'Kerkük'e askeri harekat başlatıldı' iddiası!

Irak ordusunun, Kerkük'ü Peşmerge güçlerinden almak için askeri harekat başlattığı iddia edildi. Peşmerge'nin de alarma geçtiği ve on binlercesinin bölgeye sevkedildiği duyuruldu.

GİRİŞ 13.10.2017 10:54 GÜNCELLEME 13.10.2017 12:21
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Fransız haber ajansı (AFP), Bağdat hükümetinden Kerkük'e yönelik bir askeri harekat ihtimali nedeniyle bölgedeki Peşmerge güçlerinin alarma geçtiğini açıkladı. AFP haber ajansı ayrıca, bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberinde, Irak ordusunun Kerkük'ü Peşmerge güçlerinden almak için askeri harekat başlattığını duyurdu.

On binlerce Peşmerge'nin de bu sebeple Kerkük'e sevkedildiği belirtildi.

IRAK'TAN YALANLAMA GELDİ

Irak yönetimi, Kerkük'ün güneyine askeri operasyon başlatıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kerkük'ün güneyine askeri operasyon başlatıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

Savaş Medya Ağı'nın yazılı açıklamasında ise, "Güvenlik güçlerimiz, Kerkük'e bağlı kurtarılan bölgelerde temizleme eylemi ile araziyi kontrol etmeye çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

DÜN GECE BÜYÜK HAREKETLİLİK YAŞANDI

Erbil merkezli Rudaw'ın aktardığına göre. dün gece Kerkük çevresinde Irak ordusunun yoğun bir hareketliliği gözlendi. Gece boyunca Iraklı güçlerin Peşmerge mevzilerine sadece birkaç kilometre mesafede olduğu aktarıldı. 

SEVKİYAT TESPİT EDİLDİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'te askeri yığınak yaptığını, petrol kuyuları ve askeri havaalanını kontrol etmeyi planladığını iddia etti. Güvenlik Ajansı tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada, "Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün güneyindeki Beşir köyü ve Tazehurmatu kasabasına tank, top, hummer ve diğer ağır silahlarla sevkiyat yaptığı tespit edildi" ifadesine yer verildi.

ORDU VE HAŞDİ ŞABİ'NİN HEDEFİ BİRÇOK ALANI KONTROL ALTINA ALMAK

Açıklamada, Irak ordusu ve Haşdi Şabi'nin kentin güneyine yaptığı askeri sevkiyatın nedeninin, Peşmerge kontrolündeki petrol kuyuları, havaalanı ve askeri üsleri ele geçirmek olduğu ileri sürüldü.

İBADİ "SAVAŞ AÇMAYACAĞIZ" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Irak Ordusu'nun Kerkük'e operasyon yapacağı iddiası ortaya atılmıştı. Ancak Irak merkezi hükümeti bu iddiaları yalanlamış ve Başkan Haydar el-İbadi, sivil halka silah doğrultmayacaklarını belirterek, "Orduyu halkımıza karşı kullanmayacağız ve Kürtlere karşı savaş başlatmayacağız" açıklamasını yapmıştı.

PEŞMERGE DÜN DE YOL KAPATMIŞTI

Peşmerge güçleri, dün bu saldırı iddialarına karşı Erbil ve Duhok'tan Musul'a giden iki yolu kapatmış ardından tekrar açmıştı.

ASKER KONUŞLANDIĞI AÇIKLANMIŞTI

Öte yandan dün DHA haber ajansı da, 3 bin kişiden oluşan askeri birliğin Kerkük sınıra yerleştiğini açıklamıştı. AA'nın konuştuğu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki de, Haşdi Şabi'nin son üç gün içerisinde Kerkük'ün kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyat yapmaya başladığını ileri sürmüştü.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • superman 6 yıl önce Şikayet Et
    ırakın toprak bütünlüğünü ırak koruyacak,biz girersek bizde kalır haberiniz ola.
    Cevapla
  • kokoralm 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah YARDIMCINIZ OLSUN ASLANLAR.....
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye kuzeyden destek vermeli İran Doğudan Irak Güney'den aynı anda operasyon yapılmalı barzani şaşkına dönmeli.
    Cevapla
  • Zavallı Irak 6 yıl önce Şikayet Et
    İbadi çok zayıf. Ülkeyi bölmek istiyor barzani bu ise zayıflığını merhamet diye yutturma derdinde.
    Cevapla
  • Tevhid Eri 6 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan musuluda peşmergeye kaptırmak istiyorlar .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Alçakça anlaşmayı duyurdu!