Yüzyıl önce 1916 sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından hazırlanan HAVADİS sergisi 100 yıl geriye gidiyor.

Yüzyıl önce 1916 sergisi
Yüzyıl önce 1916 sergisi
GİRİŞ 07.12.2016 13:41 GÜNCELLEME 07.12.2016 13:41

Uzun bir araştırma sonucunda dönemin önemli olayları arşivlerimizden ve koleksiyonerlerden elde edilen görsellerle ve objelerle zenginleştirilmiştir. Böylece o yılın belli başlı olayları ve önemli kişileri bu sergiyle öne çıkarılmakta, bir döneme zum yapılamaktadır.

Bu sergide dönemin gazeteleri Tasviri-i Efkar,Tanin,İkdam,Sabah,Tercüman-ı Hakikat yine dönemin dergileri Hande, Servet-i Fünun, Donanma Mecmuası ve Harp Mecmuası yanında ayrıca Illüstrated, Zeitung gibi yabancı dergiler de taranmıştır. 

Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi (Maksem)'nde toplam 16 oda kullanılmıştır. Her odaya o cephenin/dönemin önemli şahsiyetinin ismi verilmiştir.

Genel giriş odası ile başlayan sergi, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda çarpıştığı Çanakkale, Kafkas, Trablusgarp, Irak-İran, Hicaz-Yemen, Filistin-Sina-Kanal, Galiçya, Makedonya ve Romanya cephelerine ayrılmıştır. Kutü'l-Amare Zaferi’nin 100.yılı nedeniyle bu cephe daha geniş ele alınarak üç odada incelenmiştir.

Ayrıca iki odada sosyal ve toplumsal haberlere yer verilmiştir. Haberlerin sadeleştirilmiş özeti yapılmış ve İngilizceye çevrilmiştir. Gazete haberlerinin tamamı Atatürk Kitaplığı arşivinden, yine görsel malzemenin büyük çoğunluğu aynı kurumun arşivinden sağlanmış, bunun yanında çeşitli dergilerden ve araştırmacılardan da katkı sağlanarak serginin zenginleştirilmesi yoluna gidilmiştir. 

Görsel malzemenin yanında o döneme ait eşya, madalya, rozet, bayrak, kitap vb malzemeler de odalar içindeki vitrinlerde sergilenmiştir. 

TARİH;12 Aralık 2016 
SAAT; 14;00
YER; Cumhuriyet Sanat Galerisi,Maksem/Taksim

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Öğretmenlik atama taban puanları 2024 tablosu netleşti!
H.K.G. davasında sürpriz gelişme... O avukat azledildi