Sıcak ve nemli hava astım nöbetini tetikliyor

Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarını daha da zorluyor.

Sıcak ve nemli hava astım nöbetini tetikliyor
Sıcak ve nemli hava astım nöbetini tetikliyor
GİRİŞ 11.08.2014 11:09 GÜNCELLEME 11.08.2014 11:09

Ailesinde astım öyküsü bulunanlar başta olmak üzere özellikle hava kirliliğinin yoğun görüldüğü bölgelerde yaşayan kişilerde de astım atakları daha sık görülüyor.

Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Necla Songür, yaz aylarında astım hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Astım nöbetlerinde artış yaşanıyor

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu olan astım,  akciğerler içindeki bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu ortaya çıkar ve nefes darlığı atakları ile seyreder. Astımlı hastalarda nefes darlığına yol açan nedenlerin başında viral enfeksiyonlar ve alerjenlere maruziyet gelmektedir. Bununla birlikte diğer önemli risk faktörleri ise özellikle yaz aylarında sıcak hava ve yüksek nem oranıdır. Özellikle aşırı sıcak hava ve solunum yollarında gelişen ani ısı kaybı astım bulgularının başlamasına yol açabilmektedir. Ayrıca artan küresel ısınma, polenlerin uzun süre atmosferde kalmasına neden olarak astım ataklarını tetiklemektedir.

Nem oranı yüksek olan günlerde evden çıkmayın

Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasındadır ve sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60’ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir. Fakat klima kullanırken de özellikle hava aşırı derecede soğutulmamalı ve dış ortama göre kademeli olarak sıcaklık ayarlanmalıdır. Klima temizliğine özellikle dikkat edilmelidir.

Sıcaklarla birlikte evde oluşan küf mantarlarına dikkat!

Sıcak hava ile birlikte artan nem oranı ev ortamında küf mantarlarının ve ev tozu akarlarının artmasına sebep olmaktadır.  Sıcak hava ve nem maruziyeti astım hastalarında, hastalığın kontrolünü zorlaştırmakta ve kurtarıcı ilaç kullanma ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında acil servislere başvuru sıklığı artış yaşanmaktadır.

Yaz aylarında tedavinizi aksatmayın

Yaz mevsimi boyunca astım hastaları tedavilerini aksatmamaları ve kurtarıcı ilaçlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Astım bulgularını kontrol altına almakta zorlanan hastaların ilaç dozlarını yetersiz olabileceği akla getirerek en kısa sürede doktor ile temasa geçmelidir.

Tatil için seçilen bölge ve kalınacak yer seçimine özen gösterin

Yaz aylarında tatil amacıyla çok sıcak olmayan, yüksek nem içermeyen ve polenlerin yoğun olmadığı yerler tercih edilmeli, kalınacak mekanın halı kaplı olmamasına dikkat edilmelidir. Tatil süresince gerektiğinde antialerjik yatak kılıfı gibi özel eşyaların kullanımına devam edilmelidir.

Astım hastaları havuz yerine denizi tercih etmeli

Özellikle ev dışı ortam aktivitelerini azaltmaları ve egzersizden kaçınmaları gerekir. Fiziksel aktivitenin tek başına astım belirtilerini tetikleyebileceği bilinmelidir. Zorunlu aktivasyona başlamadan önce hastalık belirtililerini önlemek amacıyla semptom giderici ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca serinlemek amacıyla girilen havuzlardaki klor, astım hastalarında nefes darlığını tetikleyebilmektedir. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir. Yüzmek ve tuzlu su buharı solumanın tüm hava yolları için doğal bir ilaç olduğu unutulmamalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılın sürprizi! Vincent Aboubakar, Süper Lig ekibiyle anlaştı
İsrail şaşkına döndü, tüm sınırları kapattılar! Hamas'tan da son dakika açıklaması geldi..