Camilerin tek sahibi Diyanet oluyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 30 yıllık yasal boşluğuna son veriliyor. Hazırlanan yasa taslağı teşkilatı yeniden yapılandırıyor, camilerin tamamı Diyanet'e bağlanıyor.

Camilerin tek sahibi Diyanet oluyor
Camilerin tek sahibi Diyanet oluyor
GİRİŞ 04.12.2007 03:39 GÜNCELLEME 04.12.2007 03:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Düzgün Karadaş'ın haberi


Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşların bilgisine sunuldu. Taslakla, 30 yıllık ‘belirsizlik’ ve ‘yasal boşluğa’ son veriliyor. Diyanet ışleri Başkanlığı’nın mevcut yapısının ve işleyişinin yasal dayanağına kavuşturuluyor. Taslakta yer alan önemli düzenlemeler şöyle sıralanıyor:

CAMİLER: İnşa edildikleri taşınmazların mülkiyetine bakılmaksızın tüm cami ve mescitler Diyanet'in izniyle ibadete açılacak. Camilere ait minare, avlu, bahçe ile müştemilatında bulunan Kuran kursu, yurt, pansiyon, lojman ve toplantı salonu gibi yerlerin her türlü kullanım, denetim ve yönetimi Diyanet’e ait olacak.

ÖNCE DEVİR: Yapılması planlanan camiye inşaat ruhsatı verilebilmesi için mülkiyetinin Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye, köy tüzel kişiliği gibi kamu kuruluşlarına veya Diyanet vakıflarından birine devir şartı aranacak.

KİRA GELİRİ: Camilerin altında ve çevresinde mülkiyeti dernek ve vakıflara ait olan ticari alanlar, ibadetin huzuruna zarar vermemek şartıyla maliki tarafından kiraya verilebilecek. Elde edilecek gelirler cami ve müştemilatına harcanacak.

YARDIM TOPLAMA: Camilerde yapılacak yardım faaliyetleri, Diyanet'in veya ilgili müftülüğün iznine bağlı olacak.

BAŞKAN ATAMASI: Diyanet İşleri Başkanı, Aday Tespit Kurulunca seçilecek 3 aday arasından atanacak. Görev süresi 5 yıl olacak. Din İşleri Yüksek Kurulu'na, 6 üye ilahiyat fakülteleri öğretim üyelerinden atanacak. Üyelerin görev süresi 4 yıl olacak.

BAŞ İMAM GELİYOR:

Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlığı kadroları, 'Din İşleri Uzmanlığı' ve 'Din İşleri Uzman Yardımcılığı' olarak kariyer görevlerine dönüştürülecek. Vaizler, 'Vaiz', 'Uzman vaiz' ve 'Baş vaiz' olarak kariyer basamaklarına ayrılacak. Camiler özelliklerine göre tasnif edilecek. Buralara atanacak imamlar da, 'İmam', 'Uzman imam' ve 'Baş imam' olarak değerlendirilecek.

KURAN’A MÜHÜR:

Mushafları İnceleme Kurulunca mühürlenmemiş veya onaylanmamış olan Kuran metinlerinin yayımlanması, ticari amaçla toplu olarak yurda sokulması, satışa arzı, ücretli veya ücretsiz dağıtılması yasaklanacak. İzinsiz dağıtım yapanlara 2 aydan 2 yıla kadar hapis verilebilecek.

SİYASET YASAĞI: Diyanet personeli, hizmet içinde veya dışında, siyasi partilerce düzenlenen toplantı ve yürüyüşlere katılamayacak. Siyasi bir partinin ya da kişinin lehine veya aleyhine eylemde bulunamayacak. Siyasi faaliyette bulunanların görevlerine son verilecek.

KURSLAR: Kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin iznine bağlı olarak Kuran okumayı ve anlamını öğrenmek, din eğitimi almak ve hafızlık yapmak isteyenler için kurs düzenlemek ve Yaz Kuran kursları yasal statüye kavuşturuluyor.

ZAM YOLDA:

Başkanlık merkez teşkilatında çalışan personelin, Başbakanlık personelinin yararlandığı fazla çalışma ücreti, tazminat ve benzeri tüm mali ve sosyal haklardan yararlandırılması sağlanacak. Ayrıca personelin durumlarının iyileştirilmesi için ek ödeme yapılacak.

YORUMLAR 6
  • armagan mustafa 16 yıl önce Şikayet Et
    Camiler. Tum ibadethanelere devlet karısmamalı, ozerk olmalıdır, ne memur atamalı, ne maas ucret odemelidir. Diyanet siyasi iktidardan uzak kendi kendini ceviren kurumlar olarak kalmalıdır.Ozkaynaklarını kendisi yaratmalıdır.
    Cevapla
  • ALİ RİZA KANIK 16 yıl önce Şikayet Et
    artık camilerede portre asarlar. Camilerde resmi kurum diye artık laikçiler zorlar Atatürk fotoğrafı asın derler. şimdi tepkisiz kalan müslümanlar bakalım o zaman ne yapacaklar. Sözde laik bir ülke aslında alakası yok sınırlı islamın yaşanabildiğ bir ülke burası
    Cevapla
  • ferhat yılmaz 16 yıl önce Şikayet Et
    camiler artık memurlara kaldı. bundan sonra camilerde güzelleştirme ve geliştirme olması zor olur. standart devlet daireleri gibi olacak herhalde
    Cevapla
  • mehmet ali kutsal 16 yıl önce Şikayet Et
    ___!!___. kim bakarsa baksın camilerimizin durumu içler acısı 10 yıldır aynı camiye gidiyorum ve bu caminin bir çok geliri var imamıda ben beni bildim bileli aynı kardeşim bu camide en fazla vakit geçiren imam değilmi neden doğru dürüst bakmıyorlar camilere arka tarafda bir yer var 10 yıldır kilim serilir tavanı açık yağmur yağınca millet rezil oluyor neyse anladınız bizim insanlarımız camiye doğru düzgün bakmıyorlar imamların bağzılarıda çok vurdum duymaz bu durum çoğu yerde böyle büyük camiler hariç.............
    Cevapla
  • Hasan Gür 16 yıl önce Şikayet Et
    KABUL ETMİYORUM. Ben komşularımla bir araya gelip bir dernek kuracam, milletden para dilenip uğraşıp bir cami ortaya çıkaracam. Mülkiyeti tek kuruş destek vermeyen devletin olacak. Hem de müştemilatıyla. Dernek bile diyanete kira vermek zorunda kalacak. Hadi cesaretleri varsa kiliseleri de devlete bağlasınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tekirdağ'da skandal görüntü! Belediye aracıyla dereye atık
İsrail kendi askerlerini öldürüyor! Filo komutanından dikkat çeken sözler