Cumhurbaşkanı Gül: Mısır'da yapılacak ilk iş...

Katliamla ilgili olarak açıklamalar arka arkaya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan'a hareket etmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Mısır'da çıkan olayları değerlendirdi. Başbakanlık, Dışişleri Bakanı ve AK Parti de açıklama yaptı. Davutoğlu ise katliamın durdurulması için yoğun bir telefon trafiği gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül: Mısır'da yapılacak ilk iş...
Cumhurbaşkanı Gül: Mısır'da yapılacak ilk iş...
GİRİŞ 14.08.2013 14:05 GÜNCELLEME 14.08.2013 18:58
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin "Açıkçası korktuğumuz olaylar gerçekleşiyor Mısır'da. Bu noktalara gelinmemesi için benim de çok çağrılarım oldu, görünür görünmez çok gayretler de var. Bugün olup bitenler kabul edilemez. Hele sivil insanlara silahlı müdahale, gösteri yapan insanlara, nümayiş yapan insanlara silahlı müdahale asla kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun bunlar çok tehlikeli kapıları açar. Yapılacak ilk iş seçilmiş cumhurbaşkanının serbest bırakılması, herkesin katılacağı düzgün bir seçimin yapılmasıdır. Korkarım ki bu böyle giderse Mısır uzun bir süre demokrasiyle buluşması zor olur. Bu olaylar böyle devam ederse Mısır ve İslam alemi kaybedecektir." dedi.

BAŞBAKANLIK: MURSİ SERBEST BIRAKILSIN

Başbakanlıktan yapılan açıklama: "Mısır'daki geçici yönetimi kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermeye, 30 Haziran 2013 tarihinden bu yana yaşanan katliamları gerçekleştirenler hakkında inandırıcı ve şeffaf adli soruşturma yürütmeye, başta Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya ve gerçek ve kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci başlatmaya davet ediyoruz." dedi.

Açıklamada "BM Güvenlik Konseyi ve Arab Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir" denildi."

TÜRKİYE MISIR İÇİN DEVREDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da darbe karşıtlarına müdahale olaylarını yakından takip ediyor. Davutoğlu, bu girişimler kapsamında Suudi Arabistan, Katar ve Almanya dışişleri bakanları ile görüşerek Mısır'daki katliamın durdurulması için gerekenlerin yapılmasını istedi.

Davutoğlu daha sonra Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarında görüşmelerin içeriğine dair bilgi vererek şunları söyledi:

"Mısır'da günlerdir şiddet eylemine karışmadan demokratik tepkilerini gösteren kitlelere yapılan müdahale hiçbir şekilde kabul edilemez. Kahire yönetiminden bir an önce bu müdahaleye son vermesini bekliyoruz. Olayların başlamasından bu yana muhataplarımla görüşüyorum. Uluslararası kamuoyunun küresel vicdanı yaralayan sessizliğine artık bir son vermesi gerekiyor. Mısır'da yaşananların demokrasiye hizmet etmediğini artık herkesin görmesi ve gerekli tepkiyi göstermesi gerek. Özellikle Batı ülkelerinin bu sınavda sergileyecekleri tavır tüm bölge halkları tarafından dikkatle izlenecektir. Bugün doğru yerde durmayanlar yarın kimseye demokrasi dersi veremezler.Hayatını kaybeden Mısırlı kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Bizim temel önceliğimiz Mısır'ın bir an önce normalleşerek bölgesinde hak ettiği yeri almasıdır."

AK PARTİ'DEN MISIR AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Hüseyin Çelik, yaşananları şiddetle ve nefret kınadıklarını, Mısır halkının yanında olduklarını söyledi. Çelik, "AK Parti olarak başta BM olmak üzere etkili ve yetkili tüm uluslararası kuruluşları ve camiaları Mısır'daki bu vahşeti, bu katliamı, bu insanlık dramını sona erdirmek için acilen müdahil olmaya, Mısır'ın gayrimeşru yönetimine gereken tavrı takınmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

DARBECİ HÜKÜMET TÜRKİYE'NİN AÇIKLAMALARINI KINADI

Mısır'da darbenin ardından iş başına getirilen geçici hükümet, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'nın bugün yaptığı açıklama ile iç işlerine karıştığını öne sürdü.

Darbe yönetimine yakın el Esbu sitesinin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, açıklamaları şiddetle kınadı. Başbakanlık açıklamasında, "BM Güvenlik Konseyi ve Arab Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir." denilmişti. Mısır yönetimi, bu açıklamaların kabul edilemez olduğunu savundu. Haberde ayrıca, can kayıplarından üzüntü duyulduğu fakat güvenlik güçlerinin böyle bir müdahaleye mecbur kaldığı iddia edildi.

YORUMLAR 19
  • celal yolal 10 yıl önce Şikayet Et
    hayrola savaş mı çıkacak. ben savaşa yokum baba kusura bakmayın kendi evlatlarını hele bir cepeye sürsünler savaş nasıl oluyor bize bi ögretsinler sonra bizde savaşa çıkarız nede olsa biz sabırlı bir miletiz ilk kendi evlatlarını çıkarsınlar bize savaşma nasıl oluyor görelim ögrenelim
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. ülke olarak yapacaklarımız kısıtlı olsada bu zulme karşın bir o kadarda etkin güçte bulundurmaktayız ama şuda bir gercektir birlik beraberlik saglanmadıgı sürece en ufak inancım yokki islam dünyasında haclı saldırıları durdurulsun . islam birligi acilen saglanmalır açilen hilafetin geri getirilmelidir şu an o kadar çok ses çıkıyorki herkes kendine göre haklı islam hukukuna uygun yönetim olmadıkca allahın rahmetini beklemek ahmaklıkla eşdegerdir. 1. dunya savaşını sırf hilafetin kaldırılması için ccıkarıldıgını düşündügünüzde . hilafetetin geri getirilmeside o kadar kolay olmuyacagı kaçınılmazdır. mısırda akan kardeşlerimizin kanlarından beslenen zalimler ahiret hayatında ne yapacak peki bu zulme karşı lanet okuman müslümanım diyen çahiller toplulugu ahirette o şehit kardeşlerimizden nasıl şefaat isteyecekler ... birlik birlik kardeşligimizi pekiştirmeliyiz...
    Cevapla
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a. Yapılacak ilk iş, başbakan suud kralını arayacak, akıllı ol, tv de konuşurum, ne dünyada bir ülkeye gidersin, nede konuştuktan sonra suud'da 3 gün kalabilirsin . Mk pezevenginin taht korkusu yüzünden ...tunusta 2 muhalif lideri öldürdüler . tunus ergenekonu + suud kralı . Mısır'da da bu gereksiz durumun müsebbibi . İnsan kendi halkına vatandaşına ateş açar mı mk . Mısır'a genç bir lider lazım . O da olacak inş . Suud kralı Mısır'dan elini tam olarak çeksin, hatta, tüm arap coğrafyasından . İslam dünyasında hiçbir kimse, suuddaki şeriat rejiminden rahatsız değil. oraya demokrasi memokrasi gelsin istemiyor . İstenilen şey, şeriatı adam gibi uygula, halkına 1.sınıf hizmeti götür . İş olanaklarını çoğalt .
    Cevapla
  • ahmet dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    neymiş bu atatürk arkadaş. her taşın altına girmiş ne olsa ille adı geçiyor , bizim milletimiz abartmayı seviyor vesselam
    Cevapla
  • WiTaMiN 10 yıl önce Şikayet Et
    ........... Mehmet coşkun bu ülke senin babanın malı değil, herkes senin gibi düşünmek zorundada değil, bu memleket bu güne gelene kadar neler çekti haberin yok.Senin kahramanların '' hilafet bizim milli müessesemiz değil beynel islamdır, onun hakkında biz bi karar veremeyiz '' dedikden 1 yıl sonra ilga etti, sen bugün bütün Hristiyanların canını kurtarsan, sonrada desenki atın şu papayı seni DELİ ilan ederler, millet sadece hilafeti değil kaybettiği maneviyatını arıyor, alışmışsınız beyninize kazıdığınız sözleri ulu orta söylemeye. o olmasaymış biz olmazmışız bilmem ne, neyin kafasını yaşıyorsunuz, bu ülkede hacca gitmek yasakdı 1962 anayasasından sonra her türk yılda bi sefer yurt dışına çıkabilir kanunu ile gidebildi, 70'lerin ortasında resmi olarak başladı hac ibadeti, sende çıkıp şükredin bilmem ne, bundan evvelki firavunluklardan haberin yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
UCM'den tutuklama talebi! Biden duyurdu! ABD'den Netanyahu kararı!
Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?