Soğanın faydaları neler? Soğan, hangi hastalıklardan korur?

Soğan, mutfağımızdaki en vazgeçilmez besinlerden birisidir. Ayrıca bünyesinde barındırdığı kükürt, lif, B ve C vitamini açısından oldukça zengin besin kaynağıdır. Peki neredeyse her türlü hastalığa şifa olan soğanın faydaları nelerdir?

Soğanın faydaları neler? Soğan, hangi hastalıklardan korur?
Soğanın faydaları neler? Soğan, hangi hastalıklardan korur?
GİRİŞ 21.10.2020 15:55 GÜNCELLEME 21.10.2020 15:55

Soğan, allium ailesinden olan bir sebze ve ot cinsidir. Frenk soğanı, sarımsak, taze soğan ve pırasa bu ailenin diğer üyeleridir. Allium sebzeleri yüzyıllardır yalnızca karakteristik özelliklerinden dolayı değil; aynı zamanda eşsiz aromaları ve tıbbi faydaları nedeniyle ekilmektedir. Soğanın, herkes tarafından ne kadar sağlıklı olduğu bilinir ve bu yüzden mutfaklardan eksik olmaz. Soğan, hastalıklara yakalanmama noktasında ciddi katkılarda bulunur ve hastalık durumunda  iyileşme sürecini hızlandırır. Soğan özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Soğan kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında faydalı diğer besin kaynaklarını da içermektedir, demir ve tiamin bunlara örnektir. İçerdiği asitler özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkilidir. İşte soğanın faydaları…

 

SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Kolesterolün dengelenmesini sağlayarak inme, felç ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

- Kan şekerinin dengeli bir seviyede tutulmasını sağlar ve olası yan etkilerinin vereceği hasarları azaltır.

- Sindirim sistemi için çok faydalıdır, bağırsaklardaki iltihapları temizler ve içerdiği lifler sayesinde mide sağlığını korur.

- Cilt sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır, hücrelerin yenilenmesi ve hastalıklara karşı direncini arttırır.

- Kemik sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır. Yaşlılıktan kaynaklanan kemik hastalıklarına karşı iskeleti korur.

- Cilt ve deri üzerinde meydana gelen yanık ve diğer hastalıklarda uygulanabilir.

- Antibiyotik özelliğinden dolayı genel anlamda bünyeyi temizleme özelliği vardır. Serbest radikallere karşı çok etkilidir.

- Ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Ağızda çiğnenerek yenildiğinde ağız içerisinde bulunan bakterileri öldürür.

- Soğan, antibiyotik, antiseptik, antimikrobiyal, antibakteriyel özellikleri ile hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza yardımcı olur.

- Yüksek ateş , grip, öksürük ve alerjilere iyi gelir. Soğan suyu ve balı karıştırarak bu tarz hastalıklarla kolaylıkla baş edebilirsiniz.

- Küçük bir parça soğan koklamak burundaki kanamayı yavaşlatır ve durdurur.

- Her gün 1 soğan yemek uykusuzluğa ve kabuslara iyi gelir. Bu da sizin güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur.

- Eğer sindirim sisteminizle ilgili probleminiz var ise soğan tüketmek, sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı rahatlatacaktır.

Enfeksiyon Hastalıklarına Faydalıdır: Soğanın en önemli özelliğinden bir tanesi enfeksiyon hastalıklarına ve serbest radikallere karşı çok etkili olmasıdır. Özellikle sindirim sisteminde bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Gazın giderilmesine yardımcı olur. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığının nedeni olan serbest radikallerin vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Bunun yanında sindirim sistemini diğer hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.

Kalp Sağlığına Faydalıdır: Soğan potasyum, B ve C vitamini içermektedir ve bu vitaminler açısından zengindir. Doğal antibiyotik özelliğinden dolayı kalp ve damar sağlığına ciddi katkıda bulunur. Kanı temizleme özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırır. Ayrıca kalp sağlığını tehdit eden ve birçok hastalığa neden olan serbest radikallerin bünyeden hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Böylece dolaylı olarak kalp sağlığının korunmasını sağlar.

Soğuk Algınlığına İyi Gelir: Kış aylarında sık sık rastlanan soğuk algınlığından kaynaklanan nezle, grip, yüksek ateş ve benzeri hastalıkların yanında astım, bronşit gibi hastalıklara da iyi gelir. Genel anlamda solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon sorunlarını ortadan kaldırır. Öksürüğe ve yüksek ateşe karşı soğan suyu ile bal karışımı anlık sonuç verebilir. Kış aylarında soğuk algınlığından dolayı yakalandığımız hastalıklardan daha hızlı kurtulmak için bu karışımı kullanabiliriz. Hastalıkların yayılma hızını azaltır ve daha etkin bir şekilde tedavi eder.

Burun Kanamalarını Durdurabilir: Burunda meydana gelen ufak tefek kanamalar için etkilidir. Özellikle kılcal damarlardan kaynaklanan kanamaları giderebilir. Bunun için bir parça soğan buruna uygulanabilir veya soluk yoluyla kokusu kullanılabilir.

Yanıklara ve Böcek Isırmalarına Faydalıdır: Özellikle soğan suyu yanık ve böcek ısırmaları sonucu deride meydana gelen sorunları ortadan kaldırabilir. Soğan suyu zarar gören kısma uygulandığında biraz yanma hissi verebilir ama tedavi edici özelliği vardır. Yaralarda meydana gelebilecek olası iltihap ve enfeksiyonların oluşmasına engel olur. Mikropları kırıcı özelliğinin yanında hücrelerin yenilenmesini ve onarılmasını sağlayarak tedavi sürecini hızlandırır.

Kanser Hastalıklarından Korur: Soğanın en önemli faydalarından bir tanesi çağımızın en önemli ve ölümcül hastalıklarından kanser ve çeşitlerine karşı koruyucu özelliğinin olmasıdır. Kanser hastalığı hem çetin hem de zor bir tedavi süreci ister. Bu yüzden önemli olan bu hastalığa karşı korunmak ve önceden doğru beslenme ile hastalığa yakalanma riskini azaltmaktır. Soğan, kanser hastalığından korunmak için tüketilebilecek önemli besin kaynaklarından sadece bir tanesidir. Bütün kanser hastalıklarına neden olan en önemli etken serbest radikallerdir. Soğan ise serbest radikallerin baş düşmanlarındandır. Soğan, özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda düşürür. Doğal antibiyotik özelliği ile genel anlamda vücut temizliği yapar.

Damar Sertliğine Karşı Korur: Damar sertliğine neden olan birçok unsur olabilir. Kolesterol seviyesinin düşük olmasından, buna sebep olan genlere kadar onlarca sebebi vardır. Damar sertliği yüzünden kalp kaslarında zayıflama meydana gelir ve kalbi de etkiler. Soğan damar sertliği sorununa çözüm olabilir. Düzenli olarak soğan tüketimi damar sertliği sorunlarına yakalanma riskini azaltır ve dolaylı olarak kalp sağlığını da korur.

Kemik Sağlığına Faydaları Vardır: Soğanın diğer bir özelliği de kemik sağlığının korunmasını sağlamaktır. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak meydana gelen kemiklerin zayıflaması ve görevini icra edememesi gibi temel sorunların giderilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak soğan veya bal ile karıştırılmış soğan suyu yaşlılık döneminde oluşabilecek kemik sorunlarına karşı etkili bir şifa kaynağı olabilir.

Şeker Seviyesini Dengeler: Soğanın en önemli görevlerinden bir tanesi de kandaki insülin seviyesini sağlıklı seviyede tutarak şeker hastalığının genel anlamda vücuda verebileceği hasarlardan sağlığı korumaktır. Soğan, kötü kolesterolü sağlıklı seviyede tutar ve iyi kolesterol seviyesini de korur. Bu özelliği bile düzenli olarak soğan tüketmeye yeter ve artar bile.

Cilt ve Saç Sağlığına Faydalıdır: Soğan cilt ve saç sağlığı için de önemli bir besin kaynağıdır. Bunun yanında ağız ve diş sağlığı için önemli besinleri içermektedir. Serbest radikallere karşı öldürücü etkisinden dolayı bünyenin içinde bulunan organları, dış kısımdaki cildi ve saç sağlığını korumaktadır. Saçların ve cildin sağlıklı görünmesini sağlar.

SOĞANIN ZARARLARI NELERDİR?

Soğan birçok besinin aksine diğer ilaçlarla bile tüketildiğinde herhangi bir soruna neden olmaz. Bu yüzden güvenle tüketilebilir. Fakat çok nadir olarak, mide ekşimesine neden olabilir. Mide ekşimesi özellikle kadınların hamilelik döneminde olabilir. Bunun yanında aşırı soğan tüketmek yemek borusunda yanma hissi verebilir. Bazı uzmanlar kan şekerini düşürdüğünü söylemektedirler. Bu yüzden diyabet sorunu olanlar temkinli tüketmelidirler.

SOĞANIN BESİN DEĞERİ!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
Bahisçi trollün naylon şirketine İBB’den 1.5 milyonluk ihale! İşte belgesi