Konya'da "Araştırma Günleri" etkinliği

Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsünce düzenlenen Araştırma Günleri etkinliğinde, daha az su tüketimi ile daha fazla kar elde edilen ayçiçeğinde kısıntılı sulama projesi, basına tanıtıldı

Konya'da "Araştırma Günleri" etkinliği
Konya'da "Araştırma Günleri" etkinliği
GİRİŞ 19.08.2015 17:48 GÜNCELLEME 19.08.2015 17:48

2015 Uluslararası Toprak Yılı dolayısıyla, Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsünce düzenlenen Araştırma Günleri'nde, daha az su tüketimi ile daha fazla kar elde edilen ayçiçeğinde kısıntılı sulama projesi tanıtıldı.

Enstitü Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, "2015 Uluslararası Toprak Yılı" dolayısıyla, kurumlarında devam eden projeleri tanıtmak amacıyla Araştırma Günleri etkinlikleri düzenlediklerini söyledi.

Ayçiçeğinin dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biri olduğunu belirten Çarkacı, bu bitkinin Türkiye'de genellikle yağlık olarak yetiştirildiğini ifade etti.

Ayçiçeğinin Türkiye'de yağ bitkileri ekim alanında pamuktan sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiren Çarkacı, şunları kaydetti:

"Enstitü olarak ayçiçeğine verilen 500 milimetre sulama suyunu azaltmak için kısıntı programı oluşturmaya karar verdik. Projemiz sürüyor. 'Konya Koşullarında Ayçiçeğinin Su-Verim İlişkileri' adlı TAGEM Projesi ile Konya'da ayçiçeği bitkisinde damla sulama yöntemiyle farklı gelişme dönemlerinde yapılan sulamaların verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Bitkilerin değişik büyüme dönemlerinde su eksikliğine olan tepkisi farklıdır. Buradan hareketle suyun en etkin kullanımını sağlayacak sulama programının oluşturulabilmesi için ayçiçeği su-verim ilişkilerinin mutlaka bilinmesi gerekiyor. Bu araştırmadan elde edilecek su üretim fonksiyonları ile kısıntı programları oluşturulacaktır. Bu amaçla ayçiçeğinin vejetasyon boyunca farklı gelişme dönemlerinde (tabla oluşumu, çiçeklenme ve dane oluşumu dönemlerinde) uygulanan değişik seviyelerdeki sulama suyu miktarlarına ilişkin ve mevsimlik su üretim fonksiyonları belirlenmeye çalışılmaktadır."

Çarkacı, 3 tekerrürlü yürütülen denemede kısıtlarla birlikte 17 sulama konusunun ele alındığını, deneme sonucunda ayçiçeğinin farklı büyüme dönemlerine ilişkin su verim ilişkileri belirlenip, bulunan su verim fonksiyonlarından yararlanarak, kısıntılı su kullanma koşullarında su miktarının belirleneceğine işaret etti.

Kentte üretilen havuçla ilgili de bilgiler veren Çarkacı, Türkiye genelinde 557 bin 977 ton, Konya'da ise 331 bin 593 ton havuç üretildiğini aktardı.

Bölge çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı olan havucun su kaynaklarını koruyarak verimli ve kaliteli üretimin sağlanmasının bölge ekonomisi için hayati önem taşıdığını vurgulayan Çarkacı, "Havuçta toplam vereceğimiz sulama suyu miktarı 600 milimetredir. Damla sulama yöntemi yapılarak geliştirdiğimiz proje ile farklı su düzeylerinin havucun verimi ve kalitesi üzerine etkisi araştırılacaktır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Maneviyata yönelen Yaşar Alptekin'in dört katlı villası görüntülendi! İnanılmaz değişim
Bakan Şimşek açıkladı: Yeniden yapılandırılıyor! Gereksiz harcamalar önlenecek...