Erdoğan'ın yeni anayasa için kırmızı çizgisi

Başbakan Recep Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa süreciyle ilgili, ''Bu konuda AK Parti olarak, bizim herhangi bir önyargımız, ön kabulümüz 26 madde dışında yok" dedi 26 madde ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Erdoğan'ın yeni anayasa için kırmızı çizgisi
Erdoğan'ın yeni anayasa için kırmızı çizgisi
GİRİŞ 26.01.2013 01:38 GÜNCELLEME 26.01.2013 07:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Başbakan Recep Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa süreciyle ilgili, ''Bu konuda AK Parti olarak, bizim herhangi bir önyargımız, ön kabulümüz 26 madde dışında yok. Çünkü 26 madde millete gitmiştir, milletten yüzde 58'le onayını almıştır. Dolayısıyla biz bu maddeleri kalkıp tekrar masaya yatırmayız. Ancak bu maddelerle ilgili içerikte bazı şeyler yapılmak isteniyorsa bunlara da biz 'evet' deriz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, 24 TV'de canlı yayınlanan ''Sansürsüz Özel'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan, yeni anayasa süreciyle ilgili soru üzerine, geçen hafta bu konuda çalışma yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu çalışmanın neticesi, süreci daha da hızlandırma istikametinde bir görüşmeydi. Bu çalışmamızda da özellikle kamu yönetimiyle alakalı kısmın üzerinde durduk. Zannediyorum bu hafta da yargının üzerinde duracağız, o kısımla alakalı. Bu çalışmalarda muhalefetin uzlaşmaz tutumu devam ederse, mart sonu itibarıyla o zaman bu iş bitmiş olacak. Bu iş, bu çalışmayla bitebilir ama ana muhalefet ve diğerleri, 'biz bu noktada ikili çalışabiliriz, sayımız buradan bunu çıkarmaya yeterlidir' diyorlarsa, otururuz azami müşterekler, asgari müşterekler bunları belirleriz. Azami müştereklerimizin olduğu partiyle de biz bunu yaparız. Meclisten de böylece bu çalışma çıkarılır. Çünkü yeni bir anayasayı madem ki dört partinin dördü de istiyorsa, çıkaralım. Bu konuda AK Parti olarak, bizim herhangi bir önyargımız ön kabulümüz 26 madde dışında yok. Çünkü 26 madde millete gitmiştir, milletten yüzde 58'le onayını almıştır. Dolayısıyla biz bu maddeleri kalkıp tekrar masaya yatırmayız. Ancak bu maddelerle ilgili içerikte bazı şeyler yapılmak isteniyorsa bunlara da biz 'evet' deriz. Bunun dışında şu anda yapılan çalışmalarda arkadaşlarımızın bazı takıştıkları yerler oluyor, anlaştıkları, anlaşamadıkları yerler oluyor. Tabii biz arkadaşlarımıza şunları telkin ediyoruz, 'Anlaşamadığınız yeri koyun bir kenara, anlaştığınız yerde bir mesafe alın. Daha sonra anlaşamadığınız yerleri masaya yatırırsınız' diyoruz.''

-''Bu ülke parlamenter demokrasiyi, başkanlık sistemiyle güçlendirecektir''-

Başbakan Erdoğan, başkanlık sistemiyle ilgili bir soruya, ''Başkanlık sistemi, partimizin yönetim sistemi noktasındaki teklifidir. Yürütme noktasında bizim böyle bir teklifimiz var. Siz kabul edersiniz, etmezsiniz ayrı bir konu. Bu müzakere edilsin, tartışılsın'' diye yanıt verdi.

Türkiye'de başkanlık sistemiyle ilgili sözü olan herkesin sözünü söylemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Halkımız bu konuda bilinçlensin. Şu anda düşünebiliyor musunuz, ana muhalefet partisinin genel başkanı 'Başkanlık sisteminde parlamento yoktur' diyorsa bizim ona da bunu öğretmemiz lazım. Bunu bilmesi lazım, bilmiyor. Orada çift kademeli bir parlamento var, bir tarafta temsilciler meclisi var bir tarafta senatosu var. Şimdi buralardan geçmedikten sonra, bir tane helikopter sayın Obama bir yere satamaz. Böyle bir yetkisi yok, bir büyükelçiyi atayamaz, oradan geçmesi lazım. Şimdi diyeceksiniz ki, peki siz bunları burada yapıyorsunuz da niye bunu bırakıp... Bizim derdimiz başka, 'bu ülke parlamenter demokrasiyi, başkanlık sistemiyle güçlendirecektir' diyoruz. Bunu güçlendirirken denetim mekanizmaları çok daha güçlü olacak, neresi yönetim mekanizması olacak? İşte yasama organı, burada denetim mekanizması olarak çok daha pratik, çok daha seri, çok daha güçlü kararlar verebilecek.''

Erdoğan, başkanlık sistemi telifinin TBMM'ye gelip gelmeyeceğiyle ilgili de ''Biz kendimiz bunlarla anlaşamadığımız takdirde, kendimiz anayasa paketini getireceğiz. Bizim bu konuda bir çalışmamız var. Fakat diğer partilerin herhangi bir hazırlığı da yok, onu da söyleyeyim. Ciddi bir çalışmaları da yok, hazırlıksızlar bu işe. Biz çalışmamızı getireceğiz parlamentoya sunacağız. Rafta durabilir o ayrı mesele'' diye konuştu.

''Denetimsiz bir başkanlık sistemi isteniyor'' şeklindeki eleştirilere yönelik soru sorulan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şu anda bizi denetleyen bürokrasi. Bürokrasi şu anda yasamayı denetliyor. Bürokrasi yürütmeyi denetliyor. Bu noktada sıkıntımız var. Atadığınız adam sizi denetler hale geliyor. Böyle bir mekanizma olmaz ki. Düşünün ki şu anda yargının elindeki imkanlar, çok çok farklı bir yerde. Bununla neyi kast ediyorum, size adeta iş yaptırmamak için yarışıyorlar. İş yapmak istiyorum, önüm kesiliyor. Bundan da rahatsız oluyorlar. Galataport olayı, Haydarpaşaport olayı, İETT'nin Levent'teki garajı olayı, İzmir'deki liman olayı... Buralardan bu ülke, bu millet çok büyük paralar kaybetti. Kararın ne adına verildiğini sorun, inanın bilmiyorlar. Birisinde geldiler mesela çok ilginçtir, bu ihaleyi alan Yahudi'dir dediler, ona takıldılar, birisinde geldiler, bunu alan Arap'tır dediler ona takıldılar. Böyle saçmalık olur mu? Bunu normal, yasal olarak orada kağıdın üzerine yazmıyorlar.''

Erdoğan, anayasa konusunda partiler arasında mutabakat olmaması durumunda, kendi anayasa paketlerinin içinde başkanlık sistemi önerisinin olacağını söyledi.

''Bürokrasinin elit tabakası başkanlık sistemine hazır değil, bunu anlatmak için bir çalışma yapıyor musunuz?'' şeklindeki soruya Erdoğan, ''Benim zaten derdim, bu ülkede bu tartışılsın. Biz bunu ısrarla ileri sürünce belediyeler olsun, çeşitli sivil toplum kuruluşları olsun, bunu hep tartışmaya başladı. Şu anda bu tartışılıyor. Burada tabii ki ciddi bir kamu diplomasisi şart. Bunu biz de belli sivil toplum kuruluşlarıyla olsun, üniversitelerle olsun, hocalarımızla konuşuyoruz. Bunun gündeme getirilmesi noktasında adımlar atılıyor. Hatta, bu konuyla ilgili sorular imtihanlarda sorulmaya başlandı'' yanıtını verdi.

Erdoğan, dünyada 100'ü aşkın ülkede başkanlık sisteminin uygulandığını, başkanlık sistemini benimseyen ülkeler arasında geri kalmış ülkeler kadar ileri ülkelerin de olduğuna işaret ederek, ancak bunların hepsinin birbiriyle aynı olmadığını, çok farklı uygulamaları olduğunu, başkanlık sistemini benimseyen ülkelerin her birinden alınacak şeyler olduğunu, bu sayede Türk tipi bir başkanlık sistemine ulaşılabileceğini belirtti.

-''Arkadan birileri yetişsin gelsin, istiyoruz''-

Başbakan Erdoğan, kendi kariyer planlaması açısından başkanlık sisteminin önemli olup olmadığı sorusu üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

''10 yıldır başbakan olarak, 4,5 yıl belediye başkanı olarak İstanbul gibi bir şehirde görev ifa ettik. Bu görevi ifa ederken ortaya koyduğumuz bir netice var. Siyasi hayatımda gençliğimden bu yana, yine aynı şekilde orada da sergilediğimiz bir uygulama var. Bunların hepsi bir deneyimdir, bir tecrübedir. Bundan sonraki süreçte de ülkeme yönelik hizmet atmosferini yine bu tecrübeye bina ederek, sürdüreceğiz. Burada şöyle olur böyle olur, bunu planlamasını yapmak, söylemek yanlış. Partimizin tüzüğünde kesin kayıtlarla bir şey ortaya koyduk. Bu halkımın teveccühünü kazanan bir şeydi. Üç dönem arka arkaya milletvekili olan, bir dönem ara verdikten sonra devam etme hakkına sahipti. Niye? Ön tıkamayalım. Arkadan birileri yetişsin gelsin, bunu istiyoruz ve bununla ilgili olarak insanlar, dostlar farklı şeyler de söylüyorlar.''

-''Danıştay'ın kararı, yolu aralayacaktır''-

Başbakan Erdoğan, Danıştay'dan avukatlara başörtüsü serbestisi kararına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

''Okumaksa okumak, diplomaysa diploma, dereceyse derece, hepsi var. Başı örtülüyle başı açık olanı neden ayırt ediyorsun? Hepsine bu hakkı vermen lazım. Bundan istifade, onun en doğal yaşam hakkı. Çünkü yaşamını idame etmek için bir şey kazanacak, bu kadar tahsili neden aldı? Gidip evinde otursun diye mi? Onun da ailesine, ev ekonomisine katkısı olacak. Sosyal ve iş hayatı içerisinde yerini alacak ama bugüne kadar bu acımasız bir şekilde engellendi. Bence Danıştay'ın vermiş olduğu bu karar, yolu aralayacaktır. Hatta ben biraz daha ileri gidiyorum, biliyorsunuz artık Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı var. Bence burada bireysel başvuru hakkını da her vatandaşımız bu noktada kullanmalıdır. AİHM'e gideceğine, şu anda Ankara'da Anayasa Mahkememiz var, oraya müracaat etmek suretiyle bu adımlar atılır.''

Halkın büyük bir kesiminin haklarından mahrum kaldığı ifade eden Erdoğan, hakların savunulması konusunda da gerekenlerin yapılmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Meslek lisesi mezunu imtihana girecek, bırak girsin imtihana. İstediği üniversiteyi, nereyi kazanıyorsa bırak gitsin. Ona aynı soruyu soruyorsun, ondan sonra diyorsun ki 'Sen meslek lisesi mezunusun, sana kat sayısı'... Olmaz, bu haksızlık'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • mehmet akif 11 yıl önce Şikayet Et
    sn : erdoğan rabbim sizi doğrulardan ayırtmasın.... türk ailesi nin bakanlığınızın evlilik birliğini tehlikeye düşürecek üzere almış olduğu kadın taraflı ab nin feminist kanunlarının direkt aile facialarına, boşanmalara, kadın cinayetlerine meyil ve alan hazırladığının lütfen artık farkına varınız... ve erkeği çıldırırcasına cinnet geçirmesine neden olan erkeği köşeye sıkıştırıp çaresiz bırakan türk islam aile yaşantısına tamamen zıt bu yasaları lütfen geri çektiriniz... bu yasalarla türk aile birliği parçalanmaya , dağılmaya, resmen davet ediliyor.. çünkü türk kadınına ,feminist özgürlüklerle dolu bu iğrenç maddelerle boşanmaya ve erkeğini yanlız başına koymaya mahkum ediliyor. aile bakanlığımıza imam hatip lisesi mezunu yeni bakan ve kadrolar istiyoruz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ernest Muci, Beşiktaş'ı kupada finale taşıdı
1 ayda yaptıkları tek iş bu!CHP'li belediyeler icraatta değil tabela avcılığında yarışıyor