Destici, Suriye ile terör arasında ilişki kurdu

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ''Suriye ile ilişkilerimizin bozulduğu günden bu yana, Suriye'de bu iç kargaşa başladığından bu tarafa maalesef Türkiye'de terör eylemleri de arttı'' dedi.

Destici, Suriye ile terör arasında ilişki kurdu
Destici, Suriye ile terör arasında ilişki kurdu
GİRİŞ 27.09.2012 18:48 GÜNCELLEME 27.09.2012 18:48

Destici, Meclis Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlediği toplantıda, Hatay'ın tarihi birikimi, medeniyet zenginliği ve demografik yapısıyla, yüzyıllardır hatta bin yıllardır her türlü etnik kökene, dine sahip kişilerin kardeşçe, barış üst düzeyde bir kardeşlik duygusu içerisinde yaşadığı önemli, zengin noktalardan biri olduğunu söyledi.

Hatay'da Nusayri, Sünni, Türkmen, Arap vatandaşların bir arada yaşadığını vurgulayan Destici, bütün bu farklılıklara rağmen kentin birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini hiçbir dönem bozmayan ve korumaya devam eden bir yer olduğunu ifade etti. Suriye'deki gelişmelerden sonra Türkiye-Suriye ilişkilerinden en çok etkilenen yerin Hatay olduğunu ifade eden Destici, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'nin canını yakan bir terör belası var. Suriye ile ilişkilerimizin bozulduğu günden bu yana, Suriye'de bu iç kargaşa başladığından bu tarafa maalesef Türkiye'de terör eylemleri de arttı. Gaziantep'teki bombanın patlamasına, Pınarbaşı'ndaki bir aracın patlatılmasına, bütün bunlara baktığımız zaman bunları gerçekleştirenlerin Suriye'den geçen teröristler olduğu bizzat emniyet veya askeri kayıtlarda ortaya kondu. Türkiye belki de bu süreçte en çok zararı bu anlamda gördü ve bu anlamda da yaşamaya devam ediyor. Daha önce de defalarca uyardık, uyarmaya devam ediyoruz. Türkiye, bu politikalarını bir kere daha gözden geçirmeli, yol yakınken her iki ülkenin ve bu ülkedeki tüm vatandaşların da menfaatine olacak şekilde bir süreç başlatılabilirse, bu sürecin başlatılmasını en faydalı yol olarak görmekteyiz.''

-''Kimliksiz şekilde geçişlere izin verilmemeli''-

Suriye'de zora düşen, zulüm altında olan, çoluğunun çocuğunun güvenliğini sağlayamayan, her türlü açlıkla yoksullukla karşı karşıya bulunanların Türkiye tarafına kabul edilmesi gerektiğini belirten Destici, ancak Türkiye'ye sığınan, mülteci olarak gelen herkesin de mutlaka kontrollü bir şekilde ülkeye alınması, kontrolsüz ve kimliksiz Türkiye'ye geçişlerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Destici, şöyle devam etti:

''Çünkü, Türkiye bundan önce bu sıkıntıyı yaşadı, bundan dolayı da çok acı tecrübeleri var. Mutlaka PKK, bunların arasında, mutlaka Türkiye'ye terörist, adam gönderiyor. Başta bu Amanoslar bölgesi olmak üzere diğer bölgelere geçiyorlar ve Türkiye içerisinde eylemler gerçekleştiriyorlar. Türkiye'nin buna da müsaade etmemesi lazım. Mevcut şu an ki Esed, Suriye yönetimi de hem PKK'ya kamplar vererek, hem istihbari, hem de silah anlamında destekleyerek Türkiye'ye karşı eylem yapması noktasında da yardımcı oluyor. Sadece Suriye değil PKK'yı destekleyen, PKK'yı destekleyen büyüten birinci halka da ABD, İsrail, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya başta olmak üzere bunlar birinci halkayı oluşturan ülkeler. Türk hükümetinin ve mülki idari amirlerin, bürokrasinin çok dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum.''

Suriye'deki Türkmen varlığının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Destici, Türkiye'de Suriye Ulusal Meclisi'nin oluşturulduğunu, bunun içerisinde Arap, Kürt, Hristiyan gibi her etnik köken, mezhepten kişinin olduğunu, sadece Türkmenlerin bulunmadığını kaydetti. Destici, Suriye Ulusal Meclisi başta olmak üzere her türlü oluşumda mutlaka Türkmenlerin en üst düzeyde temsil edilmesi ve Türkiye tarafından birinci derecede desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mustafa Destici, toplantının ardından Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i ziyaret etti.

Lekesiz, ziyaret anısına Destici'ye ''Hatay Devleti'' kitabını hediye etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Güneş'te olağanüstü patlama! Dünyada 19 yıl sonra bir ilk! Tüm geceyi aydınlattı
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi