'Hayır' diyebilmek niçin bu kadar zor?

Birçok insan 'hayır' diyemediği için zor duruma düşüyor. Halbuki 'hayır diyebilmek' de bir erdemdir. İstismara uğramamak için insan iyilik meleği de olsa hayır demeyi bilmeli

'Hayır' diyebilmek niçin bu kadar zor?
'Hayır' diyebilmek niçin bu kadar zor?
GİRİŞ 04.08.2009 06:58 GÜNCELLEME 04.08.2009 06:58
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Psikolog Çiğdem Alparslan Karakuş'un makalesi

Birçok insan 'hayır' diyemediği için zor duruma düşüyor. Halbuki 'hayır diyebilmek' de bir erdemdir. 'Hayır' diyemediğimiz için çoğu zaman kendimize olan güvenimizi yitirir, istismara açık bir insan oluveririz. Bunun için hoşlanmadığımız, istemediğimiz ya da suistimale açık şeylere 'hayır' diyebilmeliyiz.

Arkadaşınız sizden borç istiyor fakat biliyorsunuz ki geçmişte de birkaç kez borç istemişti ve ne yazık ki arkadaşınız borcunu geri ödeme hususunda iyi bir sicile sahip değil. Ve siz aslında kendinizi fazlasıyla kullanılmış hissettiğiniz halde ona 'hayır' demekte zorlanıyor musunuz? Ya da 'hayır' demeyi başardınız fakat kendinizi suçlu ve kötü mü hissediyorsunuz?

Neden "hayır" demek bu kadar zor?

Doğumumuzdan itibaren onay almak, varlığımızın kabul görmesi sağlıklı ve mutlu bir yaşam için temel gereksinimlerimizden biridir. Bizler yetişirken çeşitli şekillerde onay almayı öğreniriz, mesela başkalarına 'evet' dediğimizde bizi daha çok sevdiklerini, başkalarıyla aynı fikirde olmadığımız zamanlarda, kendi fikrimizi ifade etmenin gruptan dışlanmamıza sebep olacağını düşünüyor olabiliriz. Çünkü, bizler beğenilmek ve sevilmek isteriz ve birinin isteğini reddettiğimizde sevilmeyeceğimizi, onay almayacağımızı düşünürüz.

Niçin "hayır" demeliyiz?

Yeterince vaktimiz ve kaynağımız olmadığında, değerlerimizle düşüncelerimizle çelişen isteklerle karşılaştığımızda, kişisel ihtiyaç ve isteklerimizle çakışan durumlarda veya kendimizce reddetmek için sebeplerimizin olduğu durumlarda 'hayır' diyebilmeliyiz. Aksi halde her şeyden önce kendimize olan saygımızı kaybederiz, başkalarının bizi sömürmesine izin vererek, kendi kendimizi de sömürmüş oluruz. İstemediğimiz halde 'evet' dersek, neticesinde hissedeceğimiz hisler; kızgınlık, kullanılmışlık hissi, utanç, mutsuzluk, düşük öz değer olacaktır.

Çocuk ve gençler için negatif akran baskısı tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. 'hayır' deme becerisi gelişmemiş çocuk ve gençler akran baskısına daha kolay boyun eğerler. Genç, bağımlılık yapan maddeye, arkadaş grubuna ayak uydurma, dışlanmama isteği adına 'hayır' diyemeyebilir. Ya da bir çocuk, art niyetli bir kimsenin istismarına, 'hayır' demeyi bilmediği için daha açık hale gelir.

Nasıl "hayır" demeli?

'HayIr' cevabını almak pek çok kişi için tatsız bir durumdur. Bunun için "hayır"ı karşımızdakinin duygularını incitmeyecek bir tarzda fakat aynı zamanda kendinden emin ve kesin bir şekilde dile getirmemiz önemlidir.

Beden dilinizin ve ses tonunuzun söylediklerimizle uyumlu olmasına dikkat edin. Karşımızdakiyle göz kontağı kurarak, gündelik sakin bir konuşma tonu kullanın.

'HayIr' dedikten sonra kısa ve net şekilde sebebini belirtin: "Sana ödevinde yardım edemeyeceğim, çünkü öğretmen herkesin ödevi yardım almadan yapması gerektiğini söyledi."

"Şu anda seninle konuşamayacağım, yarın erken kalkmam lazım ve kendimi çok yorgun hissediyorum."

Uygun durumlarda isteği başka bir zamana erteleyin: "Bugün müsait değilim fakat önümüzdeki hafta görüşebiliriz."

Uygun durumlarda farklı bir şekilde yardımcı olabileceğinizi belirtin: "Senin için bu raporu yazamam fakat istersen sen yazarken sana okuyabilirim."

BazI durumlarda düşünmek için süre isteyebilir ve düşündükten sonra karar verebilirsiniz: "Sana borç verip veremeyeceğimi, bu ayki harcamalarıma bir göz attıktan sonra söyleyebilirim."

Dürüst ve açık olun: "Seninle vakit geçirmek hoşuma gidiyor fakat gideceğimiz yerlere hep sen karar veriyorsun. Aslına bakarsan, oraya gitmek istemiyorum."

(Zaman)

YORUMLAR 9
  • hikmetli yorum 14 yıl önce Şikayet Et
    Aradaki fark. Sayın Baltacı, eğer Allah rızası için ve canı gönülden insanlara evet diyorsanız ve sonucunda mutlu oluyorsanız bir problem yok, herkese yardım edebilirsiniz. Yok öyle değil de, karşınızdakini kıramadığınız için, hayır diyemediğiniz için istemeye istemeye evet diyor ve yorgunluğunuz sizde pişmanlık ve üzüntü meydana getiririyorsa, iyilik yaptığınızı düşünmeyin, zaten yaptığınızın da faydasını göremezsiniz, sadece kullanılmış olursunuz...
    Cevapla
  • Metin Yazar 14 yıl önce Şikayet Et
    Benim için çok kolay.Hayır diyememek sadece. eğitim ve aileden kalan görenekle açıklanamaz.Bu biraz da insanın yaratılışına kalmış bir şey. Nedense "hayır" derken zorlanmıyorum. Hatta çoğu zaman kendimi iyi hissediyorum.Çünkü hayır demekle bir başkasını oyalamış,kandırmış olmuyorum. Mesela bir insan kendisinin tek başına yapabileceği bir işi benim yapmamı isterse kesinlikle yapmam.Bu istekte bulunana da iyi gözle bakmam. Sürekli olarak birisinden bir şey istemek,evet cevabını beklemek bazı insanların onuruna dokunur.Benim dokunuyor.
    Cevapla
  • Abdulkadir Aygül 14 yıl önce Şikayet Et
    Mesela bi restaurantta. "Hayır beyfendi, benim istediğim döner ketçapsızdı, ben ketçap sevmiyorum.." Bunu diyemediği için sevmeye sevmeye o döneri yiyen çok adam gördüm
    Cevapla
  • sinan demir 14 yıl önce Şikayet Et
    . deniz baltacı sanırım burdaki hayırın ne demek olduğunu tam anlayamadınız.. şimdi sizi arakadaşlarınız içki içmeye çağırsa ve siz içki kullanmıyosanız ya da kahveye çağırsa siz de hoşlanmıyorsanız sırf arkadaşlarınızı kırmamamak için gidicekmisiniz... neden olayı tek yönlü algılıyosunuz...siz sadece borç mevzusuna taklımışsınız...bence "hayır" dan rahatsız olanlar aslında insanları sömürmek isteyenlerdir...
    Cevapla
  • Deniz Baltacı 14 yıl önce Şikayet Et
    Makal e (devam). ilk yorumumda anlatmaya calistigim, kesinlikle istismara ve dolandirmaya da Evet demek degildir. Hakiki mü'min ferasetli olur ve en fazla bir kere aldatilir. Ticarette senat esastir, sadece söz yetmez. Su-i sitimale karsi elbette Hayir demek gerekir. Ama bu gibi yabanci kaynakli psikolojik makaleler bizleri yanlis yönlendirebilir. Muhtac olanlara yardim etmek daha erdemli ve Allah'in hosuna gidecek bir davranistir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den ateşkes açıklaması: Anlaşmaya varamadık!
İsrail'in ABD oyunu deşifre oldu! Dünyayı böyle kandıracaklar