İDO kaza ile ilgili soruşturma açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ticari bir gemiye çarpan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) ait "Salih Reis-4" adlı deniz otobüsünde 48 yolcunun hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

İDO kaza ile ilgili soruşturma açtı
İDO kaza ile ilgili soruşturma açtı
GİRİŞ 13.08.2007 19:19 GÜNCELLEME 13.08.2007 19:19
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu açıklarında Ukrayna bayraklı "Semyon Rudhnev" isimli ticari bir gemiye çarpan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) ait "Salih Reis-4" adlı deniz otobüsünde 48 yolcunun hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, 449 yolcusu ile Bostancı-Yenikapı-Avşa seferini yapacak olan İDO'ya ait "Salih Reis-4" isimli deniz otobüsünün, Yenikapı'dan hareket ettikten sonra Zeytinburnu açıklarında saat 10.45 sıralarında Ukrayna bandıralı "Semyon Rudhnev" isimli ticari gemiye çarptığı, kaza sonucu 48 yolcunun yaralandığı ve deniz otobüsünün sancak baş omuzluğunda maddi hasar meydana geldiği hatırlatıldı.

Kazanın ardından deniz otobüsü kaptanı İsmail Taşpınar'ın, mürettebatı deniz otobüsünün durumunu araştırmakla görevlendirdiği ve İDO Operasyon Müdürlüğü'ne telsizle durumu bildirdiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Acil durumu değerlendiren Kaptan Taşpınar, deniz otobüsünün su almadığını tespit ederek, Yenikapı İskelesi'ne dönmeye karar vermiştir. Gemiye atanan kaptan, limanda veya seyirde her türlü kararı vermekle yükümlüdür.

Kaptan Taşpınar da yolcuların tahliyesi ve yaralı olanların tedavisi için Yenikapı İskelesi'nde hazırlık yapılmasını ve ambülans çağrılmasını Operasyon Müdürlüğü'ne bildirmiştir. Bu arada deniz otobüsü personeli yolcuların durumunu kontrol etmiş ve hafif yaralanmalar olduğu tespit edilmiştir. Kaptan, yolculara kaza anonsu yaparak Yenikapı İskelesi'ne dönüş bilgisi vermiştir.

Kaza bilgisi Operasyon Müdürlüğü'ne ulaştığında hemen Liman Başkanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olaydan haberdar edilmiştir. Salih Reis-4 deniz otobüsü, saat 11.15'te Sahil Güvenlik botu refakatinde Yenikapı İskelesi'ne varmıştır. Yenikapı'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü sağlık ekipleri tarafından karşılanan yaralılar, iskelede hazır halde bekleyen ambülanslar tarafından çevredeki hastanelere sevk edilmiştir.

Tedavileri ayakta yapılan yolcuların hayati tehlikeleri bulunmamaktadır." Açıklamada, kaza sonrası Yenikapı İskelesi'ne ulaşan deniz otobüsünün 222 yolcusunun "Kemal Reis-5" isimli deniz otobüsü ile Avşa'ya hareket ettiği belirtildi.

İNCELEME VE SORUŞTURMA

Kazayla ilgili geniş çaplı inceleme ve soruşturmanın başlatıldığı da kaydedilen açıklamada, uzak yol ehliyetine sahip kaptan İsmail Taşpınar'ın uluslararası sularda 11 yıllık tecrübesinin bulunduğu ve son 2 yıldır İDO'da kaptan olarak çalıştığı kaydedildi.

İDO filosuna yeni katılan ve en son teknoloji ile donatılmış bulunan "Salih Reis-4" deniz otobüsünün sınıfının en iyi gemilerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, "Uluslararası akredite kuruluş olan Bureau Veritas tarafından yapım aşamasında denetlenmiş ve sefere uygunluk belgesi verilmiştir. Deniz otobüsü, hasar tespiti ve tamir için Pendik Askeri Tersanesi'ne kendi imkanları ile gitmiştir. Salih Reis-4 deniz otobüsünün tekne-makine sigortası ve Protection and Indeminity (mali mesuliyet) sigortası olmak üzere 2 tip sigortası bulunmaktadır" denildi.

YARALI LİSTESİ

 Açıklamada, kazaya ilişkin İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Hüseyin Ayan, İsmail Akan, Meltem İzen, Şenol Tüngel, Nurgül Tüngel, Ahmet Üner, Serap Dükkancı, Kevser Dodurga, Begüm Yasef, Murat Aktaş ve Gamze Erkan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Yusuf Karabulut, Haydar Yıldırım, Yunus Emre Ersoy, Semiha Bulut ve Burcu Ergün, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Atalay Özmen, Erdem Uçar, Zeynel Özmen, Kemal Can Demircan, Serpil Özmen, Arife Nur Özmen, Ceren Özmen, Cem Özmen, Zeynep Demircan ve Atalay Saray, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Eda Çekiç, Nurten Çekiç, Özer Aksungur, Nazlı Deniz Demir, Sera Demir ve Gökçe Demir, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Ayfer Çimen, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Oya Tansu, Ümmühan Erol, Nurhayat Ilıcalı, Ayşe Turan, Nesrin Erzurum, Yurdagül Deniztaş, Şenol Erol, Anılcan Temizel, Semra Başocak, Enes Çınar, Enver Erzurum, Eray Celal Çınar, Hüseyin Çınar ve Selim Başocak, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne de Miraç Gökmen Umay'ın yaralı olarak ulaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, yaralılardan Enes Çınar'ın durumunun ağır olduğu, diğer yaralıların ise ayakta tedavi gördükleri kaydedildi.

AA

YORUMLAR 1
  • Mirza Budarnayev 16 yıl önce Şikayet Et
    hafif yaralanma ?. nasıl hafif yaralanma bu ? bir kişinin beli kırılmış onlarçca kişinin suratı çarşamba pazarına dönmüş..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Blinken'den İsrail'e Refah uyarısı: Karşıyız
Japonya'dan PKK kararı! Meclis'te onaylandı! Türkiye'ye çağrı