Bakan Elvan: Dünyayı şaşırtmaya devam edeceğiz

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Mersin'de düzenlenen 11. Kalkınma Planı Akdeniz Bölgesi İstişare Toplantısı'nda Türkiye'nin gelişimi ve büyümesinden bahsederek "Dünyayı şaşırtmaya devam edeceğiz" dedi.

Bakan Elvan: Dünyayı şaşırtmaya devam edeceğiz
Bakan Elvan: Dünyayı şaşırtmaya devam edeceğiz
GİRİŞ 07.04.2018 13:18 GÜNCELLEME 07.04.2018 13:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bakan Elvan, 81 ilde düzenlenen toplantılarda aralarında öğretim üyesi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, özel sektör temsilcileri, kadınlar ile gençlerin olduğu 12 bin kişinin görüş ve önerilerini aldıklarını, diğer bakanlıklarla istişareler yaptıklarını, bakanlığın internet sitesinde 20 binin üzerinde vatandaşın, planda yer almasını istedikleri unsurları belirttiğini anlattı.

 

 

Etkinliğin 7 coğrafi bölgeye ayrılan çalışmalardan biri olduğunu ifade eden Elvan, valilerin, belediye başkanlarının, rektörlerin ve meslek odalarının görüş ve önerilerini dinleyeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin ekonomik göstergelerine değinen Elvan, "Türkiye, kararlı bir şekilde yürümeye, büyümeye, güçlenmeye devam ediyor. 2017 yılında yüzde 7,4 ile rekor denilebilecek bir büyüme performansı gösterdik. İhracatta çift haneli büyümeyi sağladık. Kapasite kullanım oranları oldukça yüksek bir seviyeye, yüzde 80'lere çıktı." diye konuştu.

Elvan, 2016 yılında yaşanılan sıkıntıların, turizm sektörünü etkilediğini anımsatarak, bu alanda ciddi bir canlanmanın başladığını söyledi.

Genel hatlarıyla 2017 yılının, Türkiye açısından oldukça başarılı bir yıl olduğunu vurgulayan Elvan, şöyle konuştu:

"2017 yılında büyümenin kompozisyonuna baktığımızda oldukça kapsayıcı ve sağlıklı bir büyüme olduğunu görüyoruz. Yatırımların, büyümeye önemli bir katkı sağladığını görüyoruz. Net ihracatın yine büyümeye katkı sağladığını görüyoruz. Bunlar son derece önemli. Yatırım ve ihracatın büyümeye katkısının olması ve hemen hemen her sektörde büyümenin gerçekleşmesi 2017 büyümesinin oldukça sağlıklı olduğunu ortaya koymaktadır."

"2018 yılına iyi başladık"

Bakan Elvan, 2017 yılında ekonomik alandaki başarıların, bu yıl da sürmesini hedeflediklerini belirtti.

Elvan, şunları söyledi:

"2018 yılına iyi başladık. 2018 ocak ayında sanayi sektöründeki endeksimiz yüzde 12 arttı. Çarklar yine dönmeye devam etti, kapasite kullanım oranımız yüksekliğini muhafaza etti ve ilk 3 ayda ihracatımızda yüzde 9'luk bir artış gerçekleşti. İlk kez 160 milyar doları geçerek ihracatımız 160,4 milyar dolara ulaştı. İnşallah 2018 yılında da ihracatımızda rekor kırmaya devam edeceğiz. Orta vadeli programımızda ön görmüş olduğumuz yüzde 5,5'lik büyüme hedefimizi koruyoruz. Orta vadeli programımızda yer alan hususları teker teker hayata geçiriyoruz."

 "Vatandaşımızın önceliği bizim önceliğimiz oldu"

Türkiye ekonomisinin dışarıdan kötü gösterilmeye çalışıldığına ve taraflı yorumlar yapıldığına dikkati çeken Bakan Elvan, ekonomi üzerinde "kara bulutlar" estirmeye çalışanların başarılı olamayacağını, fiyat istikrarı ve cari denge gözetilerek büyümeye ve istihdam oluşturmaya devam edileceğini vurguladı.

Elvan, 2018 yılında dünyayı şaşırtmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz, 2017 yılında nasıl tüm dünyayı şaşırtmışsak, tüm dünyadaki uluslararası organizasyonların, kuruluşların tahminlerini alt üst etmişsek, 2018 yılında da bu performansımızı göstermeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim hükümetlerimiz bugüne kadar ekonomi alanlarında inanılmaz başarılara imza attı. Devasa projeleri hayata geçirdi. Hep vatandaşımızın önceliği bizim önceliğimiz oldu. Bu süreçte de büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum."

Elvan'ın konuşmasının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.

Toplantıda Elvan ile bakanlık yetkilileri, katılımcıları dinleyecek. 

YORUMLAR 3
  • Oğuz 5 yıl önce Şikayet Et
    İyi çok iyi dünya genelinde böyle güzel haberler.. Fakat aklımın almadığı birsey var; avrupa ve turkiyedeki ürünlerin raflardaki fiyati hemen hemen aynı,avrupada asgari ücret 6 bin tl civarında Bizde niye bu alanda birincilikler gelmiyor
    Cevapla
  • Ramo 5 yıl önce Şikayet Et
    Hangi avrupa Ülkesinden bahsettiğini bir yaz. Sonra da bakalım orada ekmek, su, şeker,elektrik, doğalgaz,kira, sigara kaç para????
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    T.C.Sayın Kalkınma Bakanım Lütfi ELVAN bey; Birazcıkta memleketin Torosların incileri ''ERMENEK,HADİM,TAŞKENT'' e katma değeri yüksek projelerinizle kalkınma yardımında bulunsanız, iç Anadoluyu ''ALANYA'' 'ya bağlayan yolun acilen tamamlanarak açılmasını, milli gelirde, yoksulluk sınırının çok altında bulunan Torosların zirvesindeki ilçelerimizi farklı yatırımlar ile zenginleştirmeniz, hemşerilerin olarak bizleri çok mutlu edecek ve memnun kalacağız, sizin için küçük, yoksul hemşerilerin için büyük isteklerimize duyarlı olacağınız ümidiyle şimdiden çok teşekkür ederiz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor