NATO'dan Türkiye açıklaması: Yüzde 80'ini o ülkeler karşılıyor, hep birlikte olunmalı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun Avrupa savunması için önemine dikkat çekerek birliğin mali kaynaklarının yüzde 80'inin Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere'den geldiğini vurguladı. Stoltenberg, "Bu ülkelerle birlikte olunmalı" dedi.

GİRİŞ 10.12.2021 17:32 GÜNCELLEME 10.12.2021 18:47
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilim konusunda Rusya'nın gerilimi düşürmesi, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve demokrasiye geri dönmesi gerektiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Savunma Bakanı Florence Parly ve Stoltenberg, başkent Paris'te Dışişleri Bakanlığındaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, görüşmede Rusya'nın Ukrayna’da "askeri olarak güçlenmesi" konusunu ele aldıklarını belirtti.

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilime ilişkin, "Rusya gerilimi düşürmeli, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve demokrasiye geri dönmeli." ifadesini kullanan Stoltenberg, diplomatik ve siyasi bir çözümün bulunması gerektiğini, bu anlamda ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki diyalogdan memnun olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin bu konuda görüşmeye devam edeceğini söyledi.

Avrupa ülkelerinin kıtanın güvenliği konusunda katkıları bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, "ABD son yıllarda Avrupa'daki (askeri) varlığını artırdı. Bu, herkesin çıkarına." dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'nun üyesi olmasına rağmen tüm müttefiklerin bu ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğini söyledi.

Müttefiklerin Ukrayna'ya siyasi destek de verdiğini ifade eden Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyesi olup olmamasıyla ilgili kararın bu ülkeye ait olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın üyelik için başvurduğunda buna NATO üyesi 30 ülkenin karar vereceğini, diğer ülkelerin buna müdahil olamayacağını belirtti.

"TÜRKİYE" VURGUSU

NATO ile AB arasındaki iş birliğinin güçlendirildiğini ifade eden Stoltenberg, NATO'nun Avrupa'nın savunması için önemli olduğunu, NATO'nun mali kaynaklarının yüzde 80'inin AB üyesi olmayan Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere'den geldiğini vurguladı.

Stoltenberg, bu ülkelerle hep birlikte olunması gerektiğini, böylece barışı tesis edebileceklerini kaydetti.

Yunan Bakan: Türkiye ile ilgili konularda bizi kaale almıyorlarYunan Bakan: Türkiye ile ilgili konularda bizi kaale almıyorlar

"UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN İHLAL EDİLMESİ KAÇINILMAZ OLARAK CİDDİ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR"

Le Drian ise NATO'nun ve AB'nin kıtanın güvenliği konusunda birbirlerini tamamladığını ve görüşmede Fransa'nın AB’nin dönem başkanlığına ilişkin önceliklerin ele alındığını söyledi.

Ukrayna'daki durumu yakından takip ettiklerini, bu konuda NATO ile bilgi paylaşımın devam etmesinin önemli olduğunu ifade eden Le Drian, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesi kaçınılmaz olarak ciddi stratejik sonuçlar doğuracaktır." dedi.

Le Drian, Ukrayna konusunda ABD ile görüştüklerini, bu akşam İngiltere'nin Liverpool kentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geleceğini belirtti.

Parly de NATO ile AB'nin arasında bir dönem güven sorununun yaşandığını ancak bunun aşıldığını kaydetti.

NATO ile AB'nin el ele çalışması gerektiğini ifade eden Parly, NATO’nun kolektif savunmanın temelini oluşturduğunu söyledi.

Parly, AB ülkelerinin güvenlik ve savunma konularında sorumluluğu bulunduğunu, özellikle siber saldırılara karşı önlem almaları gerektiğini aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 69
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu "sözde müttefikleri" "Rus uçağını düşürdüğümüzde, Suriye sınırında patriotları çektiklerinde ve Ülkemin altını oyan PYD'ye destek verdiklerinde" hep test ettik. Kendilerine hayrı yok bunların.
    Cevapla
  • Coşkun 2 yıl önce Şikayet Et
    Fasa fiso, Ağza bir parmak bal çal geçiştir..ABD ,SURİYEDE PKK ile kol kola neden bunu NATO Engellemiyor..NATO,ABD nin Çiftliğidir,arka bahcesidir..
    Cevapla
  • Mkoc 2 yıl önce Şikayet Et
    Zahit adlı kullanıcı yanlışlıkla Şikayete basdım Özür dilerim
    Cevapla
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd denen sırtlan etrafımızı sardı yunanı savaşa hazırlıyor rusyayla anlaştı bizim liderlerde koltuk kavgasında meclis de kavga ediyorlar dolar ero bırakın bunlarıda ülke için birleşin
    Cevapla
  • Zahit 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO esasen Amerika'nın dünyada istediği gibi at koşturmasına meşru zemin hazırlayan bir kurum. Keşke şu şeytani kurumdan kurtulabilsek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı