Uyarı üstüne uyarı: Hızla eriyor! Geri dönüşü yok

Jeobilim dergisi Geophysical Research Letters tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, Güney Grönland Buz Levhası'nın büyük çoğunluğu yaklaşık 1000 gigaton karbon salınımından sonra erime tehlikesiyle karşı karşıya.

Uyarı üstüne uyarı: Hızla eriyor! Geri dönüşü yok
Uyarı üstüne uyarı: Hızla eriyor! Geri dönüşü yok
GİRİŞ 15.04.2023 18:27 GÜNCELLEME 15.04.2023 18:27
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Grönland Buz Levhası, Kuzey Kutbu'nda 1,7 milyon kilometrekarelik (660.200 mil kare) bir alanı kaplıyor. Tamamen erirse, küresel deniz seviyesi yaklaşık 7 metre yükselecek, ancak bilim insanları buz tabakasının ne kadar hızlı eriyebileceğinden emin değiller. Uzmanlar levhanın geçmişte geri dönüşü olmayacak şekilde eridiği kritik eşikleri inceleyerek, yeni erimenin ne zaman gerçekleşeceğini anlamaya çalışıyor.

Karbon emisyonlarına dayanan yeni bir çalışma, Grönland Buz Levhası'nın en hangi koşullarda tamamen eriyebileceğini ortaya çıkardı. Atmosfere 1000 gigaton karbon salınması, buz tabakasının güney kısmının erimesine neden olurken, yaklaşık 2500 gigaton karbon ise neredeyse tüm buz tabakasının kalıcı erimesine sebep olacak.

YAKLAŞIK 500 GİGATON KARBON SALDIK
Uzmanlar şu ana kadar atmosfere yaklaşık 500 gigaton karbon saldığımızı açıkladı. Bir bu kadar daha salınım gerçekleştiğinde Grönland Buz Levhası'nın çoğu eriyebilir.

"TEHLİKE KAPIDA"
Çalışmayı yöneten Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden iklim araştırmacısı Dennis Höning, "İlk kırılma noktası bugünün iklim koşullarına çok uzak değil, bu yüzden onu geçme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Uçurumdan düşmek üzereyiz ve tekrar tırmanma şansımız olmayacak." dedi.  

ERİMEYE DEVAM EDİYOR
Grönland Buz Levhası 2003 ve 2016 yılları arasında her yıl yaklaşık 255 gigaton buz kaybetti. Kaybın çoğu buz tabakasının güney kesiminde meydana geldi. Hava ve su sıcaklığı, okyanus akıntıları, yağış ve benzeri faktörler, buz tabakasının erime hızının artmasına yol açıyor.

Buz tabakası eridikçe, yüzeyi her zamankinden daha düşük yüksekliklerde olacak ve daha fazla hava sıcaklığına maruz kalacak. Bu da erimeyi hızlandıran faktörlerin başında geliyor.

 

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Reis 1 yıl önce Şikayet Et
    Küresel ısınma kötü olabilir ama küresel soğuma daha tehlikelidir bunu bı araştırmak gerek
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Knk küresel ısınma diyorlar çıkıp kimse demiyor ki Amerika yüzlerce hatta binlerce belkide atom bombası patlattı deneme için yada kasıtlı bunda açığa çıkan 3.000 bin santigrat derecede ısı nereye gitti denmiyor yok insan osuruyor Muş yok inekler osuruyor muş
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika terör devletinin yok olması lazım. Yoksa bu işler kesinlikle çözülmez.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    Kur'an ENBİYA VE RAD sureleri mealleri " "Doğrusu biz onları ve atalarını yaşattık, hatta o ömür onlara uzun geldi. Fakat şimdi görmüyorlar mı ki, YERYÜZÜNÜ ETRAFINDAN EKSİLTİP DURUYORUZ? O halde üstün gelen onlar mıdır?" (Enbiya 21/44) "Onlar, bizim yeryüzüne (kudretimizle) gelip ONU ETRAFINDAN EKSİLTTİĞİMİZİ GÖRMEDİLER Mİ?" (Ra'd 13/41)
    Cevapla
  • Beyza 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyayı kıyamete zorlamanın derdinde küreselci şeytanlar. Bu buzulları da onlar eritiyordur, her türlü hinlik beklenir.
    Cevapla
  • Atilla 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim hiç mi suçumuz yok..Akıl sahibi olan insandır.O zaman karşı çıkacaksın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail ile anlaşmayı iptal et çağrısına cevap! Ürdün kararını duyurdu
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda