ay sonra çıkartıldığını, gerçek doğum tarihini ise dayısının tuttuğu günlükler sayesinde öğrendiğini söyledi.

Aslan, şunları kaydetti:

''Annem, Ocak'ın ilk haftası, babam Aralık'ın son haftası olarak söylüyorlardı. Hastane kayıtlarından inceletmeye çalışmama rağmen bir türlü doğum tarihime ulaşamadım ve en sonunda Metin dayım aklıma geldi. Günlük tuttuğunu biliyordum. Dayıma sorduk. 3 Ocak'ta doğum tarihimi yazdığını gördüm. Kimliğimde normalde 1 Mart yazıyor. Ben 3 aylıkken çıkartılmış kimliğim. O zamanki devlet memuru yasasına göre çocuk parası olayı varmış, ondan dolayı 1 Mart'ta yazdırmışlar. Asıl doğum tarihim 3 Ocak. Onu da dayım sayesinde öğrenmiş oldum.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi