Tüm Avrupa, 21.00'de yapılacak açıklamaya kitlendi

İspanya'daki Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlık ilanında bulunacaklarını açıkladı.

GİRİŞ 04.10.2017 13:52 GÜNCELLEME 04.10.2017 13:58
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İspanya Kral 6. Felipe, Katalonya özerk yönetiminin Katalan halkını böldüğünü belirterek, "İspanya'nın birliğini ve ulusal egemenliğini parçalamaya çalıştı, anayasayı, demokrasiyi ve İspanyol devletinin güçlerini sistematik bir şekilde çiğnediler" dedi.

Öte yandan, İspanya'daki Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Kralın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Katalonya'nın birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceğini açıkladı.

Katalan Özerk Hükümeti, Puigdemont'un yerel saatle saat 20:00'de (TSİ: 21:00) açıklama yapacağını açıkladı. Puigdemont'un bağımsızlık konusunda açıklama yapması bekleniyor.

BBC'YE KONUŞTU

Pazar günü yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, BBC’ye söyleşi verdi. Puigdemont, özerk hükümetinin bağımsızlık için "bu haftanın sonu veya önümüzdeki haftanın başında" harekete geçeceğini söyledi.

Carles Puigdemont, İspanya’daki merkezi hükümetin duruma müdahale ederek Katalan hükümetinin kontrolünü ele geçirmesi durumunda ne yapacakları sorusuna ise "Bu her şeyi değiştiren bir hata olur" yanıtını verdi.

Puigdemont, şu anda İspanya hükümeti ile Katalonya hükümeti arasında hiçbir iletişim olmadığını da açıkladı.

İSPANYA KRALI: REFERANDUM YASADIŞI

İspanya Kralı 6. Felipe ise Salı akşamı gerçekleştirdiği konuşmada Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumunun örgütleyicilerini kınadı ve bu kişilerin yasayı çiğnediğini söyledi.

Televizyondan halka seslenen Kral Felipe, İspanya’daki durumun "son derece ciddi" olduğunu belirtirken birlik çağrısında bulundu ve ekledi: "Referandumu örgütleyen Katalan liderler devletin gücüne saygı göstermiyor. Hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin ilkelerine zarar verdiler."

Kral Felipe, Katalan toplumunun bölünmüş olduğunu söyledi ve yaşananların hem zengin otonom bölge Katalonya’nın hem de İspanya’nın tümünün ekonomisine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

KAYNAK: BBC, AA, HABER7
YORUMLAR 11
  • try 6 yıl önce Şikayet Et
    katalonlar ispanyanin en verimli en kritik en gelirli yeri...Biraz yangindan mal kacirma isine benziyo...neyse insanlar olmesin uzulmesin
    Cevapla
  • müsafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayret bişey! İspanya kralına ne oluyormuş? O ne karışıyor ülke meselelerine? Hani Avrupa'da krallıklar sembolikti? Bizim batı formatlı kafaya aydınlar Avrupa'da demokrasi var, krallar/kraliçeler semboliktir diyorlardı....
    Cevapla
  • hakikat 6 yıl önce Şikayet Et
    ayrılırsa çok güzel şeyler olacağı inançıydayım
    Cevapla
  • Vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl kral? Böyle yumuşak açıklama olmaz. Bu ayrılıkçıları vatan haini olarak açıklasana.
    Cevapla
  • Halil 6 yıl önce Şikayet Et
    Siyonizmin isidir..iyi incelemek lazim..dunyayi bolmeye calisiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadınların futbol maçında kavga çıktı! 7 kişi yaralandı...
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!