O makineyle yaptılar! Bilim insanları 'zamanı geriye aldı'

Rus, ABD ve İsviçreli bilim insanlarının imza attığı deneyin, temel fizik kurallarına ters düştüğü ve evreni yöneten kurallarla ilgili algıları kökünden değiştirme potansiyelinin olduğu belirtiliyor.

O makineyle yaptılar! Bilim insanları 'zamanı geriye aldı'
O makineyle yaptılar! Bilim insanları 'zamanı geriye aldı'
GİRİŞ 14.03.2019 13:49 GÜNCELLEME 14.03.2019 13:51
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bilim insanları, kuantum bilgisayarı kullanarak zamanın yönünü tersine çevirdiklerini duyurdular.

 

 

Rus, Amerikalı ve İsviçreli bilim insanlarının yürüttüğü çalışmanın temel fizik kurallarına ters düştüğü ve evreni yöneten kurallarla ilgili algıları kökünden değiştirme potansiyelinin olduğu belirtiliyor.

Akademik bir dergi olan 'Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmanın kuantum bilgisayarlarının işleyişine dair de yeni fikirler verebileceği düşünülüyor.

 

 

Araştırmacılar, deneyin elektronlar ve kuantum fiziği kullanılarak gerçekleştirildiğini ifade ediyor ve "En basit benzetmeyle bilardodaki açılış vuruşuyla dağılmış olan topların tekrar başlangıçtaki yerlerine dönmesine benzer bir eylemi gerçekleştirdik" diyor.

Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü'nden Gordey Lesovik, "Zamanın termodinamik yönünün tersine hareket eden bir durumu yapay olarak oluşturmayı başardık" diye konuştu.

Bu deneyin gerçekleştirilmesini sağlayan 'zaman makinası', elektronlardan ve kuantum bilgisayarları için kullanılan veri birimi olan kubitlerden oluşuyor.

Günlük hayatta kullanılan bilgisayarlardaki ikili kodalama sisteminde birimler 0 ve 1 ile ifade ediliyor. 0 ve 1'lerin dizilimi ise kodun oluşmasını sağlıyor. Kubitler ise 0 ile 1 değerini almanın yanında her iki değeri de temsil edebiliyor.

Yapılan "zamanda yolculuk" deneyinde kullanılan kuantum bilgisayarında kubitlerin giderek daha karmaşık bir şekilde 0'dan 1'e ve tam ters yönde veri birimi değerini değiştirdiği ifade ediliyor.

Bu süreçte kodu oluşturan değer dizisi tamamen kayboluyor. Üçgen şeklinde duran bilardo toplarının tek ıstaka vuruşuyla rastgele dağılmasına benzetiliyor.

Kuantum bilgisayarındaki bir diğer program ise kendi kendine evrilen bu kod kaosu içerisinden bir düzen yaratıyor ve kubitler başlangıçtaki noktalarına geri dönüyor.

Yani araştırmacılar, ıstaka vuruşuyla dağılan bilardo toplarının bilardo masası üzerinde rastgele hareket ettikten sonra başlangıç noktalarına geri dönüp yeniden bir üçgen halinde durmalarına benzer bir eylemi, kuantum fiziği yoluyla gerçekleştirdiklerini ifade ediyorlar.

Araştırmayı yürüten ekip, iki kubit ile çalıştıklarında 'zamanı geri döndürme' başarı oranının yüzde 85 olduğunu ifade ediyor. Kubit sayısı üçe çıktığında ise bu oran yüzde 50'ye düşüyor.

Araştırma ekibinden Gordey Lesovik, "Algoritmamız ileride daha da geliştirilebilir ve kuantum bilgisayarlarının karşılaştığı hataları azaltabilir" diyor.

YORUMLAR 9
  • urfalimuslum 5 yıl önce Şikayet Et
    o deneyi yaparken saate bakmışlarmı hiç geri gitmişmi acaba ? benim saat hiç gitmedi geri :))
    Cevapla
  • mc gyver 5 yıl önce Şikayet Et
    bir defa da olumsuz yorum yapma bu ne yaa
    Cevapla
  • hüdai ÇAKMAK 5 yıl önce Şikayet Et
    Önce maddenin sakımı kanunu inkar edildi. Saçmalıklar diz boyu. Zaman harekettir. Harekete göre ölçülen soyut bir kavramdır. Hareket olmuş bitmiş ise zamanda geçmiştir. Zamanın durması için tüm evrenin durması gerek. Evrendeki cisimler arasında sadece "şu an" farkı vardır. Dünyadaki en büyük şu an farkı yaklaşık on salisedir. Mars ile dünya arasında üç, güneşle dünya arsında yedi dakikadır. Mesafe uzadıkça şu an farkı da artar. Örneğin en yakın yıldız olan Alfa Centauri ile dünya arsında 4.8 yıl şu an farkı vardır. Milyonlarca yıl şu an farkı olan gök cisimleri vardır. Astronomi şu an farkı göz önüne alınarak yeniden şekillendirilmelidir.
    Cevapla
  • mazlum 5 yıl önce Şikayet Et
    isviçreli bilim adamları dişmacunlarıyla uğraşmayı bıraktı galiba ha ha ha
    Cevapla
  • Ali29 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hoolywood vari filmleri çok izleyen bir grup aptal, bir araya gelmiş yok zaman makinası, yok zamana yolculuk, yok ölüleri diriltme gibi saçma sapan işlerle uğraşan adına bilim adamı dedikleri geri zekalılar. Bunların ortak noktaları hepsinin kafir ve münafık olmaları. Allah'ın kainattaki hakimiyetini bilmeyen anlamayan, zamanı da kainatı da yaradanın yönettiğini bilmeyen bir grup budala.
    Cevapla
  • bfdvfdsvfv 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaman geriye olasılıklar üzerinden akmaz. Zaman, doğrudan geriye akabilir. Bu yapılan deney sadece zamanın doğasına aykırıdır. Ancak gelecek için böyle bir durumdan bahsedilemez. Böyle bir deney gerçekleştirilirse eğer, bütün fizik kurallarının etkilediği bütün veriler toplandığında elde edilen sonuç %100 geçmiş olur. Enflasyon teorisi ve Neo-Determinizm ile deneyin tekrar kontrol edilmesi gerek. Bu da sonuçta geçmişin ancak neden ve sonuçlar ile %100 bilinemeyeceğini gösterir. Eğer bu metodolojiyle bir zaman yolculuğu gerçekleşseydi, sadece farklı bir ütopya veya distopya ile karşılaşacaktık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye ve Almanya'dan İsrail'e uyarı niteliğinde açıklama
Türkiye ekonomisi için kritik veri açıklandı