Kişiye özel kanser tedavisi üzerine çalışılıyor!

Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar için bağışıklık sistemi merkezli yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor.

Kişiye özel kanser tedavisi üzerine çalışılıyor!
Kişiye özel kanser tedavisi üzerine çalışılıyor!
GİRİŞ 11.11.2022 22:47 GÜNCELLEME 11.11.2022 22:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bu yeni çalışmada, bağışıklık sisteminin yeniden tasarlanarak, tümöre saldırması amaçlanıyor. Deneysel çalışma 16 hasta ile yapılıyor.

Bu 16 hastanın her birine kendilerine özel bir tedavi uygulanıyor ve tümörlerindeki belli bir zayıf nokta hedef alınıyor. Çalışma bağışıklık sistemindeki T hücrelerine yoğunlaşıyor.

Bu hücreler, vücutta devriye gezerek hücre problemlerini araştırmakla görevliler. T hücreleri reseptör denilen bir protein kullanarak enfeksiyonları ve kanserojen olabilecek hücreleri işaretliyor. Ancak kanseri belirlemek, T hücreleri ile için güç olabiliyor.

Vücuda dışarıdan giren bir virüsü tanımlamak kolay olabilir ama kanser, bizim kendi hücrelerimizin bozulmuş hali olduğu için, T hücrelerinin tespit etmesi çok daha güç.

İşte araştırmanın arkasında da, kanser işaretleyen T hücrelerinin seviyesinin artırılması fikri yer alıyor.

Deneysel tedavi nasıl işliyor?

Araştırmacılar kanser hücrelerini yakalamayı başarmış reseptörleri olan nadir T hücrelerini tespit ediyor.

Ardından bu özelliği olmayan T hücreleri toplanıyor ve yeniden tasarlanıyor. Reseptörleri, kanser tespit edebilen reseptörlerle değiştiriliyor.

Modifiye edilmiş bu T hücreler vücuda tümör tespit etmesi için yeniden yerleştiriliyor.

C rispr teknolojisinden yararlanılıyor

T hücrelerinin kanser avcısına dönüştürülebilmesi için ciddi bir genetik manipülasyon işlemi gerekiyor. Genetik olan talimatnamelerinin yerine yeni talimatları yerleştiriliyor.

Bunu mümkün kılan şey genetik değişim teknolojisi Crispr.

"Genetik makaslar" olarak işlem gören bu teknoloji ile yaşayan hücrelerdeki DNA'larda belirli ve hassas değişiklikler yapılabiliyor.

Deneysel çalışmaya diğer tedavilere yanıt vermeyen kolon, göğüs ve akciğer kanseri hastaları katılıyor.

16 hastanın 11’inde hastalık ilerlerken kalan 5’inde ise yatay bir seyire geçti.

Çalışma teknolojinin güvenliği ve uygulanabilirliği üzerinden de test ediliyor. Bilim insanları, doğru dozları ve etkiyi ölçebilmek için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyuyor.

Araştırmayı yapan ekipten California Üniversitesi çalışanı Dr Antoni Ribas, “Bu kişiye özel kanser tedavisi geliştirilmesi çalışmalarında ileriye doğu bir sıçrama” diyor.

Ancak terapinin etkisini tam olarak görebilmek için çok erken. Ayrıca çalışmanın oldukça pahalı ve zaman alıcı olduğu da ifade ediliyor. 

KAYNAK: BBC
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    Günümüz yaşam şartlarında yaşam sürülen ortamların havası gıdasal ürünler ve genetik faktörler halk arasında ırsi olarak belirtien durumlar kansere sebep olmakta tabiki genetik çalışmalar önemli parmak izi gibi düşünürsek genetik yapılarda farklı özelliklere sahip inşallah ilerleme sağlanır fakat etkenler çok dünya nüfusu şehir nüfusu arttıkça olumsuz etkenler çoğalıyor hava kirliliği gıdaların su kaynakların temizliğide tartışılır duruma gelmiş durumda sağlıklı günler dilerim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor