ABD: İsrail'in Refah'a olası kara harekatını desteklemiyoruz

Beyaz Saray, 1,5 milyon Filistinlinin hayatını tehlikeye atacağından, İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısı düzenlemesini desteklemediklerini açıkladı. Açıklamada, Biden'ın bu durumu Netanyahu'ya bildirdiği belirtildi.

GİRİŞ 07.05.2024 08:34 GÜNCELLEME 07.05.2024 10:38
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde, İsrail'in Refah'a yönelik olası kara saldırısına ilişkin ABD'nin pozisyonunu değerlendirdi.

Kirby, İsrail'in Hamas'la bir ateşkese varılsa da varılmasa da Refah'a yönelik bir kara saldırısına hazırlandığı yönündeki haberlerin farkında olduklarını ancak İsrail ordusu adına konuşamayacağını ve bu kararın İsrail'e ait olduğunu söyledi.

Kirby, "Şu ana dek hep tutarlı olduğumuz ve Başkan'ın da bu sabah (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) ile görüşmesinde de aynı şekilde tutarlı olarak dile getirdiği gibi, biz Refah'ta kara saldırılarını desteklemiyoruz. Bu saldırılar oradaki sivillerin hayatını büyük riske atar." dedi.

Refah'a ilişkin endişelerini İsrail tarafına birçok kez açıkça dile getirdiklerini anlatan Kirby, 1,5 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı bu bölgeye yönelik bir kara operasyonunun çok sayıda sivilin hayatını riske atacağını ve bunu görmek istemediklerini vurguladı.

REFAH'A İLK SALDIRILAR HAVADAN OLDU

İsrail gece boyunca Refah kentindeki bazı noktalara hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Tel Aviv yönetimi, Refah'a karadan da girmeye hazırlanırken, BM Genel Sekreteri Guterres, "Refah'a kara saldırısı kabul edilemez." dedi.

Netanyahu geçtiğimiz günlerde, Hamas'la ateşkes sağlansa da sağlanmasa da Refah'a gireceklerini belirtmişti.

REFAH'A SALDIRI PLANLARI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile sabah saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, mevcut koşullar altında İsrail'in "Refah'a saldırmaması hususundaki net görüşünü" bir kez daha dile getirmişti.

İsrail ordusu sabah yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemişti.

İsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Refah'ın doğusunda boşaltılması istenen bölgede yaklaşık 100 bin Filistinli ikamet ediyordu.

İsrail ordusunun Refah’a karadan da saldırı başlatacağı endişesiyle bölgenin doğusunda zorunlu göç başladı.

İsrail ordusunun tahliye edilmesini talep ettiği bölge, Gazze'ye insani yardımların girişinde ana geçiş noktası olan ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin tedavi ve çeşitli amaçlarla yurtdışına seyahat etmek için kullandıkları tek geçiş noktası olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısını da içeriyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 18
  • kimkime 1 hafta önce Şikayet Et
    Bir milyonluk soru ABD israile nasıl destek vermiyor A. Silah vererek mi B. Mühimat vererek mi C. Para verek mi D. Üç maymunu oynayarak mi E. Hepsi mi
    Cevapla
  • urfalı 1 hafta önce Şikayet Et
    filistinlilerin katili amerika ve ingilterdir
    Cevapla
  • Yeşim 1 hafta önce Şikayet Et
    Desteklemiyoruz densende tam aksine destekliyor bunu artık bütün dünya biliyor
    Cevapla
  • Eskr. 1 hafta önce Şikayet Et
    Ulan ahlaksızlar her tarafınız tiyatro oyun tıpkı yüz yıl önce osmanlıya olduğunuz gibi tiyatro yapıyorsunuz.
    Cevapla
  • Ercan Almanya 1 hafta önce Şikayet Et
    Yalan, dabara dubara abd desteklemiyorum diyor ama, masa altindan destekliyor. Bu insanlarin akliyla dalga gecmektir. Yaziklar olsun sizin insanliginiza. Inandiriciliginiz yok artik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çoban şans eseri buldu! Tam 470 metre uzunluğunda
Putin'den dikkat çeken atamalar: Savaş yeni bir evreye geçiyor!