Sağlık kuruluşlarına yapılan başvuru sayısı

Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılı sağlık istatistikleri yayınlandı.

Sağlık kuruluşlarına yapılan başvuru sayısı
Sağlık kuruluşlarına yapılan başvuru sayısı
GİRİŞ 25.09.2012 11:40 GÜNCELLEME 25.09.2012 11:40

İstatistik verilerine göre 2011 yılında aile hekimleri dâhil tüm sağlık kurumlarına başvuran kişi sayısı 611 milyon olarak kayıtlara geçti. Tüm sağlık kurumlarına on yıl önce başvuru sayısı 200 milyon iken bu rakamın 2011'de üç kat artması dikkat çekti. Geçen yıl sadece hastanelere başvuran kişi sayısı ise 338 milyon kişi olarak istatistiklerde yer aldı. OECD ülkelerinin ortalamasına bakıldığında kişi başı hekime müracaat sayısı 6,5 iken Türkiye'de kişi başı hekime müracaat oranı ortalama 8 oldu. Hekime başvuru oranına göre yılda 13 kez ile Japonya listede birinci sırada bulunurken, Türkiye Almanya, Belçika ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin üzerinde yer aldı.

100 bin kişiye düşen hekim ve hemşire sayısında OECD ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'nin karnesinin çok kötü olduğunu belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Yunanistan'da 100 bin kişiye 535, Belçika'da 423, İspanya'da 376, Almanya'da 348, Fransa'da 342 hekim düşerken Türkiye'de ise bu rakam 159 olarak yer almaktadır. Bu rakamlara göre ülkemiz Tacikistan, San Marino ve Karadağ'ın bile gerisinde kaldı. Sendika olarak yaptığımız araştırmalarda sağlık alanındaki istihdam açığından her zaman bahsettik. Bu açık öylesine fazla ki bunun kapatılması için istihdam edilmeyi bekleyen tüm sağlık personellerinin KPSS'ye girmesine bile gerek yoktur." dedi.

Türkiye'de hekim sayısının 126 bin, hemşire sayısının ise 125 bin olarak kayıtlara geçtiğinin görüldüğünü kaydeden Memiş, "Tüm sağlık çalışanlarının toplamı ise 670 bin. On yıl önce sağlıkta 375 bin kişi istihdam ediliyordu. Geçen on yıllık sürede talebin 3 kat artmasına karşın istihdam oranı bir kat bile artmamış. Sağlık alanındaki istihdam sorununu çözmek için bu alanda personel yetiştiren lise, yüksekokul ve fakültelerin sayısının arttırılması gerekir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Maliye'den olabildiğince fazla kadro ihdas ederek istihdam edilmeyi bekleyen kişilere yönelik her ay yapacağı mesleki yeterlilik sınavı ile bu alandaki personel yetersizliğini gidermelidir. Sağlık hizmetlerinin sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmesi için Bakanlığın istihdam politikalarına daha çok önem vermesi ve yapılacak planlamaların buna göre şekillendirilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

KPSS'nin kaldırılarak mesleki yeterlilik sınavı ile personel alımının özel hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları için de önemli bir avantaj sağlayacağını ifade eden Memiş, kamuya geçilmesinin önlenmesini isteyen özel sektör yöneticilerinin sağlık çalışanlarının sosyal ve ekonomik durumlarını da bu sayede iyileştirmesi gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...