Hırvatistan'da teknokrat hükümet dönemi

Hırvatistan'da 8 Kasım'da yapılan genel seçimden sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen Oreskovic, hükümetinde teknokrat ağırlığı verdi.

Hırvatistan'da teknokrat hükümet dönemi
Hırvatistan'da teknokrat hükümet dönemi
GİRİŞ 23.01.2016 16:47 GÜNCELLEME 23.01.2016 16:47

Hırvatistan'da 8 Kasım'da yapılan genel seçimin ardından Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in hükümeti kurmakla görevlendirdiği Tihomir Oreskovic'in güvenoyu alan hükümetinde teknokrat ağırlığı dikkat çekiyor. 

Uzun koalisyon müzakereleri neticesinde, Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) öncülüğündeki "Vatansever" ittifakı ile "Most" ittifakı arasında uzlaşma sağlanmıştı. Uzlaşma gereği her iki ittifakın liderleri başbakanlık koltuğundan uzak dururken, yeni hükümetin başına, kariyerinin büyük çoğunluğunu yurt dışında geçiren ekonomist Oreskovic'in getirilmesi kararlaştırılmıştı.

Uzun yıllar ilaç firmalarında yöneticilik yapan 49 yaşındaki yeni başbakan, ülkedeki siyasi analistler tarafından iyi bir yönetici, takım oyuncusu ve başarılı bir ekonomist olarak nitelendiriliyor.

Oreskovic'in ekonomiye yatkınlığı, yeni hükümetin programına da yansıdı. Cuma günü açıklanan hükümet programının büyük bir bölümünde ekonomik reformlara vurgu yapılırken, yeni hükümetin ekonomik toparlanmaya öncelik vereceği belirtildi.

Oreskovic, 2008-2014 yılları arasında yüzde 12 daralan Hırvatistan ekonomisini bütçe açığını düşürerek, yabancı yatırımcıları çekerek ve ülkenin kredi notunu düzelterek büyüme trendine döndürmeyi hedefliyor.

Öte yandan ittifak liderleri, koalisyon hükümetinde başbakanlığı Oreskovic'e devretmiş olsalar da iki başbakan yardımcılığı görevini üstlenerek hükümet politikalarında kilit rol alacaklarını gösterdi.

Kabinede eski bir rahibe de yer aldı

Yeni kabinede en çok dikkat çeken isimlerden biri, Sosyal Politikalar ve Gençlik Bakanı Bernardica Juretic oldu. Eski bir rahibe olan Juretic, 1990'lı yıllarda özellikle uyuşturucu bağımlısı çocuklara yönelik çalışmalarıyla tanınıyor.

Hükümette, Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı görevini de eski bir büyükelçi olan Miro Kovac yürütecek. Kovac, 2008-2013 yılları arasında Hırvatistan'ın Berlin Büyükelçisi olarak görev yaptıktan sonra siyasete atılmıştı.

Yeni kabinedeki Tarım Bakanı Davor Romic de alanına hâkim bakanlardan bir diğeri. Romic daha önce Zagreb Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde dekanlık görevini yürüttü.

Adalet Bakanlığı görevini yürütecek olan Ante Sprlje ise 8 Kasım'daki genel seçimden önce Metkovic Mahkemesi'nde hâkimlik yapıyordu.

Öte yandan yeni kabinede iki eski belediye başkanı da yer aldı. Tompojevci Belediye Başkanlığı yapan Tomislav Panenic ekonomi, Novo Vinodolski Belediye Başkanlığı yapan Oleg Butkovic ise Denizcilik, Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı olarak kabinede.

Bilim, Eğitim ve Spor Bakanı Predrag Sustar da eski bir dekan. Sustar daha önce Rijeka Üniversitesi Felsefe Fakültesi'nde dekanlık görevini yürütmüştü.

Oreskovic'in Sağlık Bakanlığı için belirlediği isim ise tıp doktoru. Dario Nakic, daha önce Zadar şehrinde nörolog olarak çalışıyordu.

Savaş Gazileri Bakanı Mijo Crnoja da eski bir polis. Daha önce özel harekât biriminde görev alan Crnoja, geçen yıl gazilerin düzenlediği hükümet karşıtı protestolarda etkin bir rol üstlenmişti.

Yeni Maliye Bakanı Zdravko Maric de daha önce aynı bakanlıkta müsteşarlık yapmış bir isim.

Savunmaya istihbaratçı, turizme otel işletmecisi

Üzerinde en çok tartışılan isimlerden biri olan yeni Kültür Bakanı Zlatko Hasanbegovic ise özellikle Hırvat milliyetçiliği ve İslâm üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Müslüman ancak aynı zamanda koyu bir Hırvat milliyetçisi olarak nitelendirilen Hasanbegovic'in "Zagrebli Müslümanlar 1878-1945" ve "Yugoslavya'daki Müslüman Örgütü 1929-1941" başlıklı iki kitabı var.

Savunma Bakanı Josip Buljevic ise her ne kadar gazetecilik eğitimi almış olsa da kariyerinin büyük bölümünde ülkesinin istihbarat servisinde görev yaptı. Buljevic, son olarak Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç'in danışmanlığını yürütüyordu.

Turizm Bakanı Anto Kliman da İstra şehrinde otel işletiyordu. Ekonomi mezunu Kliman'ın, seçim kampanyaları sırasında HDZ'ye önemli maddi destekte bulunduğu iddia edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
'Karagül' adıyla TikTok'taki yayında büyük tepki çekmişti. Vicdansız anne için yeni karar
İsrail'i korku sardı: Netanyahu her kapıyı çalıyor Biden sessiz...