O da Mardin'in 'Aşık Veysel'i

Riyad Tezcan, Mardin'de yaşayan görme engelli bir öğretmen. Riyad hocanın hayatında iki unsur var, eğitim ve müzik. Doğuştan görme sorunu olan Riyad hocanın hayatıysa tam bir başarı hikayesi...

O da Mardin'in 'Aşık Veysel'i
O da Mardin'in 'Aşık Veysel'i
GİRİŞ 29.11.2012 09:12 GÜNCELLEME 29.11.2012 16:22
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Emrullah Öztürk'ün haberi

Mardin Anadolu Lisesi'nde rehber öğretmenliği yapan Riyad Tezcan, başarıya giden yolda engel tanımayan , hak bildiği yolda tek başına yürüyebilen, bütün zorlukları göğüsleyecek azim ve kararlılığı gösterebilen çelik iradeli, ender bir kişilik.

Haber 7'nin okuldaki odasında ziyaret ettiği Riyad hoca, misafirperverliği, nezaketiyle de kendisine hayran bırakıyor.

Riyad hoca Mardin'in Mahallemi adlı Araplarından. Kökleri Lübnan'a kadar gidiyor. Evli ve üç çocuk babası olan Riyad hocanın örnek bir hayat hikayesi var.

Doğuştan görme sorunu yaşayan Riyad hoca, 17 yaşında görme yetisini tamamen kaybetmiş. Gözlerini kaybetmesini bir engel olarak görmemiş Riyad Hoca. Aksine hayata sımsıkı tutunduğunu dile getiriyor ve ekliyor: İnsan çalışmak isterse, bir yere varmak isterse bu tür şeyler engel değil. Çünkü çalıştığınız zaman Allah bir şekilde size yardımcı oluyor ve hedefinize ulaşıyorsunuz. Engelli olmak evde oturup kalmaktır. İnsan kendi kendini engeller.

Dedesi ve babası da kendisi gibi aynı kaderi yaşamış Riyad hocanın. Babası da bunu bildiği için ilkokuldayken eline bağlamayı vermiş ve o gün bugündür de elinden düşürmemiş. Riyad hocanın hayatımda iki unsur var biri müzik diğeri de eğitim.

GÖZLERİNİ KAYBETTİ ÜNİVERSİTEYİ KAZANDI

Riyad hoca müzikle birlikte eğitim hayatını da başarıyla devam ettirmiş. İmam hatip lisesini açıktan okuyan Riyad hoca, imamlık sınavına girmiş ancak başarılı olamamış. Daha sonra babasından habersiz tamamen kendi çabasıyla üniversite sınavına hazırlanan Riyad hoca 12 tercihin yarısını ilahiyat, yarısını da psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapmış. Ve İnönü Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik'i kazanmış. TEDAŞ'ta işçi olarak çalışan babası Mahmut Tezcan gitmesi için önce izin vermemiş Riyad hocaya. Ama o babasının karşısına dikilip “Ben ikinci bir Mahmut olmak istemiyorum” deyince bu söz, babasının ikna olmasına yetmiş. Görme yetisini tamamen kaybetmesinin ardından üniversiteyi kazanan Riyad hoca böylece hayatında yeni bir ışığa kavuşmuş.

Üniversite yılları sanıldığı gibi zor geçmemiş.Kendisine çok güzel dostlar edinen Riyad hocanın, hala görüştüğü bir dostu dört yıl boyunca gözü, kulağı olmuş.

EŞREF ZİYA TERZİ VE ÖMER KARAOĞLU'NA BESTE YAPTI

Bu arada müzik çalışmalarını da sürdüren Riyad hoca, müzikle ilgili serüveniniyse şöyle anlatıyor: Ergenlik zamanlarımda arabeks besteler yapmıştım. Emrah, Ceylan furyasından ben de etkilendim. 90'lı yıllarda özgüne kaydım. Ahmet Kaya, Zülfü Livaneli tarzı müziklere merak sardım. Sonraysa halk müziği ilgimi çekti.”

Riyad hocanın üniversite yıllarında Eşref Ziya Terzi ve Ömer Karaoğlu ile tanışması, müzik hayatında bir basamak olmuş. Tanışma hikayesini şöyle anlatıyor:
“Eşref Ziya ile fetih geceleri için Malatya'ya geldiğinde tanıştık. Kendisine bestelerimden bahsettim. Dinleyince kullanmak istediğini söyledi. Birkaç parçamı aldı; ‘Sen Varsın',  ‘Kelebek Gibi', ‘Ah Efendim', ‘Canlar Canlar.' (Hatta Uğur Arslan'da şiir kasetinde kullandı.) Sonra Ömer Karaoğlu ile tanıştık. Bir arkadaşımla ulusal bir kaset çalışmamız oldu. Orada ‘Cudi Dağı' adlı şarkıya vokallik yaptı. Hatta daha sonra o parçayı Marmara Depremi'yle ilgili yaptığı “Afet” adlı parçaya uyarladı.”

O yıllarda arkadaşlarıyla birkaç kaset denemesi yapan Riyad hoca, “sponsor bulamadığımız için daha ilerletemedik” diyor.

ÖĞRENCİLERİNİ SESİNDEN TANIYOR

Riyad hoca daha sonraki yıllarda müzikten de hiç kopmamış ama kendisini daha çok eğitime vermiş. Rehberlik servisine gelen 100 öğrencinin hepsini sesinden ya da isminden tanıyor Riyad hoca. “Hangi sınıfta olduklarını bilirim. Öğrencilerle aramda sevgi olduğu zaman kontak kuruluyor” diyor. Riyad hocanın da gayretleriyle Mardin'de bir kaç yıl önce görme engelli çocuklar için bir sınıf açılmış. Burada eğitim gören o çocukların şimdi daha iyi okullarda eğitimlerine devam ettiklerini söylüyor. 

MIHELLEMİLER İÇİN KLİPLİ TÜRKÜ

Riyad hoca bir yandan okulda öğrencilerine rehberlik eğitimi verirken diğer yandan besteler yapmaya devam etmiş. Yaklaşık 60 bestesi olan Riyad hocanın müziğe bu kadar sıkı sıkıya sarılmasının bir başka nedeni de yeni neslin kendi kültüründen koptuğunu farketmiş olması. Kültürlerini yaşatmak için düğünler için bile türküler bestelemiş. Riyad hoca Mıhellemileri anlatan iki de Arapça türküsü var. Kendi seslendirdiği bu  türkülere klip bile çekmiş.

“MARDİN DAĞLARINDA” TÜRKÜSÜ ONA AİT

“Kendimi hiç yerel sanatçı olarak görmedim” diyen Riyad hoca, kendisini bir aşık, bir ozan gibi görmediğini belirtse de besteleri artık Türkiye çapında dillerden dillere dolaşıyor bile.

Kalan Müzik'le anlaşması bile var Riyad hocanın. Herkesin o çok merak ettiği Erkan Oğur'un “Dönmez Yol” adlı albümünde seslendirdiği “Mardin Dağları” adlı türkünün sözleri de ona ait. Aynı türkü Star TV'de yayınlanan “Firar” adlı dizide de jenerik müziği olarak seslendirildi.

 

emrullah.ozturk@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • mustafa göz 11 yıl önce Şikayet Et
    devamı. trt arapça kanalı biraz daha ilgi gösterirse daha güzel olur, mahallemiler olarak bunu bekliyoruz....
    Cevapla
  • mustafa göz 11 yıl önce Şikayet Et
    harika insan..... riyad amca, söğütlü beldesinin ve bölgenin gururusun sen....
    Cevapla
  • A.Baki Abid 11 yıl önce Şikayet Et
    güzel insan. bu dünyada tanıdığım en güzel insanladan biridir riyad hoca! azmiyle bu dünyayı yenebilen şahsiyetlerden biridir riyad hoca! hoşgörüsüyle, herkesin güven ve sevgisini kazanmış biridir riyad hoca! fazla farkedilmeyen bir cevherdi, emrullah bey yalnızca tozunun birazını sildi, daha parlak bir şekilde ortaya çıktı riyad hoca! sevgilerimi gönderiyorum riyad hoca!!!!
    Cevapla
  • abdurrahman 11 yıl önce Şikayet Et
    yüreğine sağlık. riyad hocamız kendini eğitime adamış bir insan, takdire şayan bir bir yaşantısı ile ardından gelecek nice meslektaşlarına örnek olacak. hocamıza selamlar.
    Cevapla
  • asuman halvaci 11 yıl önce Şikayet Et
    mardinin aşık veyseli. lütfen bu satırları okur ve hocamızla irtibat kurabilen olursa hocamıza selam saygı sevgilerimizi iletsin.....o güzel yüreğine nice görenden daha iyi gören gönül gözüne sağlık ALLAH her iki cihanda hocamıza her şeyin en iyisini en hayırlısını nasib etsin .... amin.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yürekleri dağlamıştı: Ata Emre Akman cinayetinde 'baba' şüphesi
Torbacılıktan çete liderliğine: Son sinyal Şile'den - 17 Mayıs 2024 gazete manşetleri