Kök hücre bağışında gençler ön sırada

TÜRKÖK'e kök hücre bağışında bulunanların yüzde 65'ini 35 yaşın altındakiler oluşturuyor.

Kök hücre bağışında gençler ön sırada
Kök hücre bağışında gençler ön sırada
GİRİŞ 23.12.2015 11:24 GÜNCELLEME 23.12.2015 11:24

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne (TÜRKKÖK) kök hücre bağışında bulunanların yüzde 65'ini 35 yaş altındakilerin oluşturduğunu bildirdi.

Akar, TÜRKÖK Projesi kapsamında Sağlık Bakanlığı ile imzaladıkları iş birliği protokolü ile Türk Kızılayının "Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı" görevini üstlendiğini belirtti.

Türk Kızılayına bağlı Bölge Kan Merkezlerinde kurulan 12 "Gönüllü Verici Merkezi"nin tamamlamasının ardından 13 Ağustos 2014'ten itibaren bu merkezlerde kök hücre bağışlarının alınmaya başlandığını anımsatan Akar, 18-50 yaş arasında sağlıklı her bireyin kök hücre bağışında bulunabileceğinin altını çizdi.

Akar, kök hücre bağışında gençlerin ilk sırada yer aldığına dikkati çekerek, "TÜRKÖK'e kök hücre bağışında bulunanların yüzde 65'ini 35 yaşın altındakiler oluşturuyor" dedi.

Kan bağışında yaş aralığının önemli olmadığını ancak kök hücrede genç bağışçıların önem taşıdığına işaret eden Akar, şöyle devam etti:

"Kök hücrede gençlerde yüzde 65'lik bir orana ulaşıyoruz, zaten kök hücrede bağışçıların genç olmasını arzu ediyoruz çünkü kök hücre hemen kullanılan bir şey değil. Siz kök hücre vericisi olmayı vadediyorsunuz, belki 20 sene sonra sizin kök hücrenizdeki faktörlerle karşı tarafta talep eden insanların faktörleri örtüşebiliyor. Onun için benim gibi 64 yaşındaki bir insan verici olursa bir sene sonra kan veremiyor. Dolayısıyla ancak bu, senelik bir şey oluyor. Oysa 18 yaşındaki bir genç verici olursa 20 sene sonra, 38 yaşında veya 48 yaşında gayet rahatlıkla kan verebilir."

"Gençler kök hücre bağışı konusunda daha bilinçli"

Gençlerin kök hücre bağışı konusunda daha bilinçli olduğunu vurgulayan Akar, "Gençler bu konuda daha şuurlu düşünüyor, daha modernler, daha dünyaya açıklar, daha çabuk kavrıyorlar olayı. Yani gönüllülüğün ne olduğunu, kanın nasıl olduğunu, bir gün gelip kendilerine de lazım olabileceğini tartıyorlar, ölçüyorlar, daha çabuk adapte oluyorlar. Bu sebepten dolayı kök hücre bağışında genç nüfus ağırlıkta" ifadelerini kullandı.

Akar, kök hücre ve kan bağışının artmasında medyanın ve sosyal medyanın önemli rolü bulunduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika... Erdoğan ile Özel görüşmesi sona erdi!
İsmailağa liderini yurt dışına götürmeye çalışmışlar! İkinci Gülen vakası böyle önlenmiş