Mısır: Kızıldeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için ortaklıklar içindeyiz

Mısır, Kızıldeniz'de Husilerin gemilere yönelik saldırılarının ardından uluslararası deniz ulaşımının güvenliğinin sağlanması için "ortaklarla" koordinasyon ve işbirliği içinde olduğunu belirtti.

Mısır: Kızıldeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için ortaklıklar içindeyiz
Mısır: Kızıldeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için ortaklıklar içindeyiz
GİRİŞ 21.12.2023 22:14 GÜNCELLEME 21.12.2023 22:15
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Mısır'ın, ABD'nin, Husilerin, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırına karşı çok uluslu bir koalisyon kurulduğunu duyurmasıyla ilgili ilk değerlendirmesi Dışişleri Bakanı Samih Şukri tarafından yapıldı.

Mısır haber ajansı MENA'ya göre, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, İngiliz mevkidaşı David Cameron ile gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde düzenlediği basın toplantısında konuya değindi.

Kahire yönetiminin, seyrüsefer serbestisi ve Kızıldeniz'i koruma gerekliliğine ilişkin ilkeleri paylaştığını ve bu amaçla ortaklarıyla işbirliğine devam ettiğini kaydeden Şukri, Husilerin oluşturduğu tehditle mücadele kapsamında atacakları adımlara ilişkin ise bilgi vermedi.

Mısır'ın, ortaklarıyla işbirliği ve ilişki içinde olduğunu kaydeden Şukri, seyrüsefer serbestisinin sağlanması, ticaret mallarının akışının garanti altına alınması ve tedarik zincirleri üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için en iyi yol üzerinde görüşmeleri sürdürdüklerini dile getirdi.

Cameron ise basın toplantısında, kurulan uluslararası deniz gücüne katılan pek çok ülke olduğunu ve İngiltere'nin de bu güce katılıp gemi gönderdiğini açıkladı.

SU YOLLARININ KORUNMASI ÖNEMLİ

Kızıldeniz'de güvenliğin sağlanmasının, Mısır, İngiltere ve tüm dünya için çok önemli olduğunu aksi takdirde tedarik zincirlerinin etkileneceğini, mal akışının duracağını ve enflasyon yaşanacağını kaydeden Cameron, "Bunun yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Su yollarının korunması önemli." ifadesini kullandı.

ABD yönetimi 18 Aralık'ta, Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir misyon kurulduğunu açıklamıştı. Misyonda ABD'nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya yer alıyor.

HUSİLER KIZILDENİZ'DE İSRAİL GEMİLERİNİ HEDEF ALIYOR

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X platformundan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Husiler daha sonra İsrail limanlarına giden tüm gemilerin Kızıldeniz'den geçmesine engel olacaklarını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 14
  • ahmet dolanbay 4 ay önce Şikayet Et
    ıran ve husıler sadece havlar durumdalar hıc ısraıln veya abd lılere saldırıp oldurduklerı olmamıstır sadece abd baskanı tramp ıran ın musluman sıvıl katılı generalını gebertınce mısılleme ıcın ıran abd yı arayıp bızımde bu olaya karsılık fuze atacagız ama bos yere atacagız sadece ıran halkının gazını almak ıcın demıstı hıc bır zaman abd ve sıyonıst ısraıle karsı gelemezler
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Allah Sisi'ye belasını verecek inşallah.
    Cevapla
  • misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Allah Sisi'ye belasını verecek inşallah.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    abd nin uşakları iş başında kahire. Allah sizleri kahreylesin satılmışlar.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    mısır tam bir firaun devlet i
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda