Bir ateiste Allah nasıl anlatılır?

Vatandaştan Mehmet Paksu'ya gelen bir soru: 'Hocam, ateist olan bir insana Allah'ı nasıl anlatmalıyız?' İşte Mehmet Paksu'nun cevabı:

Bir ateiste Allah nasıl anlatılır?
Bir ateiste Allah nasıl anlatılır?
GİRİŞ 25.04.2008 22:39 GÜNCELLEME 25.04.2008 22:39
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Ahmet Taşgetiren'in yazısı...


Hocam, ateist olan bir insana Allah'ı nasıl anlatmalıyız? Bu sorunun binlerce cevabı ve açıklaması vardır ama sadece şu misali bile konuya anlatmaya yetecektir. Bir 'A' harfini düşünelim: 'A' harfi. Kendini ne kadar tarif eder, ne kadar anlatır?


Kendisi kadar. Nasıl? 'A' dersiniz, biter. Daha ötesi yoktur. 'A' harfi, 'A'dır ve başka bir şey değildir. Başka bir açıklaması da yoktur. Ama o 'A' harfini yazanı tarif edecek, anlatacak olsak, özelliklerini sayacak olsak, bazen on kelime, bazen yüz kelime, bazen de bin kelimeyle anlatsak bitiremeyiz. Önce kaleminden başlarız. Kalemi dolma kalemmiş, mürekkebi siyahmış, ince uçluymuş, kaliteliymiş gibi özellikleri sayar dökeriz. 'A' harfini yazan insanı anlatmaya kalksak, bakın neler söyleriz neler. Öncelikle bu insanın eli var tutuyor, gözleri var görüyor, kulakları var işitiyor, okuma yazması var biliyor, aklı başı yerinde, eğitim görmüş, bilgili kültürlü birisi. Daha bunlar gibi birçok özelliklerini ve vasıflarını sayarız.


Bu örnekte olduğu gibi, bir elmayı düşünelim. 'Elma' deyince onu anlatmış oluyoruz. 'Ne çeşit elma' diye soracak olsalar, 'Amasya elması' deriz, yine anlatmış oluruz. Ama elmayı Yaratan'ı ve bize göndereni anlatmaya, tanıtmaya kalkarsak neler deriz? Kitaplar dolusu anlatsak yine bitiremeyiz. İsterseniz birkaç cümle söylemeye çalışalım: Elmayı yaratan ağaç değil çünkü ağacın böyle bir gücü yoktur. Toprak da değil, çünkü toprakta elmayı yapabilecek bir özellik yoktur. Elmayı yapan bir insan değil, çünkü insan elma yapamaz. Demek ki, elmayı yaratan zat, ağaç, toprak ve insan cinsinden birisi değildir. O, ağacı da, toprağı da, insanı da yaratan ve yarattıkları türünden olmayan bir güçtür. O da her şeyi yoktan var eden Yüce Allah'tır.


Elmayı yaratan Bir'dir. Çünkü elmanın olduğu dünya da bir, elmayı pişiren güneş de birdir. Yeryüzündeki bütün elmalar aynı elden çıkıyor, aynı kudret tezgahında üretiliyor. Elmayı yaratanın gücü kudreti sonsuzdur. O el-Kadîr'dir. Çünkü bir elmayı yaratan kudret dünyayı, güneşi, galaksileri ve kainatı yaratan güçtür. Çünkü elmanın olabilmesi için bütün bu âlemin olması lazım. Hepsi birbiriyle ilgili ve bağlıdır. Elmayı yaratanın sonsuz ilmi vardır. O'nun bir ismi de el-Alîm'dir. Çünkü elmayı yaratan kudret, hem elmanın bütün özelliklerini biliyor hem elma ağacının diğer ağaçlardan farkını biliyor.


Ayrıca O elmayı yiyen insanı ve insanın bütün özelliklerini biliyor. Özetle, var olan her şeyi, bizim bildiğimiz, bilmediğimiz, bilemediğimiz her şeyi biliyor. Elmayı yaratan görüyor. O'nun bir ismi de el-Basîr'dir. Elmayı, bütün dünyayı, bütün kâinatı, bütün insanları ve âlemleri görüyor. Çünkü kâinatta her şey her şeyle ilgilidir. Elmayı yaratan güzeldir.


O'nun bir ismi de el-Cemîl'dir. Elmadaki güzelliğin, ağaçtaki güzelliğin, dünyadaki güzelliğin, insandaki güzelliğin ve kâinattaki bütün güzelliğin kaynağı O'dur. Elmanın güzel olması için bütün bu güzelliklerin olması lazım. Daha bunlar gibi Allah'ın daha nice isim ve sıfatlarını anlayabiliriz. Son olarak farklı bir tespit yapmak gerekirse... Bir köyün muhtarı varsa, bu kâinatın da bir İdarecisi vardır. Bir iğnenin ustası varsa, balarısına iğneyi takan bir Yaratıcı da vardır. Bir harfi yazan varsa, bir kitap gibi okuduğumuz bu kâinatı da bir yazan, bir yaratan, bir yapan vardır.

Bugün

YORUMLAR 25
  • Mustafa IŞILDAK 15 yıl önce Şikayet Et
    M. Eken\'e bir soru. Haşa \" Allah\' ı kim yarattı\" sorusuna cevap aradığınıza göre \"yaratmak\" kavramına inanıyorsunuz. Peki canlılar içinde en büyük bilince sahip olan biz insanlar irademiz dahilinde neler yapabiliyoruz. en basitinden bir lokma yediğimizde irademiz o lokmayı yutana kadar devrede, ondan sonrasında midede olan bitene hiçbir müdahalemiz olmuyor. şimdi düşünelim canlılar içindeki en bilinçli olan biz insanlar bile en basit eylemlerde bu kadar çaresiz kalıyorken, kainatın işleyişini neye verebiliriz. kör tesadüfe mi?
    Cevapla
  • zeki alperen 15 yıl önce Şikayet Et
    İyiler olmasaydı, Kötüler de olmazdı..! 3. Muhammet(s.a.v.)iste benden tüm insanları senin yoluna getireyim.Ama o zaman da hiç bir insan bir an bile yaşayamaz.demiştir.Bu itibarla teklik ve birlik sadece YARATICIYA mahsustur.Bir lambaya artı elektriği verirsek senelerce orda dursa bir an bile o lamba yanmaz.Ama zıddını da yani negatifide verdiğimizde bir hareket olur.Lamba yanar.Bir rahimde de aynı durum.Yeryüzünde de aynı durum.Toprak olduğu halde suyu göklerden indirmeseydi(su dışarıdan gelmiştir bilime ve Kitaba göre)bir canlılık olurmuydu.Asla!
    Cevapla
  • zeki alperen 15 yıl önce Şikayet Et
    İyiler olmasaydı, Kötüler de olmazdı..! 2. olduğu gibi bugün bilim dallarında çalışan akıl sahiplerinden(kur-an\'da öyle diyor.)bazıları ateistte olsalar başka dinlerden de olsalar hemen iananıyorlar.Ancak kibirlerinden ötürü kalpleri perdelenmiş olan ve hidayetten uzak olanların da inanmadığı malümdür.Bunun da böyle olması da normalidr.Zira kıyamete kadar tüm kainatta her şeyde zıtlar son ana kadar beraber olacaklar ve de birbirleri ilede mücadele halinde olcaklardır.Peygamberimizin mübarek dişi savaşta kırılınca Allah\'a sitem ettiğinde Allah\'da EY!
    Cevapla
  • zeki alperen 15 yıl önce Şikayet Et
    İyiler olmasaydı, Kötüler de olmazdı..! 1. Her şeyi zıddı ile varetmiştir.Mesela 0 sayısının zıddı 1 ise 1\'in zıddı ise 2\'dir.Beyazın zıddı siyah.Pozitif polaritenin zıddı nasıl negatif ise.Hiç bir şey yok iken O vardı.Ol dedi(bing bang yani büyük patlama)her şey oluverdi.Yaratıcı olan mutlak hakim Allah Gaybi alemde 3 aelmi Melek,şeytan ve cinler bunlarında zıddı olan madde aleminde(dünyada)ise gene 3 alem yani bitkiler,hayvanlar ve insanları yarattı.Peygamberler zamnında bilimle izah edilemeyecek mücizeler gösterdiği halde inanmıyan insanlar
    Cevapla
  • mehmet eken 15 yıl önce Şikayet Et
    . Ilimin bilimin hicbirseyin bilinmedigi Peygamber zamaninda bile bu kadar mucuze bu kadar delile ragmen Peygamberi bizzat gördükleri halde inanmayan insanlar vardi ise bugün haydi haydi olacaktir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi