Çin, Türk bölgesinde katliam yaptı: 21 ölü

Çin'in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesin'de yetkililerle saldırganlar arasında çıkan çatışmada 21 kişinin öldüğü bildirildi.

Çin, Türk bölgesinde katliam yaptı: 21 ölü
Çin, Türk bölgesinde katliam yaptı: 21 ölü
GİRİŞ 24.04.2013 13:54 GÜNCELLEME 24.04.2013 16:59
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Şincan yerel hükümeti, ölenlerin arasında 15 polis ve yerel hükümet yetkilisi olduğunu, saldırganlardan altısının öldürüldüğü, sekizinin ise sağ ele geçirildiğini duyurdu. Sincan hükümet sözcüsü Hou Hanmin, Kaşgar'da, Uygurlar tarafından Maralbexi olarak bilinen Bachu kasabasındaki bir mahallede dün, bölgede devriye gezen 3 toplum görevlisinin özel bir evde şüpheli kişileri tespit ettiği, evde bıçakların görülmesiyle görevlilerden birinin telefonla yardım istemesi üzerine çatışma çıktığını söyledi.

14 ‘'isyancının'' söz konusu görevlileri öldürdüğünü belirten Hou, görevlilerin sadece düzenli kontrolü yaptıkları, ancak saldırının iyi planlanmış ve hazırlanmış olduğunu, bunun kesinlikle bir ‘'terörist saldırı'' olduğunu ileri sürdü. Sözü Hou ayrıca olayın ardından birkaç polis ve toplum görevlisinin farklı gruplar halinde eve geldiği, Uygurların, ellerinde balta ve büyük bıçaklarla polislere ve görevlilere saldırdığı, sadece bir polisin silahlı olduğunu iddia etti. Çatışmanın saldırganlar tarafından evin ateşe verilmesiyle sonuçlandığını aktaran Hou, 8 kişinin yakalandığını dile getirdi. Olayda 9 hane sakini, 6 polis ve 6 Uygur'un öldüğü bildirilirken, kaç kişinin yanarak öldüğü ise bilinmiyor.

Hou herhangi bir grup adını vermedi, ancak Çin'in stratejik enerji zengini olan ve Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya ile sınırları olan Sincan'da Doğu Türkistan isimli bağımsız bir devlet kurmak isteyen ve önceki saldırıları gerçekleştiren'' İslami ayrılıkçılar''ın saldırıyı yaptığını iddia etti.

Sürgündeki Dünya Uygur Kongresi sözcüsü Dilşat Raşit ise, çatışmanın, Çinli silahlı bir personelin genç bir Uygur'u ateş açarak öldürmesi sonucu Uygurların da karşılık vermesiyle başladığını savundu. Raşit, Çin'in Uygurlar arasındaki mücadeleyi bastırmak için keyfi ateş açtığını da söyledi.

Yerel bir resmi internet sitesi olan Tianshan'da da ölen polis ve yetkililerden 10'unun Uygur olduğu bildirildi.

Resmi Xinhua haber ajansı da ölümlere "şiddetli saldırıların" neden olduğunu belirterek, ayrıntı vermedi.

Bu olay 2009'daki Uygur-Çinli çatışmasının ardından yaşanan en ölümcül çatışma oluyor. 2009'da bölgenin merkezi Urumçi'deki çatışmada 200'e yakın kişi ölmüştü.

Türkiye'nin iki katı büyüklüğündeki bölgede resmi rakamlara göre 9 milyon Uygur Türkü yaşıyor. Uygur halkı Çinlilerin kendilerine baskı uyguladığını ve hürriyetlerini kısıtladığını söylerken, Pekin yönetimi ise Uygurları terör eylemleri yapmakla suçluyor.

YORUMLAR 19
  • uyguroglu 10 yıl önce Şikayet Et
    allah uyguru korusun. uygur bölgesinde erkeklere sakal,kadınlara başörtüsü yasaklanmaktadır.çift dil eğitimi diye uygur dilini bölgeden kaldirmak istiyorlar.çocuklar uygurcayı iyi bilmiyorlar uygur olarak.baskı gittikçe artmaktadır.allah uygurlara sabir versin diyorum!
    Cevapla
  • DADAŞ 11 yıl önce Şikayet Et
    nerde islam savunucuları..nerde ALLAH kulları. sesiniz kesildi
    Cevapla
  • DADAŞ 11 yıl önce Şikayet Et
    akp bülbülleri..bu insanlarda ALLAH kulu. niye sesiniz çıkmıyor
    Cevapla
  • göktürk 11 yıl önce Şikayet Et
    bazı türk islam düşmanı şahsiyetler bunda bile ülkücüleri kullanmaya çalışıyor. ne diyeyim Allah iman versin inşallah, gözlerini siyaset bürümüş insanımsılar, suriyede yıllardır kan dökülüyor sesleri çıkmayan , esatı ,esed yapanlar sesiniz bunca zaman niye çıkmadı beşar hafız esad , ama Türk zulme uğrarsa , barzani talabani müslüman kanı akıtırsa bunda sıkıntı yok türkse ölsün
    Cevapla
  • DADAŞ 11 yıl önce Şikayet Et
    haber katliam yaptı diyor...zavallının birisi ülkücüler şehit cenazesi bekliyor diyor. yorum için fikir lazım fikir için beyin lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim