Elitaş: iç tüzükte gerginlik değil kararlılık var

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, içtüzük ile ilgili gerginlik olduğu iddialarını kabul etmedi. Elitaş gerginlik değil kararlılık ve direniş olduğunu söyledi.

Elitaş: iç tüzükte gerginlik değil kararlılık var
Elitaş: iç tüzükte gerginlik değil kararlılık var
GİRİŞ 03.02.2012 13:55 GÜNCELLEME 03.02.2012 13:55

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''İçtüzük ile ilgili gerginlik var'' denilmesinin yanlış olacağını ifade ederek, ''(Muhalefetin direnişi, iktidarın da kararlılığı var) demek daha doğru olur'' dedi.

Elitaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, ''Peygamber ile ilgili koruma kanunu yok ve gençliğe hitabe de ayet değil'' sözlerine ilişkin görüşleri sorulan Elitaş, ''Teorik olarak doğru, Hz. Peygamber ile ilgili koruma kanunu yok'' diye konuştu.

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesinin ayet olmadığını belirten Elitaş, gençliğe hitabenin önemli mesajlar içeren,  değerlendirilmesi gereken, çok veciz cümlelerden oluşan bir hitabe olduğunu anlattı.

Mustafa Elitaş, ''İçtüzük ile ilgili gerginlik var. Hangi aşamada görüşmeler?'' sorusu üzerine, ''gerginlik dersek yanlış olur. Muhalefetin direnişi var, iktidarın partisinin kararlılığı var demek daha doğru olur'' dedi. Elitaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında sabah saatlerinde güzel bir toplantı yaptıklarını anımsatarak, şöyle konuştu:

''Grup Başkanvekillerinin verdiği İçtüzük değişiklik teklifine karşı muhalefetin çeşitli savları vardı, 'onlar aynen devam etsin' dediler. Meclis Başkanımız da orta yolu bulmak için grupları yazılı olarak çeşitli öneriler yapmış.

Biz bu önerileri değerlendireceğiz, bakacağız. Esas itibariyle düğüm noktası, İçtüzüğün 19. maddesi dediğimiz grup önerileri ile ilgili konu. Haftanın 3 günü grup önerileri gelebilsin ama sadece grup önerisi verenler lehte 5 dakika konuşabilsin şeklindeydi.

Muhalefet de 'haftanın ne olacağını bilemediğimiz' şeklinde bir ifadesi vardı. Sayın Başkan da eski Hükümet tecrübesinden kaynaklanarak, grup önerilerinin sadece salı günü getirilmesini önerdiler.

Bize verdikleri yazılı teklifte 'iki lehte ve iki aleyhte 5'er dakika olsun' deniliyor. Biz de grup başkanvekillerimizle değerlendireceğiz.

Olumlu ve çok verimli bir görüşme oldu. Ümit ederim ki muhalefet partileri de Meclis Başkanımızın önerilerini iyi niyetli yaklaşım içerisinde değerlendirecekler. Çünkü, toplantıdaki sezgi, hava oydu.''

''Tasarı ve tekliflerle ilgili görüşlerini beyan etsinler''

Elitaş, grup önerileri üzerinde iki lehte iki aleyhte konuşulması konusuna sıcak bakmayabileceklerini söyleyerek, bir lehte ve bir aleyhte konuşmayı makul karşılayabileceklerini belirtti.

Muhalefet partilerinin seslerinin kısıldığını söylediğini ifade ederek, ''Biz ise gündemde olan kanun tasarı ve teklifleriyle ilgili konularda görüşlerini beyan etmelerinin önemli olduğunu söylüyoruz'' dedi.

Salı gününün sadece denetim konularına ayrılması önerisini uygun gördüklerini bildiren Elitaş, ''Başkanımızın önerilerinin yüzde 90'ı konusunda AK Parti Grubu olarak mutabıkız ama İçtüzüğün 19. maddesi ile ilgili öneriyi yetkili kurullar ve grup başkanvekilleri ile değerlendireceğiz'' diye konuştu.

Elitaş, İçtüzüğün 63. maddesinde ''Usul tartışmasında 10'ar dakikayı geçmemek üzere iki lehte ve iki aleyhte söz verilir'' düzenlemesinin yer aldığını anımsatarak, ''Bizim teklifimiz 5'er dakikayı geçmemek üzere bir lehte ve iki aleyhte.

Sayın Başkan şu anda fiili durumun ve başkan tarafından uygulanan teamülün, 2 lehte ve 2 aleyhte 3'er dakika olduğunu belirtti. Bizim teklifimiz, toplam 10 dakika.

Sayın Başkan, uygulamanın 12 dakikaya tekabül ettiğini ifade ettiler. 'Onu kabul eder misiniz?' diye sordular, bizce de uygun'' dedi.

İçtüzüğün, ''karar yeter sayısının istenmesini'' düzenleyen 146. maddesi ile ilgili konuya da değinen Elitaş, ''Meclis Başkanımız 10 vekil diye telaffuz ettiler ama 15'in uygun bir sayı olduğu kanaatindeyiz.

Açık oylama isteme 15 milletvekilinin, yoklama isteme de 20 milletvekilinin ayağa kalkmasıyla... Yani 15 daha uygun bir rakam diye düşünüyoruz. Çünkü, muhalefet iktidarın sayısını kontrol etmek istiyorsa, belli bir sayıda da orada bulunmak mecburiyetindedir.

Yasama yapmak görevi sadece iktidarın değil, muhalefetin de görevidir ve orada belli bir sayıda bulunmak zorundadır'' diye konuştu.

Elitaş, Genel Kurulda döviz, pankart gibi materyaller bulundurmama konusunda muhalefet ile aralarında bir sorun olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''dindar bir gençlik yetiştireceğiz'' sözleriyle ilgili değerlendirmesi sorulan Elitaş, ''Türkiye'nin yüzde 99'u Müslüman diye göğsümüzü gere gere ifade ediyoruz.

Müslüman olan bir ülke de evlatlarımıza, dini kuralların, bilimsel bir şekilde bilenlerce öğretilmesi uygundur. Biz dinci değil, dindar bir gençlik getirilmesi gerektiğini ifade ettik'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmene şiddet açıklaması
İl il en uzun yaşam süresinin olduğu şehirler belli oldu! İşte illere göre yaşam süreleri