AK Parti'nin önündeki 2 riskli alan

2019'da gerçekleşecek seçimler öncesi AK Parti'nin iki riskli alanı bulunuyor. Muhalafet ise ilk AK Parti-MHP ittifakından saldıracak.

AK Parti'nin önündeki 2 riskli alan
AK Parti'nin önündeki 2 riskli alan
GİRİŞ 08.08.2017 12:29 GÜNCELLEME 08.08.2017 12:30
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Yaşanan dönüşümün verdiği "olağanüstülük hissi" ve aktörler arasındaki sert rekabetin getirdiği "seferberlik" hali siyasetimizi terk etmiyor. Sürekli seçimlerde kaybediyor olmak ise ana muhalefet partisi CHP'yi Batı başkentlerinden AK Parti'ye karşı "ilave yardım isteme" noktasına itiyor. 2019 seçimlerine giderken de CHP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Batı'ya şikayet etme yaklaşımını asla bırakmayacağı anlaşılıyor.

Seçimlerle "Erdoğan'dan kurtulmak" isteyenler ümitlerini yüzde 50 artı 1 çıtasına bağlamış durumda.

Çabaları iki yönlü:
1- 16 Nisan referandumundan çıkan yüzde 48 hayır oyunu Erdoğan aleyhtarlığında kenetlemek.

2- Yüzde 51 'evet' oyundan da, "makul aday" çıkararak, birkaç puanı koparabilmek.
Şimdilik kampanyalarının söylemi, "yaşam tarzına müdahale" ve "rejim değişikliği" iddiaları üzerine olacak gibi.

HAREKETE GEÇTİLER


Elbette öncelikli muhataplar gençler ve kadınlar...
Şort giyen kadınlara ya da Atatürk büstüne saldırı ve sarıklı polis gibi sembolik hadiseler "Cumhuriyet rejimi elden gidiyor" endişesi üretmeye uygun bulunuyor. Ancak eski "laiklik" tartışmasının "yaşam tarzına müdahale" söylemi üzerinden geri getirilmesi çabasını AK Parti kolaylıkla karşılayabilecek bir tecrübeye sahip.

AK PARTİ'NİN 2 RİSKLİ ALANI

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran 2019 öncesi AK Parti'nin önünde iki riskli alan olduğuna dikkat çekti. Kurumları yeniden yapılandırma ve değişen seçmen sosyolojisini yakalama derdindeki AK Parti'nin önündeki asıl riskler başka yerde bulunuyor.

İlki, AK Parti-MHP arasındaki "milli-yerli" ittifakı tarafların menfaat dengesini koruyarak yürütme ihtiyacı. "Erdoğan'ı indirmek" isteyenlerin ilk saldıracağı yerin bu ittifak olacağı ortada. Bu yüzden MHP lideri Bahçeli'nin OHAL uygulamalarına ve dış politikaya verdiği desteğin devam etmesi temin edilmeli. Meral Akşener'in parti kurmasının getireceği bir meydan okuma var: Bahçeli, daha sıkılıkla iktidarın "payandası" olmakla suçlanacak. Bu eleştiri ortamında AK Parti de MHP de hem ittifakı sürdürme hem de kendi farklı kimliğini, siyasetini koruma kaygısı içinde olacak. Ancak "siyasi ayak" ve "yeni devlet" tartışmalarında görüldüğü üzere MHP'den gelen eleştirilerin AK Parti içinde "olumsuz" etkide bulunduğu da göz ardı edilmemeli.

"Kadrolaşma" ve "güncel siyasetin nabzını tutma" açılarından bir gerginliğin devam edeceği de öngörülmeli.

AK Parti'nin ikinci risk alanı ise görev değişikliği sonrası kenarda tutulanların bir muhalefet odağına çevrilmesi ihtimalidir.

"İslamcılar tasfiye ediliyor" ya da "işler kötüye gidiyor" söylemleri ile oluşturulmak istenen "iç muhalefet" bir kopuşa götürülmek istenebilir. Bu iki risk ile mücadelede AK Parti'nin en büyük avantajı Erdoğan'ın genel başkanlığa dönüşü. Erdoğan, oy alma hususunda ülkemizdeki gelmiş geçmiş en başarılı siyasetçi olmasını birkaç şeye borçlu: Siyasi ittifaklar kurabilme, kadro yenilemesi yaparken parti bütünlüğünü koruyabilme ve güncel siyasi tartışmaları aşan bir gündemi oluşturabilme.
Bu yüzden Erdoğan'ın yüzde 50 artı 1 gibi yüksek bir çıtadan "korktuğunu" söyleyenler aslında Erdoğan'ın varlığında bu çıtayı aşmalarının mümkün olmadığı yönündeki hissiyatlarını baskılıyorlar.
 

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 53
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    verdıklerı sözleri tutsunlar taserona kadro versınler
    Cevapla
  • kaptan 6 yıl önce Şikayet Et
    chp fetöhdppkk meralaksenerradikalsolermenisi rumualevisi pay orani ile chp lokomotif digerleri vagon tek dertleri erdogan ve akp yi yikmak bunun icin AB den dahi acik ca yardim dilenmekteler ilk hedefleri de ne olursa olsun akp mhp yakinlasmasina saldirmak olacak mhp yi dagitabilirlerse gerisi kolay haber icerigindeki gibi yüzde 50 +1 akp yi tek basina iktidar yapmamak MHP secmei de sunu cok iyi analiz etmeli dirki AKP erdogan olmaz sa bilesinizki fetöchphdppkk iktidar adayidir
    Cevapla
  • şems 6 yıl önce Şikayet Et
    mhp ve akp tüm kollarını bir arada toplanması dileğiyle daha güçlü yarınların sinyali ve birlik oluşum hareketi ivedilikle yapılmalı.oluşum kadroları 2071 e kadar inşaallah imzasını atması temennilerimle. çoban kardeşiniz....
    Cevapla
  • tersinim gerçeği 6 yıl önce Şikayet Et
    Artık millet neyin kimin kim olduğunu gayet iyi biliyor. Meral Akşener'in hangi maksatla ortaya çıktığını da..Hükümeti destekliyor diye MHP kimliğini kaybetmez. Tam tersine. Vatanı millete sahip çıkan, gerektiğinde fedakarlıklar yapabilen bir MHP olur. Akşener'in hiç bir şansı yok. Tarihe ortalığı karıştırmakla görevlendirilmiş "birilerinin adamı" olarak geçer. Bu ayıp da ona yeter de artar bile.. Ne yapsalar ne etseler boş. Ne bu rüzgar diner, ne bu gemi durur.
    Cevapla
  • semih 6 yıl önce Şikayet Et
    fetöden alakalı alakasız herkesi atıyorlar,bunları geçtim bunların akrabalarının hepsi akpartiliydi şimdi bir numaralı düşmanı oldular buna acilen bir çözüm bulunmalı sadece devlet kurumları değil kızılay gibi kurumlardanda çok masum insanı attılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den ateşkes açıklaması: Anlaşmaya varamadık!
Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu