F-35'te bile olmayan çığır açacak yetenek! Eray Güçlüer: MMU dünyada ilk sıraya yükselecek

Emekli Albay Eray Güçlüer 16 bin teknik elemanın çalıştığı 5. nesil MMU'nun aynı zamanda SİHA'ları da kontrol edecek bir komuta merkezi olduğunu bu özelliğiyle seri üretime geçtiği andan itibaren dünyada ilk sıraya yerleşeceğini söyledi.

GİRİŞ 27.03.2023 11:47 GÜNCELLEME 27.03.2023 11:47
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

TUSAŞ tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan MMU geçtiğimiz günlerde motor çalıştırarak hangardan çıktı.

MMU, 2030'lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alacak. Türkiye, projede, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasına girecek.

"SÜREKLİ TEST SÜRECİ VAR"

Emekli Albay Eray Güçlüer HaberTürk'te MMU'nun çok az bilinen savaş stratejilerinde oyun değiştirici özelliklerini anlattı. İşte Güçlüer'in o açıklamaları;

İnanılmaz bir test süreci var. Şu anda bile test yapıyorlar. Yani bu uçak hiç durmuyor sürekli test aşamasında. Çok ümit verici gelişmeler. Çünkü Normalde 18 Mart'ta hangardan çıkması beklenen uçak 25 Aralık gecesi çıktı sabaha karşı. 16.000 Türk mühendisi çalışıyor. Onlara da selam olsun mükemmel bir iş gerçekten. 

DÜNYADA İLK SIRAYA GEÇECEK

Bu testler başarıyla geçer bu uçak seri üretime geçtiği andan itibaren dünyadaki ilk sıraya yerleşecek. Şimdi Neden bunu söylüyoruz. Bunun birkaç tane sebebi var

SADECE UÇAK DEĞİL KOMUTA MERKEZİ

Bir kere bu bir uçak değil aslında yani bu başka bir şey. Neden diyeceksiniz.
En önemli özelliğini söyleyeyim. Bu çok da bilinen bir şey değil. Bu uçağın pilotu Sadece bu uçağı yönetmeyecek. Bu uçakla birlikte Anka 3 gibi insansız savaş uçağı, taarruzi SİHA/İHA'lar, Atak helikopterleri gibi Türkiye'nin ürettiği diğer bütün hava araçlarını da kontrol edecek bunun pilotu.

Türkiye'yi dünyada ilk 10'a sokacak projeleri bekleyen tehlike!Türkiye'yi dünyada ilk 10'a sokacak projeleri bekleyen tehlike!

PİLOT FİLOYU YÖNETECEK

Yani bu pilot havalandığı zaman sadece bu uçağı değil bir filoyu yönetecek. Bu mükemmel bir şey. Dolayısıyla şunu da söyleyeyim Türk pilotları artık dünyanın en iyi pilotu olarak yetişecek. İlk testi çıkaran da dikkat ederseniz tuğgeneraldi.

KIZILELMA'nın bu yanını kimse bilmiyordu! Emekli Albay canlı yayında açıkladıKIZILELMA'nın bu yanını kimse bilmiyordu! Emekli Albay canlı yayında açıkladı

TCG ANADOLU ÖRNEĞİ

Türk pilotları sadece fiziksel performans ve teknik bilgi değil aynı zamanda Komuta Kontrol becerisi olarak da çok yüksek seviyede olmaları gerekiyor. TCG Anadolu'nun komutanı gibi yani düşünün aynı zamanda çok değişik hava araçları birlikte uçacak. 

MMU İLE F-35 DAHİL HİÇKİMSE İT DALAŞI YAPAMAZ

F-35 kıyasladığımızda çok önemli bir özelliği daha var. Dünyanın en dar açısıyla manevra yapabilecek uçağı. Bu ne demek; bu uçakla hiç kimse it dalaşı yapamaz. İt dalaşı normalde havada birbirini takip etme olarak arkasına geçip radar kilitlemesi atıp ondan sonra gitme. Bu uçağın bu performansı, yani en dar açıyla dönebilmek, F-35'in bu kabiliyeti yok. Dolayısıyla burada bu kadar dar bir açıyla dönebilme kabiliyeti nedeniyle hiç kimse bununla it dalaşına giremez.

 

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 103
  • Ahmet dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Okudukca içim gitti. Emeği geçen tüm aslan yürekli vatan evlatlarına teşekkür lerimi sunuyorum
    Cevapla
  • Hakdavası 1 yıl önce Şikayet Et
    Bari herkese satmayalim da kopyalamasinlar
    Cevapla
  • Gencaver 1 yıl önce Şikayet Et
    Yukarıda bir fotoğrafı hazırlayan arkadaş hami 3 uçağı karşılaştırmış ya orda rus savaş uçağı Sukhoi su 57'ye su-35 demiş
    Cevapla
  • Metin yalçinkaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah emeği geçen herkesten Allah razı olsun Allah vatanımıza milletimize hayırlı etsin ordumuza Allah güç kuvvet versin inşallah
    Cevapla
  • Cemal isik 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ucagin ismini dunya duyacak İnsaAllah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa liderini yurt dışına götürmeye çalışmışlar! İkinci Gülen vakası böyle önlenmiş
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..