İstiklal Marşı Bin Yılın Destanı

“O, ipekten ince ve nazik, tunçtan kavi ve metin bir insandı. O, doğru bulduğu yola, yalnız sapan baştır”

İstiklal Marşı Bin Yılın Destanı
İstiklal Marşı Bin Yılın Destanı
GİRİŞ 12.03.2021 11:19 GÜNCELLEME 12.03.2021 11:19

Yukarıdaki ifadeler elbette “İstiklal Marşımızın, Çanakkale Destanımızın, Milli Mücadelemizin, Vatanımızın, Bayrağımızın, Dinimizin” şairi Mehmed Akif’i anlatmaktadır.

Bugün İstiklal Marşımızın devlet ve millet nezdinde kabulünün 100. yılı. Bin ve binlerce yıl sürecek bir destanın üzerinden yüz yıl geçti.

Bu yüzyıl içerisinde elbet içeriden ve dışarıdan İstiklalimize hücumlar oldu. Geçmiş yıllarda iktidarlar, iktidarsızlıklarının hıncını Akif’ten ve İstiklal Marşımızdan almaya kalktılarsa da millet olarak asla müsaade edilmedi.

Çünkü İstiklal Marşının her mısraı, milletimizin imanının sönmeyen bir varlık enerjisi ve istiklalinin bekçisi olarak, ömürlerinin her safhasında bir Alperen, bir Nene Hatun olarak varlığını muhafaza etti, halen de etmektedir.

………………

Anlayan ve idrak edebilenler için aslında ne büyük bir nasiple nasiplendirildik. Yüzyıl önceki İstiklal heyecanı, yüz yıl sonra yeniden millet-devlet bütünlüğü içerisinde yaşanmakta.

Mehmed Akif’in hayatını ve şiirlerini okumadan ne onu ne memleketimizi ne de milletimizi anlamak mümkün değildir.

Bu sebeple ortaöğretim ve yükseköğretim başta olmak üzere, değişik mecralarda “Mehmed Akif”, “İstiklal Marşı” ve “Safahat” okutulmalıdır.

…………….

“İstiklal Marşı Bin Yılın Destanı” ismi, Akif ve İstiklal Marşının muhtevasına mükemmel şekilde nüfuz eden bir eserin adı.

Kitabı, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı ve Mehmed Akif Araştırmalar Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan yazmış.

Yazar Yayınları arasından çıkan kitapla birlikte Mehmet Doğan ayrıca Safahat’ı da açıklamalı şekilde hazırlamış. Safahat’ı okumakta zorlananların şikâyetlerini de böylece ortadan kaldırmış.

“Anlamakta zorlanıyoruz, sözlük olmadan okuyamıyoruz” gibi mazeretlere gerek kalmamış, okuma yazma bilen herkesin okuyabileceği hale getirilmiş.

“İstiklal Marşı Bin Yılın Destanı” kitabı, yüzüncü yıl ve sonrası seneler için ana kaynak olarak mükemmel olmuş.

Eseri uzun bir çalışma sürecinde hazırlayan D. Mehmet Doğan, şunları söylüyor:

……………….

“İstiklal Marşı’nın manası, mahiyeti, muhtevası, ortaya çıkışı, şairi, milletimiz açısından kıymeti ve Türkiye’nin yakın tarihindeki bir türlü gerçek zemine oturtulamayan kırılmadan ötürü zaman zaman tartışılması ve değiştirilmek istenmesi gibi hususları, bir bütün içinde ele alınması ihtiyacı bu kitabı ortaya çıkardı.

İstiklal Marşı, bayrağımız gibi devamlılık timsallerimizden biridir. Onun bayrağa hitapla başlaması boşuna değildir.

Bayrağın yüzlerce yıllık tarihi temsil gücü üzerinden konuşan şairin eseri de tarihten çıkan bir metin olarak benzersiz bir değer sahiptir.

Onun sıradan bir şiir veya marş olmadığını, güçlü aidiyet ifadeleriyle eşsiz bir milli mutabakat metni olduğunu ve bu yüzden, “bin yılın destanı” olarak nitelendirmeyi hak ettiğini belirtmek isteriz”.

KAYNAK: YENİ AKİT - HÜSEYİN ÖZTÜRK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır